Az akvárium vize zavaros mit tegyek?
Szóval keresztanyuméktól örököltem egy 40 literes akváriumot szűrővel,lámpával, ajzattal (mind ki lett takarítva vízzel)
Szóval utánanéztem a haltartás alapjainak hogy példáúl be kel járatni a halak elött stb és eldöntöttem hogy tartani fogok egy bettát néhány csigával és növényekkel
A gond ott történt amikor szüleim leszóltak hogy minek azt bejáratni és hoppomra ma megvettünk mindent az akváriumba (igen a halakat is ,és én sem díjaztam az ötletet)
Annyit meg tudtam tenni hogy egy órát járattam az akváriumot de az édes kevés
Szóval mikor vettük a halat és megtudta az eladó hogy nincs bekeverve ajánlott nekünk tabletátt ami elősegíti a lebontó bacik szaporodását
Szóval minden megvan 1 betta 1 db csiga (egyenlőre) és két növény amire itthon jöttem rá hogy átbasztak mert vizicitromról van szó és azok nem alkalmasak akváriumba
Egyenlőre azt mondtam hogy marad a növény mert van kettő hülye mű majd legközelebb lecserélem őket
Szóval ez a háttérsztori
Most pedig jöhet a zavaros víz
2 órája meg etettem a halat (kis aranyos volt mert majdnem hogy a kezemből evett) viszont voltam olyan Barom hogy először beledobtam amit a hal teljesen leszart és a csiga kezdte el felzabálni, ezért azt is hittem hogy nem kesz gond
Viszont most úgy látszik hogy a csiga nem ette meg mindet és fehér zavaros lett a víz mit tegyek? 40% vízcsere? Halat evakuáljam? Megoldódik? Vagy kuka minden itt a világvége?
Hirtelen annyit tudnék javasolni,hogy helyi akvarisztikás csopiban kérj valakitől bejáratott akksi vizet. Figyeld a vízértékeket is.
A szüleid meg vegyenek maguknak akksit és csesszék el azt,ne pedig a tiedet.(ez enyémek dettó ugyanilyenek voltak).
Nem akarok bunkó lenni mint egy traktor, de:
https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__..
Most akkor 25 vagy 40 liter? Mert nagyon nem mindegy, pláne ilyen kis méretekben sokat számít akár 5 liter is nemhogy majd’ 15. Illetve szerintem minden hasznos infót megtalálsz az előző kérdés válaszai közt és az ajánlott oldalakon.
Egyébként igen, nem ártana 50% vízcsere klórtalanított vagy pihentetett vízzel. Továbbá nem túlzás ha egy hétig nem etetsz s utána is csak fokozatosan, először 2-3 naponta egy keveset s csak 4+ hét után átállni napi adagra. S ezalatt (tehát legalább 4 hétig) mehet heti 2x-3x 15-30% vízcsere, 4 hét után fokozatosan állj át a heti 2x 15-30%-ra (szerintem túl kicsi az akvárium a heti 1x vízcserének, így biztosabb a 2). HA! amúgy megfelelő lenne minden akkor megoldódik a probléma s jobb esetben a hal is túléli. De ha ramaty a rendszer akkor azt nem lehet szaporább vízcserékkel megoldani, max szinten tartani. Egy nagyon ingatag szinten ahol csak látszat a működőképes akvárium s a legkisebb hibára dől az egész.
Továbbá a betta minden igényét részletesen megtalálod az oldalakon mint mondjuk a fedett akvárium és a 26-28 fokos víz, gyenge áramlás stb.
Szóval úgymond lebuktam mert késöbb megmértem és bőven nagyobb az akvárium mint 25 liter
és cikinek találtam volna oda írni hogy mekkora majom vagyok ezért ki töröltem a kérdést
de úgylátszik csak magamnak törlődik
Egyébként köszönöm a válaszodat.
És alaposan át olvastam azokat az oldalakat ezért is szerettem volna egy bettát. Egyébként van vízmelegítő,hőmérő és még a betta betelepítése elött is bepöccintettem a melegítőt
De nagyon elszúrtam ezzel a túletéssel
Biztos sokan javasolták, hogy olvas utána a témának, én 1 dologgal ezt kiegészítem:
Használd a megszerzett tudást.
Minek olvasol, ha utána beleszarsz az egészbe, félreteszed több ezer akvarista és biológus több évtizedes kutatását, tapasztalatát, helyette a szüleidre hallgatsz, akiknek halvány lila fingjuk nincs az egészről?
Nem nagyon látom értelmét belemenni olyanokba, miért nem kéne etetni a halat, vagy hogy nyírod ki ezzel, vagy nem 1 nagy vízcsere kéne, hanem napi 2 kicsi legalább 2 hétig... stb, nem is folytatom a sort.
Minek? Úgyse azt csinálod.
Kérdezd meg a szüleidtől, ha már ekkora szakértők, biztos van rá megoldásuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!