Vitorláshalat lehet tartani guppik, plattik és neonokkal?
Olvass utána a halaid igényeinek, akkor majd megérted hogy miről beszélek.
A halaknak egyéb igényei is vannak, nemcsak az, hogy vízben legyenek. Ennyi erővel összerakhatnám az arany sügért az törpe szívóharcsával, a moszatevő márkával, a gyöngygurámival meg a pirosorrú pontylazaccal, mert ezek mind tetszetősek számomra, és mind akváriumi díszhal, ugye?
Jól lepontozódott Törpe pedig szerintem nem mond hülyeséget. Nem a pénztárca kellene az első legyen mikor halakat veszünk hanem azok igényei, társíthatósága. Akinek nincs pénze rá az egyszerűen ne vegyen halat. Ez a 3 faj egyike sem kényes viszont a guppi és platti többek közt keményvizes közép amerikai, a neon lágyvizes dél amerikai hal. Kicsit tájidegenek és eltérnek az igényeik de nem kényesek ezért köztes vízben megélnek mégha nem is az a legjobb nekik. De én amondó vagyok ,hogy az állattartás egyik kulcsfontosságú dolga ,hogy kihozzuk a legtöbbet. Neonok lágy fekete vizes akvában nagy egyedszámú rajban, guppi-platti jól növényesített keményvizes enyhén sós akvában érzik jól magukat.
Mindezektől függetlenül nem lesz bajuk a halaknak ha megfelelő a szűrés, növényzet, akvárium méret és egyedszám (guppi-platti esetében minimum 4-5 hal; neonból 8-10 hal és legalább 70-80cm úszótér).
Remélem egyébként, hogy nem azért pontoztak le, mert nincs igazam, hanem a stílusom miatt.
Elismerem, tenyérbemászó tudok lenni, és köröm az ebet a karóhoz, ezért bocs.
“Azt hittem hogy az eladók azok tudják mit mivel kell együtt rakni. :(”
*Nagy sóhaj*
Na igen, ez az a tipikus “azt hittem az eladó ért hozza” mondat amivel szerintem mindenki találkozott már. Rosszabb esetben személyesen átélte (annak idején sajnos én is megjártam egyszer így). Szerencsére nem nagy a baj, bár nem ajánlanám együtt ezeket a halakat (guppi mehet plattival, de a neon elég idegen tőlük) de legalább nem vitorlás+ betta van 50 literben még 10 féle hallal.
Jah, persze tájidegen. Az más kérdés, hogy a generációk óta farmokon szaporított halak akkor se ismernék fel a saját biotópjukat, ha a seggükbe harapna. A környezet, társítás legyen stresszmentes, az etetés megfelelő és annyi meg egy bambi.
A vízkeménység a nagyobbik gond. Ahhoz nem tudnak hozzászokni. A nem megfelelő vízkeménység jelentősen rövidíthet a halak életén. (Fogékonyabbak lesznek a betegségekre, a kemény vízben tartott lágy vízi halak belső szerveben ásványi lerakódásokat figyeltek meg stb.) Kezdőknek érdemes megnézni (legalább a vízszolgáltató weblapján), hogy mi folyik a csapból és ahhoz igazítani a halállományt. Megérteni, hogy mi történik a vízzel, ha lágyítani / keményíteni próbálja az ember, szabályozni a folyamatot, lényegesen nehezebb dolog.
“Jah, persze tájidegen. Az más kérdés, hogy a generációk óta farmokon szaporított halak akkor se ismernék fel a saját biotópjukat, ha a seggükbe harapna. ”
Hát, na. Jó, nem épp a vadonból halásszák ki őket de mégiscsakna.
#18 Kérdező
Az ,hogy az elevenszülők szaporodtak szinte semmit nem jelent. Nekik szinte az is elég ha van köztük két különböző nemű (mondjuk az optimális arány náluk 1 hím 2-3 nőstény, de ez megint más téma). Viszont ha a neonok szaporodtak akkor valamit vagy jól csinálsz vagy a csapvizetek nagyon jó :D.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!