Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért égette meg a halamimat...

Miért égette meg a halamimat és a növényeimet a 14W-os, 36 cm-es T8-as sun glow fénycső, és hogyan használjam együtt az agua glow-val, hogy ne algásodjon az akvárium? Milyen fénycső lehet jó, az akvárium tetejébe csak egy fér.

Figyelt kérdés
Kb 15 éve van egy 45 literes akváriumom amiben egy 14 kw-os, 36 cm-es T8-as philips fénycsőt használtam, és amely az akvárium tetejében kialakított helyen működött. A fénycső kiégett, kerestem hasonló paraméterekkel másikat:találtam sun glow (70 ux) és egy agua glow (30 lux) fénycsöveket, amelyek paraméterben egyeztek. Az előző fénycsövön nem volt lux érték megadva. Először a sun glow fénycsövet tettem be, de két nap után azt vettem észre, hogy elpusztulnak az évek óta meglévő halaim, és az addig szépen fejlődő növényeim megégtek. Kivettem és betettem az agua glow-t, azóta viszont nagyon algásodik az akvárium. A régi fénycsövet már nem lehet kapni, azt írják, hogy ezeket a fénycsöveket együtt kell használni, de együtt nem tudom használni, mivel egy hely van csak a fedélben, és amúgy is túl erős a sun glow (70 lux)

2022. aug. 22. 08:04
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Nagyon kedves, hogy ennyi energiát fordítottál a válaszra, tényleg köszönöm. Többször is átolvastam, amit írtál és arra a következtetésre jutottam, hogy a legegyszerűbb, ha visszateszem a sun-glowt és lesz, ami lesz.
2022. aug. 24. 10:31
 12/16 anonim ***** válasza:
Azóta 4 nap telt el, ami messze nem elég egy növénynek (pláne egy lassú anyagcseréjű anubias fajtának) ahhoz, hogy akklimatizálódjon az új (fény) viszonyokhoz, de ettől függetlenül történt bármi változás, ami összefüggésbe hozható a fénnyel?
2022. aug. 28. 11:41
 13/16 A kérdező kommentje:

Kedves, hogy érdeklődsz, de még nem mertem visszacserélni a fénycsövet, mert akárhogy is nézem, olyan, mintha megégett volna. Sajnos azonban a növényem egyre algásabb már megint, hiába tisztogattam meg. Kár, hogy itt nem lehet képet küldeni.

Az jutott még eszembe, hogy nem lehet, hogy alacsony volt egy kicsit a vízszint, és az is probléma lehetett? Néha kipárolog elég sok víz, mert a tetőt nem teszem rá teljesen, hogy jobban levegőzzön. Vagy mivel így a tető nem teljesen merőleges, ezáltal a fénycső dőlésszöge sem, ez sem okozhat problémát?

2022. aug. 29. 08:16
 14/16 anonim ***** válasza:

Az anubiasnak az se ártana, ha az összes víz elpárologna róla, csak a gyökere lógna bele a vízbe.

Persze akklimatizálódnia kéne, de túlélné.

Mivel így is tenyésztik. Emers módszer a neve. Aztán ha egy akvarista megveszi, hazaviszi, víz alá rakja, csodálkozik, hogy elhullajtja a leveleit. Sok idő, mire megszokja az új környezetet.

Algásodni jó eséllyel mindig fog. Túl lassú az anyagcseréje, azért. Ha eddig nem algásodott, az maga a csoda. Nehéz elérni, hogy ne támadja meg mondjuk az ecsetalga, vagy pontalga.

A beesési szög, egy henger alakú fényforrásnál mindegy, akárhogy billented a tetőt, a henger, henger marad.

Ha a cső fölött van fényvisszaverő, fényterelő, ami lefelé irányítja a fényt, az nyilván nem olyan hatékony, ha meg van billentve a tető.

Tehát ez is inkább azt okozza, hogy kevesebb fény éri az aksit.

Én a helyedben visszatenném a sun glo-t, és még tennék növényeket az aksiba.

Árnyék tűrő, kis fényigényűeket, ugyanakkor olyat, ami ennek ellenére aránylag tempósan nő. Mondjuk ez ritka párosítás, mivel a fényerő az anyagcseréjük alapja.

Ha félsz az erős fénytől, akár azt is megcsinálhatod, hogy beteszed a csövet, és veszel egy marék amazonaszi békatutajt, esetleg kagylótutajt, (picit kényesebb, meg 40 literbe elég nagy lenne)) vagy rucaörömöt, vagy egy marék átokhínárt, csak úgy elültetés nélkül beledobod a vízbe.

(Mondjuk ha utóbbi elkezdi hullatni a levelét, az hamar eltömíti a szűrőt)

Képet képfeltöltő oldalra tudsz feltölteni, (képküldés.com, stb...) az ad linket , amit ide be tudsz másolni.

2022. aug. 29. 17:01
 15/16 anonim ***** válasza:
... gondolom kikövetkeztetted, de lehagytam, hogy azért ezeket a növényeket ajánlom, mert úszó növények, és leárnyékolják az aksit.
2022. aug. 29. 17:06
 16/16 A kérdező kommentje:
köszönöm a hasznos tanácsokat, ki fogom próbálni :)
2022. aug. 30. 05:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!