Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért halnak meg a halaim?...

Miért halnak meg a halaim? Talán valamit másképp kellene csinálnom?

Figyelt kérdés
Az akva mérete 80széles x 50mély x 19cm magas (ez egy paludárium) melyben egy 15cm x15cm-es JBL szivacsból van kialakítva egy belső szűrés, egy eheim pumpával, amit félig használok ki, mert túl nagy lenne a vízmozgás. Naponta megy bele 1ml carbon 1ml micro, 1 ml macro, és éjszakai kikapcsolás nélkül üzemel benne egy co2 generátor. Vízcserénél easycare startert adok hozzá, valamint ro vizet sózok vissza gh/kh sóval. Eddig 1 törpe karmos béka, 2 nőstény betta 1 hím betta, 3 páncélos harcsa 2 vörös neon, 5 nagyon gyerek garnéla, és 3 db csigaevő csiga van benne. Mai napon meghalt egy nőstény betta, és egy páncélos harcsa, de korábban is meghalt már a harcsák közül. Mind ugyan úgy csinál mielött meghal. Nem mozdul, majd úszik 1-2x és megint kezd felmenni a víz tetejére hassal felfelé. A hím bettám háta is mintha felsértette volna a pikkelyeit, de egyre nagyobb a kopás/sérülés, egyszer kaptam parazita elleni szert,attól elmúlt a betta sérülései,de akkor halt ki 10 neonból 8. Ezért maradt 2. KH 4 GH8 és PH 6-7 között, (estére visszább veszem a co2-t. Egy pár napig egy 12cm-es kis belső szűrőt is beletettem a vízbe, a nagyobb víz áramlás és a co2 nagyobb beoldása miatt, de ahogy láttam, nem igazán tett jót a harcsáknak a vízáramlás.3hónapos az akva, növényekkel teli, és gyep is ki van alakítva. Köszi a segítséget!

tegnap 07:25
 1/7 anonim ***** válasza:
91%
Csináltál egy "halálgyárat". Nem tudni, hogy honnan veszed a vizet, amit beleraksz és a hőmérsékletet sem. Mindenesetre a betta meg a neonhal hőmérsékletigénye meglehetősen eltérő, ez eleve nem jó párosítás. Azt nyilván tudod, hogy a halaknak a vízben oldott oxigén kell, ha sok az oldott szén-dioxid, akkor megfulladnak, márpedig te folyamatosan adagolod a szén-dioxidot. Feltételezhető, hogy a sok szén-dioxid következtében savas "szódavizet" csinálsz, amit a halak egyáltalán nem viselnek el. A leírás alapján kb. 80 liter víz lehet a tartályban, ami a leírt mennyiségű állathoz nagyon kevés. Ha emellett még mindenféle adalékanyagot is raksz a vízbe, akkor feltehetően a magas oldott anyag koncentráció is káros a halaknak. A folytonos beavatkozás miatt semmiféle biológiai egyensúly nem képes kialakulni.
tegnap 10:24
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Jó lenne egy pontosabb adat a kémhatásra, mert a pH-nál 0,1 fok is aránylag sokat számít, ez, hogy 6-7 között van, elég tág határ.

Én is a CO2-re gyanakszom elsősorban, ami savasítja a vizet, ezért a pH pontosabb értékéből, ha közvetetten is, de valamennyire következtetni lehetne arra, hogy sok a e CO2.

Ha 6-6,5 között van a pH, akkor biztos, hogy sok a CO2.

Inkább 6,5-7 között lenne ideális.

A másik: Szóba került ez a "szűrő", nem tudom, hogy van akkor ez így megoldva, valami mattenszűrőként, vagy milyen módon, erről is jó lenne többet tudni.

A nitrifikáló baktériumokat is O2-ben gazdag vízzel kell ellátni. Ehhez, szűrőn belül is kell egy egészséges áramlás.

A belső szűrőknek ezért van kis beszívórácsuk, és kis kifolyócsövük, hogy a vizet kényszerpályára tereljék.

Egy mattenben ez korlátozott, mert ott a teljes felület szív, ami drasztikusan csökkenti a felületi szívást egy egységnyi területre (nagyon eloszlik a szívóerő) ezért ha a szivacs felülete elkezd eliszaposodni, nehezen lesz a szivacsban belül tápanyagban és O2-ben gazdag víz, már csak azért is, mert a (esetleg) magas CO2 alapból csökkenti az O2 szintet, tehát eleve hátránnyal indul a szűrő.

A harmadik: Még mindig ugyanez a kategória, a sok CO2 okozta alacsony kémhatás, és a szűrés összefüggése.

Mivel az alacsony pH csíraölő hatású, kinyírja a nitrifikáló baktériumokat. Egy lágy, savas vizű akváriumban, extrém módon, 3-szorosan túl kell biztosítani a szűrést, mert nem ideális a lebontóbaktériumok számára.

És akkor így a magas CO2, alacsony O2, szint problémája mellett, lehet akár mérgezés is, mert az elégtelen számú lebontóbaktériumok nem képesen a termelt ammóniát lebontani.

Bár, elvileg, nem kéne, hogy sok ammóniád legyen.

tegnap 12:13
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Ja, ige, és ezeket az adatokat hol mérted, a keménységet, pH-t?

Ilyenre kevered az RO vizet?

Csak mert akkor ennek nem biztos, hogy sok köze van a valósághoz.

Mindenképpen akvárium vizet mérj, reggel is, a lámpa felkapcsolása előtt közvetlenül, meg este is!!!!

Főleg a reggeli adat számít!!

tegnap 12:15
 4/7 A kérdező kommentje:
TDS értékét szoktam nézni, green aqvás termékeket használok, a ro vizem 003 TDS ezt sózom vissza 150-160TDS közé. A tápoldat adagolása szerint 1ml kell 20 literbe. És 60 literbe teszek 1 ml-t naponta. Vízcserénél kb 1.5 ml Easycare tartert teszek bele, és heti egyszer füvet is nyírok😁
tegnap 13:27
 5/7 A kérdező kommentje:
Neptun tesztekkel mértem az értékeket, reggel, de lámpa felkapcsolása után, és képet ugyan nem tudok mutatni (itt), de volt bent plusz 1 belső szűrő (250l/h) amit arra használtam hogy a co2 porlasztó felé tettem, hogy szétszórja a CO2 bubikat az akvában.(Gondoltam jobban nőnek tőle a növények) Megvilágításom elég magas, 8000LUX/m². Külön levegő porlasztó nincs benne, a szűrő pedig egy 50x50x5 cm-es szivacs darab volt amit 15x15cm-es négyzetekre vágtam és azt ragasztottam össze egy nagy kockává. Egy eheim pumpa van benne, és egy csövön keresztül folyik a víz a kövekre, onnan az akvába. A pumpa teljesítménye visszább kb felére van állítva mert amúgy túl nagy a vízmozgás.
tegnap 13:51
 6/7 A kérdező kommentje:
És kb 1.5 vagy 2 bubi között megy bele/mp
tegnap 13:52
 7/7 A kérdező kommentje:
A víz hőmérséklete 25°C
tegnap 14:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!