A csapvizes garnéláknál a vízhez nem kell semmilyen előkészítő meg semmi? A klórt és egyéb anyagokat a vízben elviselik?
A klór és a klóramin már nagyon kis dózisban is halálos méreg a garnélákra. Sokkal érzékenyebbek rá mint a halak. Nem attól "csapvizes" garnéla hogy klóros vízben lehet tartani, hanem attól hogy elviseli a keményebb vizet vagy a magasabb Ph-t. Egyébként ha ki akarod kerülni azt a pár ezer forintos tételt amit egy vízelőkészítő jelent, akkor a cserevíz pihentetésével meg tudod oldani. A klór úgy tudom 24 óra alatt párolog el a vízből, csak a klóramin és a fémek maradnak. Fémek egyébként elhanyagolhatóak, hacsak nem valami olyan helyen élsz ahol még az előző században fektették le a vízvezetékeket és azóta nem korszerűsítettek. A klóramin lehet még veszélyes, de csapvízben az se nagyon van.
Amúgy meg a klór nem csak a garnéláknak káros, hanem a szűrődben megtelepült baktériumoknak is, ugyanis a csapvizet pont azért klórozzák hogy megölje az ilyen mikroorganizmusokat. Tehát ha valahogy túl is élnék a klóros vizet a garnéláid, akkor ammónia mérgezésben pusztulnának el, mivel kinyírtad a szűrődet. Szerintem érdemes venni vízelőkészítőt, mert nem egy nagy tétel és nagyon sokáig elég. Én RO vizet használok, egy hétre előre legyártom a vizet és még így is adok hozzá Seachem Primeot minden vízcserénél. Nekem megéri az a kb +2000 Forint félévente hogy biztosra menjek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!