Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » SOS Hal eutanázia, hogyan?

SOS Hal eutanázia, hogyan?

Figyelt kérdés
Nemrég vásárolt aranyhal, nagyon rosszul van. Holnap első dolgom lesz véget vetni a szenvedésének. Sok helyen olvastam a jeges vizet, ez valóban pár másodperc alatt végez vele? Minél humánusabban szeretném.

2021. ápr. 11. 21:02
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Normális körülmények közt van. Van mellette még több hal, azoknak semmi baja. Nem a megszokott kereskedésből vásároltam, gondolom ez lehet a baj. Utána olvastam most a tüneteknek és találtam egy Baktokill nevű készítményt, esetleg azzal van valakinek tapasztalata? Megéri még megpróbálni?
2021. ápr. 11. 22:15
 12/17 Salx Narval ***** válasza:
100%
Elég jó gyógyszernek tartom bakteriális fertőzésekhez pl a szemdülledés ellen is hatásos lehet ( főleg karantén akváriumban használatos mert a hasznos baktériumokat is kiirtja ) . Legtöbb esetben ez a betegség a szűk, túlzsúfolt és alul szűrt akváriumokban fordul elő, a vízcserék elhanyagolása és talajon felgyülemlett mulm is nagyban hozzájárul a kialakulásához. Az első lépés 30% vízcsere, talajporszívózással, két nap elteltével ismétlés. Fontos lenne tudni a hal érdekében, hogy milyen körülmények között tartod mert valószínűleg tartási hibák is vannak. Mindent írjál le de első dolgod a 30%-os vízcsere legyen mindjárt reggel ahogy elolvastad a választ. Nem tudunk addig tovább lépni amíg nem ismert minden adat amit tudni lehet az akváriumodról és lakóiról, a szűréstől a vízcserékig mindent beleértve.
2021. ápr. 12. 06:02
 13/17 A kérdező kommentje:

200 literes akvárium van benne még két aranyhal (teleszkópszemű és egy sima), egy algaevő és pár csiga. Van szűrő, melegítő, a víz 20 fokos. A takarításokról igazából nincs megszokott rutin, olyan 2-3 hetente szokott lenni. Teljes vízcsere, kövek, dekorációk átmosása + Sera Auqatan.

A hal egyelőre el van különítve egy kisebb akváriumban.

2021. ápr. 12. 08:00
 14/17 A kérdező kommentje:
Most néztem rá, már elpusztult.
2021. ápr. 12. 08:24
 15/17 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

“200 literes akvárium van benne még két aranyhal (teleszkópszemű és egy sima), egy algaevő és pár csiga. Van szűrő, melegítő, a víz 20 fokos.”

Eddig jó s ez őszintén meglepett mert az átlag “mi baja az aranyhalamnak” kérdéseknél messze rosszabb a helyzet. Ami mondhatni “fekete pont” az az algaevő mert neki semmi keresnivalója hidegvízi halaknál, a másik dolog a szűrő mert jó ,hogy van de pontosabban kellene tudni ,hogy milyen szűrőről van szó.

“A takarításokról igazából nincs megszokott rutin, olyan 2-3 hetente szokott lenni. Teljes vízcsere, kövek, dekorációk átmosása + Sera Auqatan.”

Na valahol itt lett elrontva a dolog. Nem szabad teljes vízcserét meg komplett restartot csinálni ilyen sűrűn, sőt jobb esetben soha sem szabadna indokolt legyen (kivéve persze ha direkt változtatni akar az ember). A továbbiakban legyen heti 30% vízcsere talajporszívózással s HA víztesztekkel (lehetőleg csepegtetősekkel s nem papírcsíkossal) igazolni tudod az ammónia, nitrit s nitrát bizonyos szint alatti tartását akkor kitolhatod a vízcseréket 2-3 hetekre. Viszont ahogy kivettem az írásodból nem igazán van növényzet ami aranyhalak mellett nem meglepő viszont így mindenképp tartsd a heti 30% vízcserét.

Olvasgatni:

[link] , [link] , [link] , [link]

2021. ápr. 12. 09:10
 16/17 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
2021. ápr. 12. 09:44
 17/17 Salx Narval ***** válasza:
100%
Én is rosszabb körülményekre számítottam bár a teljes vízcserék komoly stresszt okozhattak és eléggé leterhelt lehetett a víz is a harmadik hét vége felé. Tarts úszó és lebegő növényzetet pl tuskéshínár, rucaöröm, páfránymoha, stb ezeket akár ehetik is. Az ültetett növények tövét nagyobb kavicsokkal megvédheted de érdemes erősebb növényeket választani. Sajnálom a haladat, sajnos ezek a mesterségesen megkorcsosított és túltenyésztett aranyhalak elég fogékonyak a fertőzésekre szemben a közönséges aranyhallal, vagy a testet nem érintő változataival. Térj át a heti 30% vízcserére, építsd be a heti rutinba talajporszívózással egybekötve. Próbálj a kevésbé torz változatok közül választani ha pótolni szeretnéd.
2021. ápr. 13. 01:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!