Mi lehet a baja a halaimnak?
60 literes akvárium, ebből leszámolva az aljzatot, 50 liter az úszófelület. A lakók: 4 hím endler guppi 5 törpe villásfarkú kalászhal (4 nőstény, 1 hím) 2 hím stiphodon, még viszonylag kisebbek. (1 hónap múlva át lesznek költöztetve 120 literbe). 4-5 csiga, kisebb méretű. Rengeteg, tippre 40 red cherry shrimp. Szűrés: atman ef-1 400 l/h. Belső szűrő nincs, ezért hetente többször cserélek vizet, és minden alkalommal mulmozok. Ami fontos még, hogy a kiáramló ág fodrozza a vízfelszínt, és nyitott a vízfelszín, de el tudom képzelni, hogy a víz oxigénhiányos. Nem biztos, mert egy dzsungel van benne gyorsan növő növényekkel, de lehetséges. Így hetente 2-3 alkalommal cserélek tíz liter vizet alkalmanként. Ozmóvíz van benne, keverve csapvízzel (karsztvízzel). Minden nap másfél milli tropical macrot, háromnaponta másfél milli plantert nyomok, és minden nap 1-2 milliliter carbot, ezt érzésre szoktam.
Fagyasztott rákikrákkal etetek (nem mindig olvad fel rendesen, ez baj lehet).
2 kalászhalam is ugyanolyan tünetekkel pusztult el, és látom egy harmadikon is a tüneteket. Rángatózó mozgás (úszás közben jobbra-balra), a végstádiumban úszásképtelenség, felfordulás, háton/hason úszás, ezután 5 órával halál. Ugyanezek a halak erősen pipáltak is (de csak ezek).
Ammóniamérgezésre gyanakodtam, de a teszt nem mutatott ki ammóniát, és nitrát/nitrit is alacsony. Van békatutajom, és viszonylag több gyorsan fejlődő növényem, úgyhogy ezt ez alapján is kizártam.
A következő ötletem a megfázás, mert van, hogy a felolvasztott kaját akkor teszem be, amikor még hideg.
A másik ötletem az oxigénhiány, vagy túl sok szén-dioxid. Megjelent pár növényen az ecsetalga, úgyhogy biztos, hogy van valamennyi szén-dioxid ingadozásom.
Most a harmadik halon látom a rángatózó, kezdeti tüneteket (imbolyogva úszik), de a csepptesztekkel nem megyek semmire. Van ötletetek?
Egyéb tüntet nem látsz? Halak nem lettek fakóbbak? A kopoltyúkon nincs elszíneződés? Pipálás? Étvágytalanság? Hirtelen félősség? Valami?
"nitrit is alacsony"
A nitrit is ugyanolyan mérgező az ammónia, és egy rendes biológiai körforgással rendelkező akváriumban a nitrit is ugyanúgy nulla, mint az ammónia. Ez indokolna egy soron kívüli vízcserét.
"Fagyasztott rákikrákkal etetek"
Csak?
Nem vág egybe a leírt tünetekkel, de a halak is nagyon igénylik a változatos etetést. Kellene néhány fél fagyi kaja még a rákikra mellé (sórák, vörös szúnyoglárva, fehér szúnyoglárva, vízibolha), akár egy jobb minőségű haltáp is. Alkalomadtán mindkét faj örül némi zöldségnek is (minden ízesítés nélkül főtt borsó, cukkini, forrázott spenót stb.)
A "törpe" villásfarkú kalászhal alatt őket érted? [link]
No, ezeknek a feje nálam 112 literben (80 cm úszótér) is kopogott az üvegen. Nem értem, hogy miért ajánlja minden ragyaverte weblap 60 literbe őket.
Utolsó, köszi. A nitrit mérhető sajnos, de nem tudom megmondani, hogy pontosan hány ppm. Végeztem vízcserét, de valamennyi mindig van/lesz, pedig elég nagy a szűrőtérfogatom, és van előszűrőm is. Klórt ezek sose láttak.
Egyéb tünet nincs, amiket írtál, kimondottan figyeltem. A végstádiumban nem ettek (mentek volna a kaja felé, de a testük mozgása miatt képtelenek voltak rá). A kopoltyúk nem lettek vörösek/lilák (de ezt nem tudom megállapítani, mert alapból is vöröses színük van), szóval lehet, hogy csak nem veszem intő jelnek. A pipálást írtam, azért következtettem oxigénhiányra (de csak a "beteg" halaknál).
A fagyasztott ikra mellett kapnak fagyasztott vörös szúnyog lárvát, cyclopsot (ezt nem nagyon eszik meg) és morzsolt száraz tápot. Egyebet nem nagyon tudok adni, mert olyan kicsik, hogy pl. a tubifexet és a lárvát alig tudják megenni. Artémiával is próbálkoztam, az nem kellett nekik.
Igen, azokat tartom. De elvileg ugrálós halak, a természetben sokat ugranak a vízszint fölé, szóval nem csak a kis úszótérrel magyarázható a kopogás. Viszont a mechanikai sérülés okozhatja azt, amit írtam? Mert nálam is kopognak néha.
Így van tipped, hogy mi lehet?
A fagyasztott kajától nem fognak megfázni. Ha meg tudják enni, akkor már nem fagyott.
Furcsa, hogy a cyclopsot nem eszik. Ebből inkább arra következtetek, hogy túl annak etetve és ez rontja a vizet. Ne etess 1-2 napig!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!