Mi a baja a halaimnak?
Elhullott az egyik guppim, azért kérdezem. 160 literes akváriumban van 5 fajta növény, kövek, és két fa. 4 hete indult külső szűrővel, most van benne olyan 8 hólyagcsiga, 4 almacsiga, 1 anci és 4 guppi (1 fiú 3 lány)
1 anci és 1 guppi már elpusztult.
A nitrit/nitrát érték szinte tökéletes, mértem tesztcsíkkal, és cseppteszttel is. Ammóniához külön vettem csepptesztet, az is rendben van. Már lassan többe kerülnek a tesztek mint a felszerelés.
Minden rendben van velük, élénkek, esznek, aztán egyszer csak elpusztul egy.
Alaposan nézem a viselkedésüket, de nem látok semmi furcsát, fehér pöttyök sincsenek rajtuk.
Viszont mintha a guppik tátognának, szóval lehet hogy az oxigén szint az alacsony, és ezért pusztulnak.
A szűrőm kimeneti ága úgy van beállítva, hogy csobog a víz, és láthatóan küldi bele a levegőt. Vizet is ma fogok cserélni.
Illetve azt észrevettem pár napja hogy néha a növények leveleihez hozzácsapták magukat a guppik, mintha vakaródzni akartak volna, de ugye mint írtam nem darakórosak.
Elég tanácstalan vagyok most, segítsetek légyszíves.
Még annyi, hogy kétszer volt szülés mióta bekerültek, szóval már terhesen hoztam két nőstényt.
Az első szülés után 1 nappal pusztult el az anci, a második szüléssel meg egy időben a hím guppi, ami helyett vettem másikat.
Bár ez lehet csak véletlen egybeesés.
A lány guppik nem produkálnak tüneteket, csak mintha tátognának néha.
Nem gondolnám, hogy jelen feltételek mellett gond lenne a nitrifikációval, ekkora terhelés ezen víztömegben bármilyen külsőnek megfelelő bejáratás után nem jelenthet gondot. Értékeket nem írtál, de ezek szerint a nitrit és az ammónia mérhetetlen, a nitrát pedig 20 mg/l alatt. Vizet az akiban lévővel megegyező paraméterűvel cserélsz? Ebben a gatyarohasztó melegben adja magát a kérdés, hány fokos a víz? Mert lehet probléma a szabad oxigénnel még felszínfodrozás mellett is 30 fok környékén.
A fák tannin és csersavat oldanak a vízbe, ezek kikezdik a guppik bőrét, hosszabb – a hossz attól függ milyenek, mekkorák, és mennyit áztak – idő alatt legyengítve az állatot, ami látszik a testformájukon és a pikkelyeken is. Lehet a náluk gyakori génhiba is egy ok.
Az ancik nagyon erős immunrendszerűek, de gyakori és súlyos tévedés, hogy szimplán nem adnak nekik enni, „mert algaevők”, illetve mivel nekik kb megoldhatatlan az oxigéndúsabb felszínközeli rétegben való mozgás, a tartós meleggel is megszívhatják.
Amiket a végén írtál azok a véletlen kategória.
Tesztcsíkra ne támaszkodj.
Igen, ammónia, nitrit nincs, nitrát 5mg/l körül van. Bevallom a hőmérsékletre eddig nem gondoltam, mert elég árnyékos helyen vannak, de lehet az lesz a baj, amint hazaértem megmérem.
Mivel a halak kb. 1 hete vannak benne, nemhiszem hogy a fák okozták.
Etetni a guppikat egy csipet lemezes táppal etetem, az ancit pedig egy lesüllyedő koronggal amit elmorzsolok. Ha marad valami(ami ritka) azt a kicsik meg a csigák eltakarítják.
Amit igazán furának vélek, hogy ha a vízzel van baj, vagy betegség van, akkor hogy lehet hogy a nagy halak pusztulnak, de az apró kisguppiknak semmi bajuk...
A gh 18 körül van, a kh-ra már nem emlékszem, 12 talán.
Hazaértem, megmértem a hőmérsékletet, és 31 fok volt, nem gondoltam volna hogy ennyire felmelegszik. Tettem a vízbe fagyasztóból jeges palackot, eddig 28 fokra sikerült levinni.
Akkor meg lehet hogy az állott vízből teszek a fagyasztóba aztán beletöltöm az akváriumba.
A vakaródzást meg figyelni fogom. Van más tünete a parazitáknak?
Igazából azt vettem észre, hogy kőnek, fának, üvegnek nem dörgölőznek.
A farkukkal úgymond belevágnak a manado talajba, vagy a nagyobb növények leveleibe.
Arra is gondoltam hogy keveset kapnak enni esetleg, és azt keresnek.
Próbáltam békalencsét tenni, de a guppik és a csigák megették mindet.
Szerencsére már 27 fokos a víz, mivel a kinti hőmérséklet is lehűlt eléggé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!