Miért lebegnek a halak?
Sziasztok kezdő vagyok. Van egy 120 literes akváriumom 4 db picike aranyhal van benne es abból 2 allandoan lebeg a viz tetején nem tud lent maradni az alján,1 pedig fekete elszíneződés lett.
2 naponta kapnak enni. 3 hétig ment az akva mikor bele raktam őket.
Az rendben van ,hogy 2 naponta etetsz, de mivel etetsz s mennyit? Szűrés, vízcserék, talaj, dekoráció? Ürítenek-e s ha igen milyet? Egyéb tünet, illetve a lebegést leszámítva normálisan viselkednek-e (pl: aktívak, színük élénk, érdeklődnek a kaja után stb)?
A fekete elszíneződés lehet normális is. Aranyhalaknál előfordul ,hogy idővel elváltozik a színük.
Egyelőre pár napig ne etesd őket, figyeld javulnak-e. S utána is csak egy kevés puhára főtt/ forrázott zöldet mint pl: spenót, cukkini, uborka, tök s dinnye héja, stb. Sajnos gombóctestű aranyhalaknál a torz test miatt gyakoribbak a szervi gondok.
Egyébként azt mellékesen megjegyezném ,hogy hosszútávon szűkös lesz az akva. Most még jó, de hamar kinövik és inkább duplája ideális aranyhalnak.
1. Válaszoló köszönöm a korrekt választ úgy lesz.
2. Válaszoló kifejezetten aranyhalakkal való száraz eledellel. szűrő levegőztető megy állandóan víz csere hetente 30% állott vízzel a talaj kavics dekor kifőzve. Normálisan viselkednek szépen esznek is de állandóan fel húzza őket a hátsó részük.
Igen tudom hogy nagyobb fog kellene már tervben van a vásárlás. Szóval csak várni tudok vagy van más megoldás?
3. Válaszoló. Szerintem jelenleg te is lebegsz....
“kifejezetten aranyhalakkal való száraz eledellel”
Akkor az 1-es tanácsával élve mikor táppal etetsz akkor az adagjukat kicsit áztasd be. Az egy dolog ,hogy levegőt nyelhetnek, de a másik ,hogy a tápok jellemzően megdagadnak mikor vizet kapnak. Ha egyből bedobod akkor a halban fognak feldagadni.
Tápokat csak ritkán kapjanak. Fő eleségük inkább az említett zöldek legyenek, plusz néha állati eredetű mint élő vagy fagyasztott fekete vagy fehér szúnyoglárva, artémia/ sórák, vízibolha, cyclops, stb. Vörös szúnyoglárva s tubifex ha lehet kerülendő.
Elég a 2 naponta etetés. Olyankor se tömd őket (mert ha rajtuk múlik akkor ennének pukkadásig), csak amennyit helyben megesznek.
“szűrő levegőztető megy állandóan víz csere hetente 30% állott vízzel”
Oké, ez rendben van. Esetleg csinálhatsz egy extra vízcserét. Ártani nem árt.
“a talaj kavics dekor kifőzve”
Ha darabos kavics akkor arra figyelj oda nehogy lenyeljenek belőle. Általában homokot használnak és dekornak nagy köveket, fákat amiket semmiképp sem tudnak lenyelni. Láttam már talaj nélküli megoldást is. Azt inkább csak “túlméretezett” szűrőnél javaslom mert a talajban is jócskán megtelepednek lebontó baktériumok.
A dekor mű/ műanyag, esetleg festett? Ha az akkor azt jobb hanyagolni. Igazi kövek, fák (mindegyik éles élek nélkül) sokkal jobbak. Esetleg kerámia bújók, kókuszhéjak, viszont azoknál oda kell figyelni ,hogy ne tudjon a hal beszorulni.
“Szóval csak várni tudok vagy van más megoldás?”
Többnyire igen. A legtöbb amit tehetsz ,hogy javítasz a tartási körülményeken és vársz.
Ha esetleg a jelenlegiek nem élik túl s újakat szeretnél akkor igyekezz nem annyira nyomott testűeket venni. Nem azt mondom ,hogy szinte teljesen áramvonalas, tavi aranyhalat vegyél, hanem az “akváriumi” változatok közül nézd ki a kevésbé deformáltakat.
Vízcserét én amúgy is csinálnék. Ha nem is teljeset, de legalább 50%-ost.
Fertőtleníteni meg attól függ. Azzal lenullázod a jó bacikat is, ezért ugyanúgy ajánlott vagy újra kivárni azt a pár hetet vagy ha veszel halakat akkor sűrűbben csinálni a vízcseréket. Ha nem valami fertőző cucc vitte el a régieket akkor szerintem nem muszáj. Legalább egy valamennyire beállt akvába érkeznek az új halak.
Egyébként ha az össze elhull akkor én újragondolnám ,hogy tényleg aranyhalazni szeretnék-e. Rengeteg gyönyörű hal tartható ekkora helyen, miért pont aranyhalakra esett a választásod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!