Milyen kaját vegyek a halaimnak?
Néhány megjegyzés kiegészítésképp:
Én nagyon szeretnék látni egy leírást az akváriumodról (mekkora, milyen szűrés, mióta van, ha új, hogyan indítottad, hogyan tartod karban, pontosan mennyi van a halfajokból, hány fokos a víz, milyen növényekkel, dekorral stb.) Nem megfelelő tartási körülmények és stressz miatt is lejöhetnek a halak a kajáról. Szeretném tudni, hogy nálad minden rendben van és nem ez okozza az alapbajt.
Természetesen a panda páncélosharcsáknak is szükségük van a saját, fajuknak megfelelő eledelre.
Mind a neonhalaid, mind a panda cory-k, erősen rovarevő felé hajló mindenevők. Ennek fényében az elsődleges eledelük mirelit izébigyó legyen, de néha meg lehet kínálni őket vegyszermentes, sima vízben főtt / forrázott zöldségfélével is pl. a forrázott spenót általában népszerű.
Nálunk TropyCarry márkájú mirelitet lehet kapni, azzal sincs nagyobb gond, náluk kétféle vegyes válogatást lehet kapni: tercet (fehér-fekete-vörös szúnyoglárva), hatos tropikál (a háromféle szúnyoglárva, kiegészítve még artemiával meg jó ég tudja mivel).
A neonhalak, ha jól emlékszem, a vízoszlop közepén-alján szeretnek enni, tehát ehhez kellene igazodni az eledelüknek is. Ilyen szempontból a mirelit szintén menő, mert lassan süllyed. De bolti, száraz eledelekből is lehet pici, lassan süllyedőt választani.
Bolti eledelek: nem mindegyik egyenlő, nem véletlenül írtam márkát, típust a kérdéshez. Ha nem vigyázol, nem olvasod el és értelmezed az összetevőket simán gabona alapú, vágóhídi maradékos emészthetetlen vacakkal tömheted a halaidat (pont, mint kutyák-macskás esetében a whiskas, friskies, darling & társai + a gyanúsan olcsó noname eledelek). A száraz eledelek valamennyi fillert (rizs, gabona) mindig is tartalmaznak, mert az fogja össze a kaját, de a mennyiségére illene figyelni. A kevésbé szar eledelek hallisztet, puhatestűeket, rákféléket tartalmaznak, a legjobbak már (vízi) rovarokból fedezik a fehérjetartalom nagy részét. Ennek fényében érdemes elolvasni a jelenleg használt tápok, tablettát összetételét és attól függően, hogy mennyire vacak, cserélni.
80x30x35-ös akvárium, kb. 80liter
12db neonhal
8db panda harcsa
Szűrés: tetra ex 600plus külső és egy eheim pickup 60 belső, esőztetve.
Növények: ambúlia, valizneria, anubias nana, hm, vizicsillag
Világítás 2x24watt led 6500K+8000K
Aljzat sima mosott folyami homok, és apró 2-3mm-es kavics, táptablettával a növényeknek.
3 hónapja van meg, természetesen halak nélkül indítottam, 2 hét után kerültek bele a neonok, 4. Héten a pandák. Greenaqua micro és macro tápot kap, napi 1.5-1.5ml , carbo napi 2ml. Asszem ennyi.
Közben kipróbáltam, beáztattam a tubifex kockát, így megkajálták, ami lehullott azt meg ették a pandák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!