A halaknak a víz olyan mint az emberek számára a levegő? Homályosan látnak a szárazföldön?
"A halaknak a víz olyan mint az emberek számára a levegő?"
Lényegében igen. A halak a vízi életformához alkalmazkodtak, tehát nekik a kopoltyú látja el a légzőfunkciókat amely a vízben oldott oxigén felvételére alkalmas.
"Homályosan látnak a szárazföldön?"
Na ezt nem tudom, de majd ha kimegyek horgászni és fogok egy halat akkor majd megkérdezem tőle :)
#6 :D
Igen, kb. olyan, csak annak a "reciproka"
Ugye a törzsfejlődés során elsőnek a vízi életforma alakult ki, és a vízi állatok szeme alapból a vízben történő látáshoz fejlődött ki, tehát ez az alap verzió. Lapos szem, és víz alatti látás.
Utána "jöttek ki" az állatok a szárazföldre, ahol teljesen mások a fényviszonyok, fénytörés, ezért nekünk, szárazföldieknek kellett módosítani az alap verziót , különböző formájú "lencsékkel" mint a szemlencse, a pupilla, a "csarnokok" alakja.
Így gyakorlatilag kicsit olyan a szemünk, mint ha a szemünkön belül mindig magunkkal vinnénk a vízi világot, mert ezek módosítják a fénytörést úgy, (mint ha víz alatt lennénk) hogy élesen lássunk a szárazföldön.
7-es vagyok
"a víz olyan mint az emberek számára a levegő?"
Ezt én a látásra értettem, nem a légzésre!!!
Tehát hasonló okból látnak homályosan a levegőben, mint amiért mi rosszul látunk a víz alatt.
A légzés az más témakör.
De egyébként az is hasonló, a levegőben is van O2, a vízben is van oldott O2, előbbit mi a tüdőnkkel tudjuk kivonni a levegőből, utóbbit a halak (leginkább!) kopoltyúval vonják ki a vízből. (bár előfordul más alternatíva is)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!