Az akváriumom vizének pH-ja 5,5. Az mennyire káros a halakra? Molly, anci, corydoras, és két paradicsomhal él az akvámban.
5,5 PH... Húúúú!!! Ez nagyon nem jó!
Ez az érték már a tűrőhatárt súrolja. Ha valami oknál fogva lemegy 5-re a PH, akkor kampec! De még így is...
Nem tudom, hogy sikerült ilyen borzalmas vizet csinálnod. Csersavport, vagy tőzegkivonatot használtál? Na mindegy.
Ajánlom, hogy SÜRGŐSEN vidd feljebb a PH-t gyógyszertári szódabikarbónával, vagy sima csapvízzel!
Jó ha tudod: 5,5PH még a diszkoszhal ívatásához is túl alacsony!
csináltam egy részleges vízcserét.Talán jó lesz.
Amúgy mit érdemes telepíteni egy 54literes akváriumba,hogy optimálisak legyenek a feltételek?
Szerintem ott valamit elmértél. Csapvíz nem lehet olyan kevés. Nálunk alapból 7.7 szokott lenni, és ha állni hagyom egy napig a vizet, akkor utána fölmegy 8.3-ra és úgy is marad.
Ha meg benzinkútba veszek ioncserélt vizet, azaz desztillált vizet, akkor az 5 körüli ph, szóval ha hozzáöntök kicsit a csapvízhet abból, akor lesz olyan 6-7 között, ami pl a növényeknek jó.
De nézzük a halaidat:
Black molly pH : 7.5 - 8.5
Ancinak olyan 7 körül jó, de nálam a 8.3-ban is elvan
corydoras pH of 6-7
Paradicsomhal: 7 pH
Ez lenne a jó nekik.
Digitális ph mérőd van?? Nem tudom hogy mértél olyan keveset. Vagy túl sok tőzeget használsz? attól még lemehet a ph.
Az 5 körüli ph diszkoszhalaknak lenne jó.
Azok azt mondanák rá, juhéjj :)
De nézzük egyenként a halakat:
Ha sok vasfa van a vízben, az is leviszi kicsit a ph-t, lágyítja a vizet, meg ilyenek.
A mészkő, vagy egy mészvázas valami, pl korall az meg felviszi.
az akvárium talaja:sóder
van benne 2 kisebb kagyló,és két kő ami nem mészkő így nem befolyásol semmit.még élő növényem sincs,csak egy mű.
A víz földszagú,és cserélés után hamar barnássá válik,de algám nincs egyáltalán,és az algaevő eszi meg,egyszerűen nincs.Nem használok algagátlót sem,csak antiklórt,és semmi más vegyszert.
Azt írod, hogy a víz földszagú. De miért??
Nem csapvizet használsz?
Mindenképp változtatni kell a vizeden, mert ez nem normális állapot: 5,5PH ?!
Szóval: vagy csapvíz kéne, vagy pedig gyógyszertári szódabikarbónát adagolj az eddig használatos vízbe (ez utóbbival azonban vigyázz: meg van a veszélye, hogy hirtelen túllúgosítod a vizet. Ezért - ha a szódabikarbóna mellett döntesz - venned kell egy PH-tesztet, és az adagolást minden esetben egy külön akváriumban /vagy lavórban/ kell végezned. Állandó porlasztás mellett is csak néhány nap múlva kapsz megbízható eredményt)
/A kérdező utolsó kommentjére válaszolva:/
Akkor viszont a következőt kell tenned:
Minthogy földszagú csapvizet nem használhatsz - hiszen az 5,5 PH-s víz borzalmasan savanyú. ezért más eszközökhöz kell folyamodnod. A következőről van szó:
Vegyél OZMÓZISVIZET. Ennek a PH-ja 7.
Mondhatnám, hogy ennyi az egész, de mégsem.
Tudniillik az ozmóvízben semmilyen ásványi anyag nincs. És ez sem a növényeknek, sem a halaknak nem jó (elárulom, hogy még diszkoszhal-tenyésztők sem használnak kizárólag ozmóvizet) - a halak könnyen sokkot kaphatnak tőle.
Ezért az ozmóvizet fel kell "tuningolnod" ásványi anyagokkal (javasolhatnám a csapvizet, de a Te esetedben ez kilőve). KIválóan alkalmas erre a "SERA Minderal Salt" - a használati utasításnak megfelelően alkalmazva.
(bocsi mindenkitől, nem reklámozni akarok, csak ebben az esetben nem tudok mást javasolni)
/az előbbi válaszadó vagyok/
Bocsi, az előbb elírtam a termék nevét. Helyesen így van: "SERA Mineral Salt" (bár ez a lényegen nem változtat...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!