Szeretnék házi készitésű halkaja recepteket! (? )
Bajai halászlé
Hozzávalók:
kb.3 kg ponty
3 nagy fej vöröshagyma
finomra őrölt házi pirospaprika,kb.10-12 dkg
só kb.4 evőkanál,izlés szerint
Elkészítés:
Legjobb, ha 1.30- 1.60 kg -os pontyokat veszünk.
Tisztítás után beirdaljuk, azaz 3-4 mm mélyen bemetszést végzünk a hal húsába fél cm-enként, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk.Besózzuk,2-3 órát álljon a sóban,kerüljön az irdalásokba is.Ha a sózás megfelelő alapossággal történt,főzés közben legfeljebb minimális sózásra lesz már szükség - izlésnek megfelelően.
Bogrács aljába szórjuk a felkockázott vöröshagymát, rátesszük a hal félbevágott fejét, /amelyből előzőleg kivettük a keserű csontját/, farkát,s a többi darabotis./A tejet, ikrát nem sózzuk,s később tesszük a lébe/
Kilogrammonként 1.3 l vízzel öntjük fel.
Amikor forrni kezd, kilónként 1-1 púpozott evőkanál ,jó minőségű !! paprikát szórunk rá.
25 percig főzzük, lobogó forrással.
Ha nem forr eléggé a lé, leül a paprika, és rontja a minőségét.
Keverni sosem szabad, hogy le ne égjen,időnként forgassuk a bográcsot.
A belsőséget a forrás kezdetét követően kb. 10 perc múlva tegyük a lébe.
Ekkor tehetünk bele 1 dl száraz vörösbort is, megakadályozza a halhús szétesését.
Legjobb szabad tűzön főzni, de ha erre nincs lehetőség, tűzhelyen is megoldható.
Legfontosabb,hogy tartsuk be az arányokat, ügyeljünk a minőségre a hal, és a paprika tekintetében.
A főzési időt ne lépjük túl, mert könnyen szétfőhet a hal húsa.
Aki szereti,csersznyepaprikát is tehet bele.
A levet leöntjük, sós vízben kifőzött gyufametélttel tálaljuk, a halszeleteket szépen tálra rendezve tegyük mellé.
Kedves picsorgtfo
Szerintem nem a halászlé elkészítését szerette volna megtudni( amúgy a bajai halászlé nagyon finom ajánlom figyelmedbe én már csak tudom :P bajai vagyok :D:))
hanem a hal eledel házi receptjét.
Ez amúgy engem is érdekelne! :)
Ahogy írtam:
"Aranyhalaknak például most csináltam kaját: Megfőztem egy adag borsót, salátát, uborkát, cukkinit és krumplit, leturmixoltam, összekevertem szúnyoglárvával, csigával és kamillával, majd kiöntöttem táblába és lefagyasztottam."
Lehet próbálkozni guppinál is ezzel, de például csiga helyett artemiát használnék, a krumplit mindenképpen kihagynám és nagyobb arányban lenne a nyers, állati eredetű táplálék.
Szia enyém volt a lemezes tápos kérdés egyel a tiéd alatt.
Én néha reszelt pulykaszívet szoktam adni nekik na persze nem napi rendszerességgel mert féltem a víz minőségét.
A kis guppikat míg külön tartottam pedig tolyás sárgályát adtam nekik főve,ebből csak egy késhegynyi darabot és csak akkor ha nagy halak nincsenek a közelben mert azok mikor megcsipedik a tolyás sárgályát akkor az apró darabokra esik és gyakorlatilag fele felhővé változik ami elpiszkolja a vizet,de a kicsik nem tudják olyan erőszakosan szétcincálni és akkor nem oldódik fel csak mindíg kisebb lesz fokozatosan míg teljesen meg nem eszik nálam kibírt egy késhegynyi egy egész napot az újszülött guppiknál 40 voltak egy anyától :) nem mondom,hogy jól fejlődtek tőle de vitamin szegények biztos nem voltak mert nagyon sok vitamin és ásvány van a tolyássárgályában.
"Tolyássárgálya" :) Mármint tojássárgája?
Egyébként ez valóban nagyon jó, de ahogy mondta a válaszoló könnyű vele elrontani a vízminőséget.
A panzi egy átlagon aluli minőségű "márka", én nem etetnék vele. Szárítottal meg pláne. Csak fagyasztott, nyers kajával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!