Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért pusztulnak el a halaink?

Miért pusztulnak el a halaink?

Figyelt kérdés
A helyzet az,hogy kb.egy hónapja van egy 54 literes akváriumunk.A hal vásárlás előtt 2 hétig üresben járattuk,de ennek ellenére is elpusztult már vagy 5 halunk.Úgy gondolom mindent szakszerűen csináltunk idáig.Sokat olvastam már a halak tartásáról,és a halak fajtáiról annak leírásáról.A halakon amik elpusztultak semmi nem látszott.egyik nap semmi bajuk másnapra elpusztulnak.Kb 20 darab halat tartunk.
2010. nov. 25. 13:18
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
77%
Ami egyből szembeötlik a 20 hal, nagyon soknak találom 50
2010. nov. 25. 13:26
 2/27 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi, véletlenül elküldte. Tehát 20 hal soknak tűnik 50 literre, ez egyből szembeötlik. A probléma megoldásához viszont írd le a következőket:

Milyen halakat tartasz, milyen a szűrőd, hány fokos a víz, mivel etetsz, milyen gyakran és mennyi vizet cserélsz, állandóan megy-e a szűrő, használsz-e vegyszereket, milyen dús a növényzet és... Első körre ennyi. Talán ebből már okosabbak leszünk.

2010. nov. 25. 13:29
 3/27 anonim ***** válasza:
Próbálj vmi. összefüggést keresni az elhullt egyedek között! Pl. egy kereskedésből valóak -e, esetleg ugyanabból a medencéből? Lehet, hogy már betegen hoztad el őket, vagy csak nem voltak elég életre valóak. A 20 hal tényleg soknak tűnik, persze attól is függ, hogy milyenek, de mint írtad utána olvasgattál akkor biztosan ügyeltél erre is.
2010. nov. 25. 13:35
 4/27 A kérdező kommentje:

Nos íme az adatok:neonhal,guppi,molli,dánió,betta,törpeharcsa.A szűrőm Fanfilter plus Aquael 320l/h 230v 50Hz 4.7W.Ez egyébként járt a felszerelt akváriummal.A víz 25-26 fokos.Etetni minden nap mással szoktam.Ezek a következők:

-Panzi tubifex

-Panzi szárított vizibolha

-ezt pedig ajándékba kaptuk az akv.szettel Acticolor lemezes haltáp.

Vizet még nem cseréltem,tudom,hogy kellett volna már,de szép tiszta a víz és gondoltam had legyen minél állottabb.Lehet itt a probléma,erre tippelek szerintetek ettől lehet?

A szűrő állandóan megy.

Vegyszert nem tudom milyenre gondolsz?Az akv.kaptunk vízelőkészítőt anno anticlean volt a neve.Lehet kellett volna még más is?Azt mondták ez elég bele.Talán itt lehet a probléma?Erre is tippelek még.

4 növényem van.3 mű és 1 élő.

Hétvégére terveztem a részleges vízcserét.

Köszönöm a segítségeteket előre is.

2010. nov. 25. 17:15
 5/27 anonim ***** válasza:
100%

A probléma így egyszerű és egyértelmű, túltelepítettség és a vízcsere hiánya. Mikor bekerültek egy még alighogy beállt akváriumba a halak, elkezdtek ammóniát termelni, felgyülemlettek a bomlástermékek, melyek azonnal elkezdték mérgezni a halakat. Így elkezdődött a halpusztulás. Részleges vízcsere valamennyit segített volna, de ennyi hallal semmiképp nem fogsz egyensúlyt kialakítani, fenntartani.

Egy ekkora akváriumba olyan 10, maximum 15 halat kellene okosan összeválogatni, és nem ilyen sok fajt, hanem csak 3-at mondjuk. A részleges vízcsere hetente elmaradhatatlan, a nitriteket nem látod a vízben, kristálytisztának tűnhet, mégis mérgező.

A műnövények, hát, szerintem nem is szépek, de hogy nem hasznosak az biztos. Ők is sokat segítenek a vízértékek szinten tartásában. Ajánlom a jávai mohát, lándzsás vízipáfrányt, hólyagos vízikelyhet, anubiast, ezek nem igényesek, megmaradnak kevés fény mellett is.

Etetni pedig ne etess szárított tápokkal, alig van tápértékük, a fagyasztott szúnyoglárva, artemia sokkal jobb. A lemezest meg pláne ne, abból csak a legjobb minőségűek használhatóak néha, de rendszeresen az sem ajánlott.

Hát ennyi, remélem segítettem, ne keseredj el, én is elkövettem ugyan ezeket a hibákat az elején. Sőt, szinte mindenki.

2010. nov. 25. 18:19
 6/27 anonim ***** válasza:
100%

Az ok nélküli pusztulás és a vízcsere hiánya egyértelműen mérgezésre utal. Sok dologban egyet tudok érteni az előző hozzászólással, de pár apróságban más a tapasztalatom.

Ha ennek a 20 halnak a nagy része neonhal és páncélosharcsa, akkor nem sok 50 literbe. (Nem is kevés, de nem terhelik túl a vizet.)

A lemezes táppal nincs semmi baj, csak ne a legolcsóbbakat vegyed. Az olcsók nagyon szennyezik a vizet. JBL, Tetra, Sera: Ezek mind megfizethető és jó minőségű márkák, megtalálhatod minden akvarisztikában.

A növényeket magyarul nem nagyon ismerem, de ezeket a fajtákat ajánlom: Cryptocoryne, Saggitaria, Anubias, Lileaopsis brasiliensis, Bacopa, Microsorium.

2010. nov. 25. 20:30
 7/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat.Nagyon kedvesek vagytok.Megfogadom őket.Remélem így már nem pusztul el egy sem ezután.
2010. nov. 25. 20:43
 8/27 A kérdező kommentje:

Sziasztok.

Szombaton megint elpusztult egy kis halam.Tegnap megcsináltuk a részleges vízcserét,s mára megint egy hallal kevesebb.Nem tudom mitévő legyek,mit tehetnék még meg hogy a többi már megmaradjon.Semmi nem látszik a halakon.Szomorú vagyok miattuk.

2010. nov. 29. 15:44
 9/27 anonim ***** válasza:
0%
Milyen fajta halak vannak a vizben? A halott halon látszik-e valami (pl.nagy has,gerincferdülés,uszonyrothadás stb...) Ha irsz választ megpróbálok egy diagnosztikát neked felállitani, mert ez igy nem jó hogy elpusztulnak a halaid =(. Henrik
2010. nov. 29. 16:42
 10/27 A kérdező kommentje:
Semmi rendelleneset nem látni a halakon.Guppi,molli,törpeharcsa,neonhal,betta pár.Köszi a segítséget.
2010. nov. 29. 18:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!