Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Az akvárium szűrő rotorja...

Az akvárium szűrő rotorja miért nem fordul körbe?

Figyelt kérdés

Fél éves a külső szűrő. Azt vettem észre, hogy egyre kevesebb vizet szállít. Kitisztítottam a szűrőt, a csövekből kiszedtem a biofilmet és a légtelenítő csövet is kipucoltam, megtiszítottam a rotort és a rotor helyét meg mindent. Egyébként egyik sem volt eltömődve, még negyedig sem. Sajnos nem lett jobb a helyzet.

A rotor mágnese nincs eltörve. Megszíneztem alkoholos filccel az egyik lapátot, hogy lássam forog-e. Csak rezeg az egész, nem forog körbe.

Kép link: [link]

Videó link: [link]

A videó lehet hogy csak letöltés után nézhető, nem értem miért. 39MB

2022. aug. 1. 20:34
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
55%
#10 Abszolút nem értesz a témához, ezért butaságokat írsz. A videón látható motortípus egy közvetlen hálózatról üzemeltetett szinkronmotor. A rotorja egy permanens ferritmágnes, és mivel egy szimpla póluspár 50 Hz-es mezejébe van helyezve, így egyetlen üzemszerű működési módja az 50Hz-es forgás.
2022. aug. 2. 03:59
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

További magyarázat:

Ez a típus szigorúan szinkronban forog a hálózati feszültség szerint. Mivel nincs forgómező, így csakis szinkronban képes üzemelni, hisz csak forgásnál nem érvényesül a rotor nagy mechanikai tehetetlensége.

Ha nincs benne forgásirányt definiáló speciális kilincsmű (mint a mosógépvezérlők kismotorjaiban), akkor ez a típus véletlenszerű irányban indul el. Ha megnézzük a kérdező által feltett videót, jól látható, hogy a centrifugál-szivattyú nem a megszokott és előnyös csigavonal kialakítással bír, hanem teljesen szimmetrikus a véletlenszerű forgásirány miatt - ami értelemszerűen hátrányos a hatásfok szempontjából.

Ez a motortípus csak úgy képes elindulni, ha félfordulatra teljesen szabadon fordulhat el a rotormágnes. Úgy van méretezve, hogy egy félperiódus alatt fellendüljön a szinkronsebesség közelébe, utána akad a tengely a terhelésbe. Csak kis teljesítményeknél lehet egy ilyen gépet gazdaságosra méretezni.

Még egy érdekes technikai részlet, hogy a póluspár enyhén aszimmetrikus kiképzésű. Ez nem idéz elő forgómezőt, de a rotor árammentes pozícióját úgy biztosítja, hogy indításkor soha sincs holtpontban, és azonnal belendül az egyik irányba.

Ennek a motortípusnak az egyszerűség a legnagyobb előnye, hisz nem kell tengelytömítés, és a rotor egy nagyon korrózióálló mágneses kerámiából készíthető. Kényes viszont a megszorulásra, már egy erősebb tengelyzsírozástól is képtelen felpörögni. Csak egy bizonyos definiált mechanikai terheléssel forog stabilan, vadlengések nélkül.

2022. aug. 2. 04:20
 13/18 anonim ***** válasza:

#10 írta:

"Ott megbukik a dolog, hogy alapból nem beszélhetünk fordulatszámról. Fixről meg aztán pláne nem.

Pont azért, mert ez egy szűrő motor, a szűrőben pedig jelentős változások mennek végbe, drasztikusan megnövelve a szűrő terhelését. Fix teljesítménnyel simán leégne."

Válasz:

Pont ez a "nettó hülyeség". Nem ég le semmi, mert ilyen kis teljesítménynél óriási a póluspár mágneses szórása, és kedvezőtlen motorüzem és/vagy teljes megszorulás esetén sem lép fel veszélyes elektromágneses visszahatás. Ha hosszabb ideig nincs szinkronforgás, akkor káros mértékben hevülhet a tekercs, de ezt egy hővédő klikszonnal szokják a gyártók kezelni, ha szükséges.

Mechanikai oldalról pedig annyira szabad a propeller körüli szimmetrikus folyadékterelés, hogy mindenképp szinkronban bír forogni a rotor - még akkor is, ha teljesen lefojtjuk a vízáramot. A pumpaszerkezet fojtásálló lágy karakterisztikája mechanikai kiképzéssel adott.

2022. aug. 2. 04:35
 14/18 anonim ***** válasza:

11-13!

Életedben nem láttál még ilyet működés közben ugye?

2022. aug. 2. 08:41
 15/18 anonim ***** válasza:

"Nem ég le semmi"

Nyilván, mivel szerencsére nem úgy működik, ahogy leírtad.

2022. aug. 2. 08:43
 16/18 anonim ***** válasza:
#14-15 Rengeteg mosógépben használnak ilyen kis szinkronmotoros lúgszivattyút, ezért sokan ismerik a működési elvét, és a lehetséges meghibásodásait.
2022. aug. 2. 13:15
 17/18 anonim ***** válasza:
Én nem töltöttem le a videót mert lehet hogy a kérdezőnek még a motorja is vírusos azért nem forog.😊 A centrifugál szivattyú működése olyan hogyha lefojtják kevesebb árammal megy mint ha szabadon forog. PL. a porszívó is felpörög ha befogod a csövet nem lelassul, persze tönkremegy mert ilyenkor nincs hűtése és a mechanika is szétesik. Az akvaszivattyú nem tud felpörögni mert nem tudja túllépni a szinkron fordulatot de a vízáram lefojtása semmilyen problémát nem okoz neki mert iyenkor nem küzd a gravitációval csak a szivattyú házban forgatja minimális súrlódással a vizet. A szilikon!!! alátét hiánya viszont valóban fékezi.
2022. aug. 2. 14:58
 18/18 anonim ***** válasza:

#17 Köszönöm a kiigazítást. Igen, a jó hatásfokú centrifugálszivattyúnak teljes lefojtásnál tényleg minimálisra esik vissza a teljesítményigénye. Kisnyomású axiális ventilátoroknál van az a paradox jelenség, hogy légáram hiányában visszaesik a nyomásuk, de a teljesítményigényük megnövekszik.

Ettől függetlenül a többi kijelentés a #13 (4:35) hozzászólásomban helytálló. A kérdéses típusú szivattyúnak minden terhelés mellett az üzemi szinkronfrekvencián kell forognia. Az ettől eltérő állapot üzemzavart jelent.

2022. aug. 3. 01:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!