Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Az akvárium szűrő rotorja...

Az akvárium szűrő rotorja miért nem fordul körbe?

Figyelt kérdés

Fél éves a külső szűrő. Azt vettem észre, hogy egyre kevesebb vizet szállít. Kitisztítottam a szűrőt, a csövekből kiszedtem a biofilmet és a légtelenítő csövet is kipucoltam, megtiszítottam a rotort és a rotor helyét meg mindent. Egyébként egyik sem volt eltömődve, még negyedig sem. Sajnos nem lett jobb a helyzet.

A rotor mágnese nincs eltörve. Megszíneztem alkoholos filccel az egyik lapátot, hogy lássam forog-e. Csak rezeg az egész, nem forog körbe.

Kép link: [link]

Videó link: [link]

A videó lehet hogy csak letöltés után nézhető, nem értem miért. 39MB

2022. aug. 1. 20:34
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

Az egy kényes szinkronmoror, melynél fontos a vizes közeg csillapítása. Ha már teljesen szabadon forog mechanikailag, akkor vízben már működnie kell. Szárazon járatva túllengés miatt kieshet a szinkronból.

A lapátkerék és rotormágnes mechanikai kapcsolata lekönnyített egy félfordulat erejéig? Mert ha nem, akkor nem bír szinkronforgásba ugrani a hálózati félperiódus 10 milliszekundumnyi ideje alatt!

2022. aug. 1. 20:45
 2/18 anonim ***** válasza:
*szinkronmotor
2022. aug. 1. 20:49
 3/18 A kérdező kommentje:
A lapátok egyben vannak a mágnessel, nem lehet külön mozgatni, mint más szűrőknél. Amikor megvettem még szépen ment, sok vizet szállított. Mi történhetett vele, hogy most nem akar menni? Sikerült a videót megnézni?
2022. aug. 1. 20:52
 4/18 A kérdező kommentje:
Szóval ha levegőn próbálo, akkor előfordulhat ilyen jelenség, rendben. Akkor viszont nem értem, miért jön lassan a víz.
2022. aug. 1. 20:54
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Az ilyen motor a víz közegellenállására van méretezve, szárazon inkább csengőként viselkedik mint szivattyúként. Egyszer volt hasonló hibám, a vasmag meglazult a műanyagon, hozzáért a motor belsőfalhoz. Szilikonnal rögzítettem de az nem volt garanciális.
2022. aug. 1. 21:01
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

Nincs megszorulva az indító-könnyítés a rotormágnes és a lapátkerék között?

A másik lehetőség a menetzárlat. A motor zúg, az áramfelvétele jóval nagyobb is lehet az üzeminek, de a gép erőtlen. Egy ilyen kis szinkrongép meg sem fog indulni. Mérj áramot, figyeld a melegedést. Mivel itt nincs pólusárnyékolás, így egy hozzáértő elektroműszerész kiszedett rotornál könnyen kimérheti a menetzárlat meglétét.

2022. aug. 1. 21:02
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
kimaradt hogy szokott a tengelyen a vasmag alatt műanyag alátét lenni, nem maradt ki véletlenül az összerakásnál?
2022. aug. 1. 21:05
 8/18 A kérdező kommentje:
Ma szedtem ki a rotort először és nem volt semmi alátét. Viszont mostpróbából beraktam egy kis műanyag alátétet és megindult a víz. Sokkal jobb lett, nem olyan, mint újkorában, de jobb. Amikor írtam nektek, akkor 40liter/óra volt a hozama, most 110 liter. Eredetileg 300Liter/óra teljesítményű ez a szűrő.
2022. aug. 1. 21:23
 9/18 anonim ***** válasza:
55%

Harmada vízszállítással még nem lesz jó, hisz a fordulatszám mereven adott, és a mechanika teljesen azonos geometriájú és tiszta.

Méréshibát is figyelembe véve - az eredetihez képest 80%-nyi mért vízszállítás alatt sikertelennek számít a javítás. Valami szorul, vagy menetzárlatos.

2022. aug. 2. 00:44
 10/18 anonim ***** válasza:
67%

Pont fordítva, mint ahogy a 9-es mondja!

Ne haragudj 9-es, de ez nettó hülyeség.

Ott megbukik a dolog, hogy alapból nem beszélhetünk fordulatszámról. Fixről meg aztán pláne nem.

Pont azért, mert ez egy szűrő motor, a szűrőben pedig jelentős változások mennek végbe, drasztikusan megnövelve a szűrő terhelését. Fix teljesítménnyel simán leégne.

Ezért nem hiba, ha a rotor lapát nem forog körbe! Nem is kell!

Ide-oda billeg, így alkalmazkodik a szűrőközeg fojtásához, hogy probléma nélkül kezelni tudja azt!

Beért szűrőközeggel, egy átlag külső szűrő, a névleges teljesítményének kb. 1/3-át tudja teljesíteni. Ez a normális.

"Mereven adott fordulatszám" mellett, akkora nyomatékkal, amikkel ezek a motorok rendelkeznek, tizede terhelés mellett is kiesne a fordulatszámból a motor, és rövid időn belül tönkre menne.

Ezzel szemben direkt úgy van tervezve, hogy hosszú évekig elketyegjen olyan terhelés (fojtás) mellett, ami akár a gyári, névleges vízhozamnak csak a 25-30%-a.

Megjegyzem a "szabályozható teljesítményű" szűrők is ilyen elven működnek!

Szó sincs a motor teljesítményének a szabályozásáról! Szimplán rátesznek egy fojtást, ami lecsökkenti a vízhozamot, a rotor mozgása meg alkalmazkodik ehhez.

2022. aug. 2. 03:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!