Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Akváriumi gömbalgát hogyan...

Akváriumi gömbalgát hogyan lehet gömbé alakítani?

Figyelt kérdés
Tegnap metszettem mert nagyon megnőtt egy méretes algafelhő lett belőle szerencsére sikerült gömbé metszenem, de amit levágtam azt el szeretném ajándékozni. Most csomókat kötöttem rá és megszurkáltam, hogy összegabajodjon, és így most egészen gömb alakja lett, de nem az igazi meg még kicsi is alig 2 cm-s szóval még növekedése során úgy is alakítanom kell rajta. Az a kérdés hogyan csinálják a gömb alakot eladás előtt annak az algának?

2022. márc. 20. 10:20
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Sehogy nem csinálják, gömb alakra nő, és amúgy metszeni se kell, legalábbis én még ilyenről soha nem hallottam.
2022. márc. 20. 11:38
 2/16 A kérdező kommentje:

1

Hát enyém akkor valami mutáns fajzat lehet... Lehet nem is az, de gömb alakú ként vettem. Hát mindegy köszi, majd akkor próbálkozom azzal a kis szerencsétlennel valahogy.

2022. márc. 20. 11:45
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Eldeformálódott?

Ahhoz elég sok idő kell, mert baromi lassan nő.

Minden vízcserénél, meg minden alkalommal, mikor belenyúlkálsz az aksiba, mozgassad.

Tény, hogy ahol jobban éri a fény, ott kicsit gyorsabban nő, ezért kidudorodhat, de ez olyan lassú folyamat, hogy hónapok kellenek ahhoz mozdulatlanul, hogy látni lehessen belőle valamit.

Lehet, hogy tényleg valami mutáns. Ki tudja, annyi keresztezés meg nemesítés van, simán elképzelhető.

Alapból azért is volt mindig is drága, mert szinte csak a természetből beszerzett növények léteztek, mert kb. lehetetlen szaporítani, mert nem lehet kivárni.

Lehet ezt küszöbölték ki valami hormonnal, vagy kitudja hogy, hogy gyorsabban nőjön, és így a deformáció is gyorsabb.

A természetben aránylag nagy a sodrás, így mindig van annyi kis mozgásuk, hogy forgolódnak, egyenletesen éri a felületüket a fény, így gömb alakra nőnek. Meg lifteznek. Ha elég erős a fény ahhoz, hogy annyi O2-t termeljenek, hogy képesek buborékokat termelni, akkor azok megragadnak a felületi kis szálak között, és felemelik a növényt. Ha eléri a felszínt, kipukkad a buborék, és lesüllyed. Utána elölről kezdi. És így is tudnak mozogni.

2022. márc. 20. 12:31
 4/16 A kérdező kommentje:
Nekem nekem kevesebb mint 3 hónap alatt érte el ezt a méretet. Lazábban nem olyan sűrűn olyan 10X10 cm-s területet nött be ezt összegyúrtam/csomóztam egy 2X2 cm-sre. Akkor ez lehet tényleg valami más? Elég napsütötte helyen van lehet ez az oka ennek a gyors növények? Vagy ez túl gyors, hogy tényleg ez legyen?
2022. márc. 20. 12:53
 5/16 anonim ***** válasza:

Hát... alapból nem szokott területeket lazán benőni! Biztos ugyanarról beszélünk?

[link]

Itt pl ha lapozgatsz a képek közt, akkor látható természetes formában is, meg úgy is ahogy mondod, hogy benő területeket, de azt szétdarabolták, és vagy leragasztották, vagy mohahálóval lekötözték, de csak úgy magától spontán... hát olyanról nem tudok.

Illetve ha jól tudom, több módon is szaporodik, ennek az egyik módja valóban az, hogy elkezd lazábbá válni, amíg teljesen szét nem hullik, és sok kisebb darabra szétesik, amik utána normálisan tömören és gömb alakban nőnek.

Minden esetre amit leírtál, jelenség, szerintem elég ritka.

A fény miatt persze, gyorsabb az anyagcsere, gyorsabban nő, terjed, gyorsabban tapad (mert rá tud nőni tereptárgyakra, csak baromi lassan, de azért képes rá).

2022. márc. 20. 13:07
 6/16 anonim ***** válasza:
Neked nem gömbalgád van. Nekünk már több mint 3 éves, de egy centit sem nőtt. A gömbalga olyan tapintásra és kinézetre, mint a fán a moha. Nekünk a színe szokott más lenni. Néha sötétebb, néha világosabb zöld.
2022. márc. 20. 13:08
 7/16 A kérdező kommentje:
Nekem is ilyenem van a képek alapján. Az alap moha nem lett lazább csak mintha haja jött volna, hogy valamihez hasonlítsam is, de nem lehet ezt a,,haját" szétszedni egy könnyen tépni kell még szakítani. Ha kinyomom belőle a vizet olyan mint a fán növő moha szóval nem értem miért ilyen az enyém. Mondjuk ha tovább is ilyen ütemben nő jóban leszek a közeli akvarisztikás kisboltossal.
2022. márc. 20. 13:21
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

...amúgy létezik olyan is, hogy bealgásodik az alga, ránő valami fonálalja, vagy haj alga, stb...

csak hogy bonyolítsam a helyzetet. :D

De ha ugyanaz az anyag... hát akkor ez egy ilyen fajta. :)

2022. márc. 20. 13:26
 9/16 anonim ***** válasza:
*g
2022. márc. 20. 13:27
 10/16 anonim ***** válasza:

Kizárt, hogy gömb mohád van. Tökéletes körülmények között is borzalmasan lassan nő.

Tudnál egy képet csinálni róla? Sokat segítene a témában.

2022. márc. 21. 08:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!