Hogyan bírhatná el ez a szekrény egy 72l-es (60x30x40) akvárium súlyát?
Vettem az ikeában a 60x30-as alapterületű akváriumom alá egy ilyen szekrényt/vázat:
És ezt a vázat szeretném olyan módon megerősíteni, hogy elbírja az akváriumom súlyát. Két eljárást láttam az interneten ikeás szekrény megerősítésére:
Az elsőn 5x5x58 cm-es fa rudakat ragaszt be a forma szilikonnal a szekrény 4 széléhez, ezzel megerősítve azt, majd alá szerel +1 lábat.
Én ezt reálisnak látom, azonban én a lábat annyira nem értem, hiszen oda középre nehezedik a legkevesebb súly.
Egy másik youtubeos forma ugyan ezt a szekrényt alig erősítette meg, azt mondta elég bele 2-3 sarokvas/székszegletvas (L alakú), és a hátuljára egy osb lap és kész. Én ebben nem tudom bízhatok-e, félnék hogy időközben megrogy az akvárium alatt, azért mégis csak kb 90kg-ról van szó.
Én valahogy kombinálnám a kettőt, és cölöpöket is ragasztanék be és sarokvasat is csavaroznék be egy csomót, ha kell, hogy 110%-os legyen, illetve a hátulján a vékony panelra fúrnék lyukakat a csöveket/kábeleket kivezetni. Négy láb helyett ha szerinetek is kell, teszek akkor ötöt, habár szerintem az nem szükséges.
Ami fontos, hogy nem értek hozzá, bármi nem stimmel, kérjek szóljatok!
Ezeket a termékeket venném a megerősítéshez:
Ez szerintetek sok vagy kevés vagy pont elég?
Felső lap/ Alsó lap/ Oldallap:
Forgács- és farostlemez méhsejt papírtöltettel (100% újrahasznosított papír)., Papírfólia, Műanyag szélek, Papírfólia
Hátlap:
Farostlemez, Műanyag fólia
Én erre egy 20 literes aksit sem tennék nyugodt szívvel, még az általatok felsorolt összes módon megerősített verzióra sem...
A párom bútor-asztalos, anno 4 centis munkapultból épített nekem szekrényt a 102 literes alá. De ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor zártszelvénnyel erősíted meg.
Teljes mértékben igazat adok az 5-ösnek!
Aki ránézésre erre azt mondja, hogy stabil, az nem tudja, hogy miből van!
Ezt nem erre tervezték!
Nem az összeszerelésen múlik, meg nem a hátlapon, mert nem ott van a gyenge láncszem, hogy az egész bútor "átlósan" összecsuklik, mert gyenge az összeszerelés, vagy nem ad merevséget a hátlap.
A felhasznált anyag anyagsűrűsége a probléma!
Ha ez nem legalább egy klasszik bútorlap erősségű és anyagsűrűségű anyag, akkor ezt bizony rommá kell erősíteni, ahhoz, hogy működőképes legyen.
De ha a fedlap is méhsejt szerkezetes, akkor nem biztos, hogy elég belül megerősíteni, hogy össze ne zuhanjon, maga a fedlap is gyenge!
Azt nem hinném, hogy összeroppanna, mert az egész felületén kapja a nyomást, és így eloszlik, de arra nem fogadnék, hogy éveket kibírna deformáció nélkül.
Úgyhogy itt nem csak a szerkezet stabilitását kell nézni, hanem az anyagminőséget, mert azzal nem lehet mit kezdeni!
...egyébként ha csak a szerkezetet kéne megerősíteni, akkor az 1-es verziót csinálnám, 4 oszlop a 4 sarokba.
Nem a sarkok merevebbé tétele miatt, (bár az is fontos előny) hogy a "nyíró mozgásnak" ellenálljon, hanem a fentről érkező terhelést kell levezetni a lábakhoz! Mert ha az oldalfal kis anyagsűrűségű anyagból van, akkor nem fogja hosszútávon elbírni a terhelést!
Mindez azt is jelenti, hogy a 4 oszlopot nem egyszerűen a sarokba kell rögzíteni, hanem nagyon precízen leszabva a méretet, passzosan berakni a fedlap és az alsó lap közé!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!