Miért pusztulnak el a halaink? SOS!
Tegnapelött lettek halaink, a páromnak vettem öket karácsonyra!
Van egy 21 L-es akvárium, abba vettem kavicsot, neont, esöztetöt, melegitöt!
Kimostam az akváriumot, utána alaposan kiöblitettem!
Beletettük a kavicsot, kagylóhéjakt, csigaházat, köveket,majd bele a tartozékokat, és lassan töltöttük meg langyos vizzel, addig a halak zacsiban voltak!
Sajnos nem volt lehetöségem arra, hogy álljon a viz, ezért kb 1-2 óra múlva beleraktuk a halak!
A viz akkor volt 22fokos, este vettünk még nekik münövényt ilyen elbújós házikóval!
Kaptak enni, ettek rendesen, nem volt semmi gond, aztán azóta dögledeznek a halak!
A 3 neonból van kettö, a balck molli is epusztult, meg kettö picike , név szerint nem tudom, ilyen narancssárgás szinük volt!
A 4.-ket most vettük ki!
Ma reggel a vizet 26fokra állitottuk, az esözeteö folyamatosan megy illetve az elmúlt éjszakákon nem volt bekapcsolva!
Ez az esöztetö aktiv szenes, és van hozzá egy vékony csö, amin kis lyukak vannak és ezeken jön ki a viz!
Fogalmam nincs mi lehet a gond!
Arra tippelek, hogy hideg a viz, vagy nem megfelelö a levegöztetés!
Ez a baktériumflóra vagy kultura persze nem tudott kialakulni, hiszen egyböl beleraktuk a halakat, az akváriumba!
Segitsetek mi lehet a gond!!!
17%-os szerinted csakis betegség lehet az oka? Most komolyan, te se lehetsz különb a többi haltartónál (direkt nem akvaristát írtam).
Akkor most szép sorjában leírom a haltelepítés szabályait, majd rájön a kérdező is meg te is, hogy hol vannak a hibák:
0. utána nézel milyen halakat szeretnél, ennek megnézed az igényeit, hány literes akváriumban tartható, akkorában mennyi tartható összesen, és minimum hány halat kell az adott fajból tartani
1. bemész az akvarista boltba, veszel egy minimum 70-100 literes akváriumot, ez lehet szett is, de ha nem akkor veszel hozzá még megfelelő teljesítményű szűrőt, fűtőt, légpumpát csővel és porlasztóval, világítást, valamint a tervezett halakhoz megfelelő aljzatot
2. hazamész, átmosod az akváriumot, lehet picit ecetes vízzel, ez fertőtlenít, de semmi mással!! aztán alaposan kiöblíted
3. beleteszed az aljzatot, elkezded feltölteni vízzel, lehet kicsit langyosabb, hogy ne fagyjon szét a kezed. Aztán ha félig feltöltötted vízzel, akkor beleteszed a díszítő elemeket (ami nem műnövény, hajóroncs, koponya, festett műanyag hülyeségek, mert ezek mind fertőzik a vizet a festékanyaggal), teszel bele szép köveket, élő növényeket ültetsz, vasfát, mangrove gyökeret, szőlőtőkét teszel bele, aztán tovább töltöd, ekkor mehet bele a szűrő, porlasztót elhelyezed, fűtő. Végül annyira feltöltöd, hogy kb. 5-8 cm rész maradjon a tetejéből, tehát nem csurig töltöd.
4. Bekapcsolod a berendezéseket, ráteheted a világítást is, utóbbihoz teszel időkapcsolót, és beállítod mondjuk reggel 11re és este 11re, ekkor fog be és kikapcsolni. Ennyinél ne legyen se több, se kevesebb a világítás, mert el fog burjánzani az alga.
5. semmit nem csinálsz a vízzel, hagyod, hogy 2 hétig így menjen minden
6. 2 hét elteltével elmész a kereskedésbe, megveszed a megfelelő halakat, hazaviszed őket, ügyelve arra, hogy minél kevesebb stressz és hideg érje őket
7. beleteszed őket zacskóstól az akváriumba, fél óra elteltével kinyitod a száját, és hagyod őket kiúszni onnan.
8. nem adsz nekik másnap reggelig enni adni, úgyis stresszelnek és nem fognak enni, meg a kereskedésben kaptak úgyis aznap. A kaja nem Panzi meg ilyen ócskaságok, sajnos semmilyen tápértéke nincs. Veszel JBL, Sera vagy Tetra száraztápokat, valamint fagyasztott artémiát és cyclops-ot. Ezeket minden hal szereti.
Kb. ennyi. Továbbiakban pedig heti 20-30%-os vízcserét csinálsz, állott (legalább 1 napos) vízzel. Ehhez szükséged lesz olyan vödrökre, amit csak az akváriumhoz használsz és semmi másra. Szükséged lesz még leszívó csőre (legegyszerűbb megvenni az aljzattisztítót), halhálóra, egy kiskancsóra (nekem műanyag mércés pohár lett kijelölve erre a célra), és hőmérőre.
A halakat naponta 1x, vagy kisebb adagokban 2x-3x eteted. A halnak akkora a gyomra, mint a szeme, e szerint adj nekik enni, annyit, amennyit 5 perc alatt felesznek. A lemezes tápok a gyomrukban megdagadnak, azzal óvatosan etess. Én úgy szoktam etetni, hogy délelőtt, amikor felkapcsol a világítás, adok nekik egy kis granulátumot, este 5-6 felé kapnak megint ezt és egy kis lemezest, 8 óra felé pedig fagyasztottat (4 féle van most itthon). A fagyasztottat bedobhatod csak úgy a vízbe is, de egyszerűbb a kancsódba ha veszel ki egy kis akváriumvizet, abba beledobálod a fagyasztott kockákat, majd amikor kiolvadtak, felkevered és így öntöd a vízbe szép lassan, mindig annyit, amennyit épp megesznek. Fagyasztottból 10 kifejlett halra kell számolni 1 kockát (legalábbis az én halaimnál kb. így van).
Most gondolkozzatok el, hogy hol vannak a hibák. Szerintem nagyon sok helyen. Először is ott, hogy csapvízbe lettek téve, ami tele van klórral, mindenféle vegyszerrel, nincs élő növény, ami a nitrátot megkösse stb. stb. Ja és a neonból minimum 6-8at érdemes tartani, akkorának meg már 50 literes akvárium kell, black molly-nak 100 literes kell, 21 literben pedig nem tartunk semmit, főleg nem ennyit, és főleg nem műnövénnyel. Azt ajánlom, hogy szépen ezeket tartsátok be, és e szerint gondolkozzatok halak tartásán, mert amit ti csináltok, az állatkínzás. Nem csodálkozom, hogy elpusztultak.
Na akkor tisztázzuk a durva fogalmakat!!!
Nem vagyok állatkínzó,minden évben legalább legalább LEGALÁBB 5-ször különbözö menhelyeknek adományozunk, kaját, takarókat, vagy ami épp kell nekik!
Az össze kutyát, macskát, onnan hoztunk, hogy NE LEGYEK ÁLLATKÍNZÓ!!!
Mileött akvárium telepítésbe kezdem volna, SZAKÉRTÖ segitségét kértük, és Ö rendezte be az akváriumot!
A szállítással nem volt semmi gond!Törölközöbe csavarva hoztam Öket el, kb 2métert sétáltunk a kocsiig és ott már bennt voltak a 100fokos kocsiban!
Itthon kanadlóval fütünk szóval nem hiszem, hogy megfagytak volna!
A kavicsot ott az állatkereskedésben vettem, itthon kimostuk alaposan!
Az akvárium amiböl vettem alig volt nagyobb mint az enyém, és abban nem 9 hal volt, hanem 39!!!!
Ha beteg volt valamelyik, azt nekem honnan a jó büdös francból kellett volna tudnom?????
Ez nem az Én felelöségem!
Menj el egy üzletbe és nézd meg milyeneket árulnak, alig van 50literes....
ha állatkinzó lennék, csak belevágtam volna a halakat és kész, De naponta 100-szor nézegetem Öket , érdekel Mi van velük...
Az akváriumot esettel mostam ki, vagy százszor át lett mosva öblitve...
A kagylók kavicsok, szintén, ugyhogy az nem lehetett a baj!!!!
A kajájuk lemezes , és tetra!!!!
6000ft-ért vettem bele neont ami nem olcsó, szerinted ha állatkinzó lennék, pont halakat veszek, hogy Üket kinozhasam, hát persze tudod közeleg kaácsony gondoltam megsütöm öket!
Továbbá, összegezve minden feltétel adott volt hozzá, egyedül a viz nem tudott letisztulni!
NÁLUNK A CSAP VIZ NEM KLÓRÓS!!!!
Mértem a ph-t mielött beletettem volna öket!
kaptak fertötlenitöt is!
A viz nem volt meleg, nem volt hideg, 22fokos volt, a zacsiban lévö is annyi volt, ugyanis néztem folyamatosan!
Most majdnem 28 fokos a viz, ebben JÓL ÉRZIK magukat, látom tapasztalom!
Teljesen más a viselkedésük!!!
Az egyedüli baj az volt hogy veled nem konzultáltam, de nem is értem ha ilyen nagy okos vagy miért nem irsz egy bloggot, vagy valami mást, amiböl kiderülhetne mindez!
ÉN NEM VAGYOK ÁLLATKÍNZÓ!!!!
kérdem Én hol vagy mikor kitesznek egy kiskutyát -26 fokba az országot közepére, stb.. hagynak állatokat meghalni, a SAJÁT HIBÁJUKBÓL?????
Én azt akarom, hogy ne pusztuljanak el, mindent megteszük értük!
Egész nap öket lesem!!!!!
Nem-e fáznak, elég meleg van-e, éhesek-e , el tudnak-e bujni, nem-e zvarja Öket a neon a TV stb...
Te ne engem vonj felelöségre........
Hát könyörgöm!!!!!!
Kedves kérdező!
Lehet, hogy egyes válaszadók hangneme nem volt éppen kultúrált, de igazuk van. 09:38 leírta, hogyan kellett volna csinálni. Sajnos a szakértőd csúnyán félretájékoztatott, és az amit a boltban látsz nem mérvadó arra nézve, hogy egy halat hogyan kell tartani. A legtöbb boltban nem éppen ideális módon tartják a halakat, és fiatal halakat árulnak amik a többszörösére is nőhetnek később. Az, hogy a halaid pusztulnak, mutatja hogy valaki valamit nagyon rosszul csinált. Ebben az esetben a boltos és te is elkövettetek súlyos hibákat, amik ide vezettek. Szerintem konkrétan mérgezésbe pusztulnak a halaid, amiket a saját bomlástermékeik okoznak, a túltelepítés és a bacikultúra hiánya miatt. Sajnos amit most csinálsz, az állatkínzás. Akkor is ha kiskutyákat mentesz meg, a halaknak ez nagyon nem jó. Mivel te olyan ember vagy, akinek ez számít, tedd túl magad a felháborodáson és javítsd ki a hibáidat! Vagy vegyél egy nagyobb akváriumot, vagy vidd vissza a halaid a boltba és kérj helyettük 1 db sziámi harcoshalat, vagy 10 db garnélát. Élő növényekre mindenképpen szükséged lesz, felhasználják a bomlástermékek egy részét, ezzel egészségesebbé téve a vizet. Ne használt fertőtlenítőt ha nincs fertőzésed, csak a hasznos baktériumokat irtod vele. Vegyél helyette vízelőkészítőt, és azt használd vízcsere után.
Kedves kérdező!
A válaszoló, bár kemény szavakat használt, de őt is és engem is felháborít az, amiket leírtál. 100%-ban egyet értek vele, és a többiekkel, akik vették a fáradtságot és leírtak neked mindent pontról pontra, hogy segítsenek. Persze közben megdorgáltak, ezt igenis meg kell becsülni, hiszen hozzátartozik az oktatáshoz.
Mialőtt felháborodsz, gondolj bele, hogy életeket vettél el a gondatlanságoddal, még akkor is ha nem szándékosan. Bár mindent megteszel az állatokért, értük mégsem tettél annyit, hogy egy keveset olvasol.
Azt is írtad, hogy "ha ilyen okos vagy, miért nem írsz blogot?" Több helyen is gyönyörűen le van írva minden, és a válaszait tekintve mindent megtesz a "kolléga", hobbitárs azért, hogy minnél több embernek segítsen. Olvass csak vissza, szerintem 50 oldallal ezelőtt is a hasznos válaszait olvashatod.
Az pedig nem igaz, hogy egy SZAKÉRTŐ rendezte be az akváriumodat, nincs olyan szakértő, aki 20 literes akváriumot javasol neked, soha nem adna műnövényt (szerinted az jobban nő a neontól?), és soha nem tanácsolna ilyen halakat ekkora helyre. Ja, és megtiltja, hogy csak lemezessel etess és ad egy fagyasztott szúnyoglárvát. Legalább egy 60-70 literes kellett volna nekik, ez sem sokkal drágább. A telepítésről nem írok, azt már megtették
Viszont betegség miatt nem pusztulnak el a halak, a hőmérsékletváltozástól és a "bukfenctől" már annál inkább.
Hőbörgés helyett inkább nézd át az akvarista.hu-t és a diszhal.info-t és vidd vissza a túlélőket, amíg nincs megfelelő hely a számukra.
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__1..
Ezzel kezdődőtt.
Ennek ellenére így folytatódott:
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__1..
Miután a 17.-ei kommentedből 1 nap múlva megtudtuk, hogy valójában milyen gépeid vannak, kiderült, hogy a szűrődet félóránként kapcsolod be. Így nem tudja lebontani a káros anyagokat. Olyan, mint ha vennél egy kutyát, és az óljában tartanád állandóan. Illetve a közvetlenebb közeg miatt, olyan, mint ha mindig a feje búbjáig a saját sz@rjába merülve kellene élnie, enni, stb.
Ezzel tökéletesen tisztába is voltál:
"Ez a baktériumflóra vagy kultura persze nem tudott kialakulni, hiszen egyböl beleraktuk a halakat, az akváriumba! "
...hiszen ezt te írtad.
Kiderült továbbá, hogy van benne 3 neon:
(8 egyed, 50 liter -akkor nyilván mást már nem tarthatsz-)
Egy tapadó harcsa:
90 literre 1 pár, emellett a 90 l-ben lehet mást is tartani, de párban kell, és 90 l a territorialitása miatt kell.
1 balck molly:
minimum 6-8 egyed, 150(!) liter brakkvíz gyk. félsós, amíg az előzőel lágyvizűek voltak.
4 platti:
minimum 6-8 hal, de hogy jobban megoszoljon a figyelem a hímek és nőstények közt, inkább javasolt ennek a duplája, 100 literre.
Utóbbi két faj elevenszülő, csak akkor ildomos tartani, ha a szaporulattal tudunk mit kezdeni. Egy olyan egyensúly kialakítani, mint a természetbe, hogy a szaporulat fedezi az elhullást, kb. 200 liter fölött lehet könnyen megvalósítani.
Az első 2 faj lágyvizű hal, akiknek épp elég elviselni a kemény magyar vizet, ezért soha(!) nem teszünk a vizükbe olyan anyagot, (kagylóhéj, csigaház) ami tovább keményíti azt.
"Sajnos nem volt lehetöségem arra, hogy álljon a viz, ezért kb 1-2 óra múlva beleraktuk a halak!"
Ez szintén kizárólag a te felelőséged, miért nem volt rá lehetőséged? Miért nem úgy csináltad, hogy legyen?
Ha megmentesz egy kutyát, legyen mondjuk egy spániel, nem nézed meg, hogy rendben vannak e az oltásai? Milyen a fajtajelleg? Mik az igényei? Milyen bedegségre hajlamos?
Egy halról nem lehet úgy gondolkozni, mint egy emlősről, de ezeknek a dolgoknak náluk is utána kell járni.
Ha valaki hazavisz karácsonyra egy élő pontyot, simán elél 1 hétig is a kádban. Mivel a fentebb belinkelt halaknak a legalapvetőbb szükségleteit sem biztosítottad, nálad 2 napig bíták. Innentől tényként kezelem, hogy az általad halálra kínzott állatoknak sanyarúbb sors jutott, mint egy halászlébe szánt pontynak.
(Talán nem azt kellene figyelni, hogy zavarja e őket a tévé. Lesz@rják a tévét. Víz kell nekik, nem is akármilyen.)
A siralmas körülmények küzül már 1-2 is komoly stresshez vezet. Stresszhelyzetben leáll a halak immunrendszere, és bármilyen kórokozó könnyen végez velük. Ha a stresszt okozó tényezők többen vannak, a helyzet súlyossága hatványozódik.
Olyan, mint ha egy ember Aids vírusos lenne, azzal a különbséggel, hogy ez 1 hét alatt végez az állattal.
Az agonizálás brutalitásának mértékét jól jellemzi, hogy jelen esetben kórokozóról szó sem volt. Maga a stressz volt olyan mértékben elviselhetetlen, hogy belepusztultak a halak.
Ezért kizárólag te vagy a felelős! Egyszerűen nem tudod másra kenni... nem a boltos lesz a hibás, venni akartál, eladott. Nem én leszek a hibás, hogy nem írok blogot, amiből ez kiderülhetne előre. Az internet elég nagy, számtalan jó oldal van, ahonnan sok mindent meg lehet tanulni.
Ehhez persze befogadónak kéne lenni, nem a kifogásokat szajkózni, hogy a boltban is így voltak, meg ilyeneket.
Meg kellene szívlelni, amit az ember mond, elgondolkozni rajta. Igen, ilyen nagy okos vagyok, de semmire nem megyek vele, ha egy amatőt teljesen figyelmen kívül hagyja az intelmeket, sőt, még ő lázong...
Az, hogy jó szándék vezet, és jóhiszeműség van benned, nem veszi le rólad a felelőséget. A tudatlanság nem mentség, tanulni kellett volna.
Végezetül egy kis olvasni való nem csak neked, és a 17-esnek, hanem a hasonló "gondolkodásúaknak":
Felhívnám a figyelmedet a
3.§ 4; 7; 8;
4.§ 1; 2;
5.§ 2;
6.§ 1/ a, d
37.§ 1;
43.§ 1.
pontjaira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!