Akváriumom belső szivacsos szűrője eldugul, cserélhető másra?
Van egy Eheim külső szűrőm is de tárolás és esztétika miatt a belső szűrőt használnám 6 db Molly halhoz egy 60L akváriumban.
Cserélhető ez a szivacsos rész valami másra? Másabb szivacsra vagy nem tudom én mire...
A növények lehulló részeitől és egyéb dolgoktól is sűrűn eldugul a szűrő szivacsos része és olyankor a levegőt sem nyomja a levegőztető része a szűrőnek.
Cserélheted nagyobb lyukú, ritkásabb szűrőre, de ne egyszerre. Vedd ki a szivacs felét, tegyél bele újat és 1-2 hét múlva vedd ki a maradék régit és tedd be az újat.
Vagy csak vedd ki a felét és tegyél bele kerámia golyót.
-Ha túl gyakran tömítődik el, az azt jelenti, hogy túl van terhelve a víz biológiailag, mert leginkább a baktériumok tömítik el.
Tehát: még tovább is szaporodnának, csak nincs hova. Ha tovább is szaporodnának, az azt jelenti, hogy van mint elszaporodni, tehát van fölös nitrogén szennyezés a vízben.
Ezen a ritkább szűrőközeg nem sokat segít, csak a nagyobb szűrő , nagyobb szűrőtérfogattal.
Egyébként a heti kinyomkodás annyira nem vészes, de tény, hogy nem optimális. Minden esetre 3 hónapos ciklusokat ne várj tőle, mint egy külsőnél...
-A szivacsot alapvetően nem cserélni kell, hanem kinyomkodni, aktuálisan leszívott akváriumvízben, nem klóros csapvízben, cserélni csak akkor szoktuk, ha már elvesztette a tartását, és összeesett.
-Kicserélhető másra, de több ezer akvarista megfigyelése alapján (akiknek közösségi médiában is jelentős csoportjaik vannak) az egyik legjobb szűrőközeg a szivacs.
Kerámia alatt nem tudom mit értesz, millióféle van.
A sima kerámiagyűrű, semmit nem szűr, külső szűrő ülepítő tartályába szokták rakni, hogy megakassza a nagyobb gazokat.
A porózus kerámia/üveg gyűrűk és granulátumok, amik biológiai szűrésre vannak tervezve, jól néznek ki mikroszkóp alatt, de pont azért van nagy rajongótábora a szivacsnak, mert ezek az apró lyukak nagyon aprók, hamar eltömődnek, (élő, és elhalt baktériumokkal) így pár hét alatt töredékére csökken az anyag átjárhatósága.
-Egy belső szűrőbe, ami egyszerre végez mechanikai és biológiai szűrést, nem biztos, hogy tennék kerámiát.
Sima vízálló kékszivacs kéne bele, a TM10-es a legritkább, talán túl ritka is, a TM20 talán egy ideális választás lehet neked, az sűrűbb, és így tovább, van TM30-as, az már biztos, hogy neked nagyon sűrű.
Azt vedd figyelembe, hogy kis térfogatra a túl ritka se jó. Ahogy mondtam, valószínűleg a térfogatnövelés oldaná meg a problémát.
Azzal, hogy ritkább lesz a szűrőanyag, kisebb lesz a szűrő felület.
De egy próbát megér, ez a TM kékszivacs nem olyan drága.
-És megerősítve a 2-est, mindenképpen járasd együtt a régi és az új szivacsot valamilyen megoldással, mert ha csak úgy kidobod a régit, és beteszel egy steril újat, hetekbe telik, mire kialakul a szűrőbaktérium kolónia, és addig mérgezővé válik a víz.
Érdemes szivacscsere idején jóval kevesebbet etetni is abban az 1-2 hétben, hogy kevésbé legyen terhelt a víz.
Nem biztos, túlterhelt a víz. Lehet a szűrő motorja túl erős vagy gyenge. A kerámia annyiban segítene, hogy könnyebben áramolna át a szűrőn a víz, kevésbé nyírná ki a motort.
Amúgy milyen szűrőd van kérdező?
Végülis felesbe ment bele kerámia és szivacs félbevágva. Remélem így nem dugul el annyira sűrűn.
Mindig akvárium vízbe szoktam kimosni nem csapvízben.
Sok növény van az akváriumban és szerintem az okozza a dugulást. :)
Egyébként itt az akváriumomról egy fotó, itt talán látszik a szűrő is, benne lévő kerámia és a félbe vágott szivacs is.
Építő jellegű véleményeket elfogadok az akváriummal kapcsolatban
Akartam írni ,hogy a molly-knak szűkös egy 60 literes, de gondoltam amúgy az nem lehet a sűrű eltömődésre az ok mert terhelés szerint 6 molly-ra ~50 liter nem vészes. Viszont így képet látva kicsit aggasztó, mégis hány hal van (pontosan, fajonként)? Mert erősen túltelepítettnek tűnik s az ellen nem ér semmit a szűrőanyag cserélése. Nem csoda ,hogy mindig hamar megrakódott. Csak így hirtelen megfuttatva legalább 14-16 neont látok (s egy része vörös neonnak tűnik, másik része simának/ kéknek, mindkettőnek alapból szűkös egy 60 literes).
A kagylóhéjak-csigaházak sem a legjobbak a neonoknak mert oldódnak, keményítik a vizet (ami lehet alapból kemény).
Szóval itt át kellene gondolni ezt-azt mert hosszútávon ez csak nyűg lesz :/
Egyébként ismerősek a körülmények, véletlenül nem volt még kérdésed nem is olyan rég?
6 Molly van 16 neon 2 rák és egy anci. Úgy gondolod szűkös ez a hely?
De igen volt már kérdésem itt gyakorin.
Gondolom akkor többek közt ez is a tiéd:
https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__..
Oké, az igaz ,hogy ott nem írtam le így direkt ,hogy “igen, szűkös/ sok a hal”, de azért szerintem a kommentemből eléggé kijön ez is. Szóval igen, ez így nem lesz jó.
Próbáljuk meg kicsit számszerűsíteni s vegyük például az ott is említett “1 cm hal=1 liter víz” ökölszabályt. Legyünk megengedők s vegyünk a molly-kra átlag 6 centit, a neonokra mondjuk csak 3-at s 12 az anci. Az így 96 centi, plusz a két rák (garnéla? Mintha látnék egy red cherry-t alul, vagy azok CPO-k/ narancs törperákok?), plusz lesz amelyik kicsit nagyobbra nő stb s már ott van ,hogy vízterhelés szerint is legalább 100-120 litert igényelnek. S helyigény szerint is ilyesmi méret jön ki.
Azt írtad van egy nagyobb akvád, azzal mi a helyzet? Mekkora, van hozza felszerelés stb? Hátha meg tudnánk oldani a halak normális elosztását (bár 60 literes egyiknek sem elég rendesen, ugye, de mindegy, majd meglátjuk mit tehetünk).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!