Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért pusztulnak el a halaink?

Miért pusztulnak el a halaink?

Figyelt kérdés
A helyzet az,hogy kb.egy hónapja van egy 54 literes akváriumunk.A hal vásárlás előtt 2 hétig üresben járattuk,de ennek ellenére is elpusztult már vagy 5 halunk.Úgy gondolom mindent szakszerűen csináltunk idáig.Sokat olvastam már a halak tartásáról,és a halak fajtáiról annak leírásáról.A halakon amik elpusztultak semmi nem látszott.egyik nap semmi bajuk másnapra elpusztulnak.Kb 20 darab halat tartunk.
2010. nov. 25. 13:18
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
0%
Az 54literre a húszhalat egy kicsit soknak találom... Amit ajánlok hogy a halaidat úgy válogasd össze hogy vagy csak nyugodt-lassú mozgású halak legyenek benne (pl. betta vagy vitorláshal stb.) vagy csak izgága-gyors mozgású halak legyenek benne (pl. molly,guppy,neonhal stb.) Most a fajtákat nézve neked össze-vissza van keverve a hal állomány --ez nem baj hiszen az akvárium igy a szép. Csak lehetséges ok a halálra az hogy mivel sokan vannak igy kevés nekik a hely és kergetik egymást - eszik egymás uszonyát stb. ilyenkor a hal sokkot kap. --> ez az 1ik amire nagyon ügyelni kell... A másik pedig az hogy állandóan heti rendszerességgel a 30%-os vizcsere vízkezelővel kezelt vizzel megtörténjen. TEHÁT: VIZCSERE, ÁLLANDÓ HŐFOK, HAVI FERTŐTLENITÉS (METILÉNKÉK), ÁLLANDÓ VILÁGITÁS, CSAK MOZGÁSUK-TIPUSOK SZERINT ÖSSZEVÁLOGATOTT HALAK, ÁLLANDÓ LEVEGŐZTETÉS, SZÉP TALAJ (AMI NEM SZENNYEZETT) ...... !!! Ha ezeket a dolgokat betartod, nemszabad hogy heti rendszerességű elpusztulás közbelépjen. Remélem segitettem, amennyiben valamit nem értessz?! Irj nyugodtan, és válaszolok! Henrik
2010. nov. 29. 19:22
 12/27 anonim ***** válasza:
100%

Henrik... Előszöris a metilinkék egy fölösleges vegyszer, semmire nem jó. A vízcseréhez nem szükséges vízelőkészítő ha pihentetve van. A halak nem kapnak sokkot egymás kergetésétől, max stresszesek lesznek. A világítás sem tudom, hogy jön ide... Na mindegy.

Kérdező:

Tartsd be a heti rendszerességű vízcserét, ahogyan már javasoltuk. Sajnos ha túl van telepítve az akvárium, akkor a természet egyensúlyra törekvése miatt könnyen elpusztulhatnak a halak, nem bír el ennyit a víz. Tarts például egy bettát 10 neonnal, vagy 10 elevenszülőt az előbbiek nélkül ekkora akváriumban.

2010. nov. 29. 20:00
 13/27 anonim ***** válasza:
0%
Murr ha már ennyire tudod akkor megtudnád nekem mondani hogy a terhes guppym a szülőszobába ma mért nem vacsorázott JBL NOVO GUPPYT és hogy mért ilyen agresszív? (fel-le rohangál) Köszi... Henrik
2010. nov. 29. 20:09
 14/27 anonim ***** válasza:
100%

Vitorlást 54l-be? gratulálok, remélem csak viccből írtad... nézz már meg egy kifejlett példányt...

Víz előkészítőkről: 26éve mikor akvarizálni kezdtem, semmi ilyen nem volt, még csak hallani sem halottunk róla, mégis virultak a halaink!

Metilénkék.... Szerinted minek azt? fertőtleníteni a fertőtlenített vizet?

2010. nov. 29. 21:41
 15/27 A kérdező kommentje:
Nos,nem régóta van meg az akváriumunk.kb egy hónapja.Metinkéket nem használtam eddig se,s ahogy itt olvasgatom a kérdéseket nem is ajánlják.
2010. nov. 29. 22:08
 16/27 A kérdező kommentje:

Folyt.:A világítást sem kell működtetni állandó jelleggel,mivel a halak is alszanak és a víz is bealgásodik tőle.Ezeket mind itt tanultam meg.

A halakról annyit,hogy ha már megvettem őket akkor gondozom is saját képességeimnek megfelelően.Nem tudom s nem is akarom tovább adni senkinek,hogy újra szakszerűen összeválogassam.Talán ha ezek kipusztulnak,de nagyon nem szeretném.Még annyit elárulok magamról,hogy nagyon régen vágytam akváriumra díszhalakkal,s mikor elmentünk megvenni a halakat,azt tettem fő szempontnak (sajnos)hogy minél színesebb és formára is különböző halakat vegyünk.Van egy pici fiam is aki segített nekem ebben.Henrik arra kérnélek olyan tanácsot adj nekem ami hasznos is.Ne haragudj ezért, de ami a szívemen az a számon elvet vallom.

2010. nov. 29. 22:19
 17/27 anonim ***** válasza:
Sajnos az, hogy nem tudom és nem is akarom továbbadni őket senkinek, nem a megfelelő hozzáállás. Adott egy probléma: túltelepítettség. Megoldás: kevesebb hal. Ha te nem akarod továbbadni őket, akkor a természet oldja meg, pusztulni fognak. Ez azért nem jó, mert így szenvednek a halak, jobb lenne mindegyiküknek, ha néhányan más helyre kerülnének. Ezt neked is be kell látnod. Ahogy nőnek, úgy lesz mégnehezebb nekik.
2010. nov. 29. 22:42
 18/27 gfero ***** válasza:
75%
1 a metilénkék a hasznos baktériumokat is kiöli a vízből,a vitorlás hal egy sügér fajta ami a neonokat meg a guppikat rövid időn belül tápláléknak nézné.ha betartod a szabályt 1cm hall 1liter víz és betartod a heti vízcserét nem lesz gondod .vegyszer nem kell a vízbe mert a halak utána imunisá válnak szükség esetén a gyógyszere .1kiskanál só 10l vízhez bőven elég
2010. nov. 29. 23:06
 19/27 A kérdező kommentje:
Tényleg nincs kinek adnom a halakat.Megteszek mindent azért,hogy a többi megmaradjon.Van egy ötletem,ha az sem válik be,akkor legalább tudom azt,hogy mindent megtettem értük.Köszönöm a válaszokat.További szép napot mindenkinek!
2010. nov. 30. 08:19
 20/27 Frontosa ***** válasza:
100%

Gfero és Murr a számból vette ki a szót és igazuk is van. Egyébként 20 hal nem sok ha kistestű, nem elevenszülőket tartassz (1 cm kifejlett méret/Nettó térfogat). Tehát Pl. 54 literben 20 neon nagyon szépen mutat és nem is terheli a vizet annyira. Javaslom szerezz be élő növényeket, rengeteget segít a víznek és a halaknak egyaránt és még szebb is mint a mű. Max 3, de inkább 2 kistestű fajt tarts, ekkora akváriumban és fajtánként legalább 6-8 db-ot (20 neon). A Metilénkék FERTŐTLENÍTŐ szer, őszintén szólva nem is értem miért terjedt el ennyire akváriumot tartó (szándékosan nem akvaristát írtam) körökben, össze-vissza öntözgetik a vízbe. Vitorlás 54 literbe-Pfff. Ez az egész dolog ne vegye kedved, mert ez egy nagyon szép hobbi, inkább fogd fel kihívásnak és sok örömed lesz még benne. Különben is mindenki a saját kárán tanul, úgyhogy nincs minden veszve. =) Az is pozitív , hogy egyáltalán tájékozódtál mielőtt belefogtál, ezt nem mindenki teszi meg. Kívánom, hogy legyen benne sok örömötök.

Üdv,

2010. nov. 30. 08:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!