Ha az akváriumot bevonom minden irányból hungarocellel akkor kevesebb áramot fog fogyasztani a fűtése?
Az a probléma hogy azt nem értik meg egyesek hogy a látványt akkor rontom el amikor nem nézem.
Szóval itt már filozófiai és optikai magasságokból is lezuhantak a mélybe
Fizika és matematika szempontjából lehet igazad, viszont volt valami, amit említettek már neked korábban: túlstresszelheted a halaidat, ha folyton ki-becsomagolod őket. A halak nem csak látványelemek. Állatok, érzésekkel. Nem mellesleg a legtöbb állatnak is kell a fény. Ha körbeborítod az akváriumot, hogy jobban tartsa a meleget, lehet, hogy a halaid fizikailag kényelmesebben lesznek, de nem jutnak fényhez, plusz minden alkalommal a frászt hozod rájuk, amikor matatsz az akvárium körül. (Jó, ez haltól is függ, nem az összes típus annyira érzékeny.) Ezt is vedd figyelembe. Tényleg megéri az a kevés, amit spórolsz a melegítésen, ahelyett, hogy egy stabil, változatlan környezetet biztosíts nekik egy kicsit több energiával?
Nekem macskáim és madaraim vannak. A macskáknak van külön szoba, de nincs benne fűtés, ezért ilyenkor nehéz lent hagyni őket. Mivel áram sincs a melléképületben, nem nagyon van megoldásom rá. Kértem tanácsot, amire olyan válaszokat is kaptam, hogy "a macskák összebújnak meg melegítik egymást" és "legyenek hálásak, hogy száraz, szélvédett helyen vannak". Ami kb annyi, mintha az utcán lennének a szoba fűtetlensége miatt, márpedig az elmúlt 12 évben lakásban éltek a macskáim (csak 2 éve van számukra kiosztva ez a melléképület, ezért nincs felszerelve jól). És az utcán lévő macskák nem élnek sokáig. Igen, biztos találnak maguknak helyet melegedni abban a pár évben, amíg élnek. De ennyi erővel nem kell, hogy valaki macskát tartson, ha nem érti meg, hogy egy szobában tartott macska számára is kell biztosítani legalább a szobahőmérsékletet. A madarak is ilyenek. Spórolhatnék az áramon, főleg, hogy villanyfűtésem van, és állíthatnám kisebbre a fűtést. De mihez kezdek akkor, ha elpusztulnak vagy megbetegszenek, vagy ha egész nap csak összebújva ülnek a kalitkában, mert nekik hideg van? A depresszió az állatok életét is lerövidíti. Pont emiatt nem lehet akármilyen akváriumot se venni a halaknak. Annak idején akartam egy Bettát, de szóltak, hogy a minimum akvárium méret az 50 liter egy egyed számára, és hogy szép farokuszonyt növesszen, tükröt kell mellé tenni, mert attól fog majd nőni a farka, ha "riválist lát". Viszont ha kettőt akartam volna, akkor már 100 literes akvárium kellett volna minimum, mert ennyi terület kell nekik anélkül, hogy egymást ölnék a territóriumukért. Ez is csak egy az életkörülményeik biztosításához. Mondanom se kell, letettem róla. xD Van egy 100 literes akváriumom az előző lakásból, guppikat, neonokat, vitorlást tartottunk annak idején. Nem kis munka takarítani. Nem vállalnám.
Ha állatot tartasz, az kiadással jár. Érdemes megfontolni, hogy mi a fontosabb, hogy az állatod testi-lelki egészségét megőrizd, vagy spórolj a számlán. Mert egyébként, ahogy valaki megjegyezte, azzal spórolsz a legtöbbet, ha nincs is állatod. Ha azt a nyüansznyi különbséget sajnálod a halaidtól, amennyit megspórolsz, ha körbefalazod őket hungarocellel, akkor nem inkább tartanod sem kellene halakat? Nem bántásból kérdezem, és értem én, hogy csak az egyensúlyt keresed (azzal nem értek egyet, hogy egymást fikázzátok, ki mihez ért vagy nem ért), csak azért mondom, hogy alaposan fontold meg, hogy mennyit is ér neked a dolog. Én biztos nem hungarocelezném be a halaimat, akkor sem, mikor nem vagyok otthon, inkább a lakás maradjon fűtve, inkább legyen számukra bekapcsolva vízmelegítő, de éljenek nyugodtan, lássák a fényt, lássák a szobát, hogy biztonságban érezzék magukat. Minden állat tartása plusz költségekkel jár, nincs nagyon "takarékos" út, legalábbis anélkül nem tudsz hosszabbítani az egyik oldalon, hogy ne rövidítenél a másikon.
Aztán meg ha nincsenek érzékeny halaid, lehet, hogy beválik a módszered. Ezt csak gyakorlat után láthatod igazán. Megmaradnak-e a halaid hosszútávon, és érdemleges mennyiségű áramot spórolsz-e... Esetleg lehet, hogy egy halasnál kellene erről kérdezned, szerintem ők a szakértők, úgyis gondolom jársz halételért hozzájuk a boltba. Lehet, hogy tud majd ajánlani neked egy áramtakarékos szerkenytűt, ami segít a problémán a hungarocel nélkül. Ma már mindent is árulnak.
Ha rendesen fel van fűtve a vizük akkor a vízmelegítő csak pár percre kapcsol be óránkként. Így kb alig fogyaszt valamit. Egy év alatt talán annyit mintha egyszer feltöltenéd a telefonodat. Ezzel sokat nem tudsz spórolni. Amin tudnál az a világításuk,az nem kötelező. Csak azért van hogy lássunk normálisan illetve a növényeknek fény végett,de ott is elég 8-12 órát hagyni. Ha sokat ég sok az alga is.
Szerintem nem kell bevonni semmivel,nem lenne túl esztetikus.
Halkonzervre gondoltál már?
Olcsó, egyszeri kiadás, évekig semmi gondod vele...
Tarthatnál pl lazacot az elég különleges.😂
A konzerv tényleg jó ötlet!
Magaddal is viheted, bármikor gyönyörködhetsz benne, vagy mutogathatod, h milyen különleges gondozásmentes akváriumod van.😂
Nekem 50 literes akvám van, 50 wattos fűtőszállal vettem... nah ez kb semmit nem ért, vettem bele 150 wattosat, ez már melegen tartja a vizet akkor is, ha a lakás lehűl 15 fokra...
De kérem, 150 watt... nem is megy mindig. Maga a hungarocell, a ragasztó jóval többe kerül... és nem is esztétikus... az akvárium lényege a látvány és az úszkáló halacskák!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!