Megtetszett a leopárd dánió, mennyi a minimum, amit tarthatok belőle?
Azt írják 5-6 darab, de a 72 literes akváriumba max 9 halat írnak, hogy elfér kényelmesen.. Nekem elég lenne 2-3 leopárd dánió..
Tetszik még a sarlófoltos páncélos harcsa, de abból meg 10et írnak legkevesebbet és kiemelik, hogy szeretik a kis helyeket..
Melyik halfajból ajánlott 1-2 dbot berakni?
Jó lenne két rajhal (4-5 darab egy rajban), meg mondjuk egy pár, meg egy két magánzó..
Nekem tetszik bizonyos szempontból ,hogy így előrefutottunk. Legközelebb az ajánlott oldalak mellé beszúrhatom ezt a kérdést is :D.
Ha jól emlékszem szűrésről még nem sok szó esett. Azt már nagyjából megbeszéltük ,hogy kb mennyi egy 72 literes akva “befogadó képessége” s volt szó érintőlegesen a növényzetről, világításról; a vízkémia is említve volt. Most kicsit térjünk ki az akvárium szívére, a szűrésre. Léteznek belső, akasztós illetve külső szűrők meg légpumpáról működő szivacsszűrők. Kb 100-120 literig szűrhető belsővel, onnan felfele külső esetenként külső+belső kombó kell. Kb 50 liter alatt akasztósokkal érdemes dolgozni ,hogy ne foglaljanak helyet az akvában. A légpumpás szivacszűrők olyan helyen jók ahol nem fontos az áramlás ,sőt inkább hátrány, pl: ivadéknevelők.
Ha szűrőt választasz akkor olyat keress aminek a gyári ajánlásának az alsó határa ~70 liter, pl: ha egy szűrő gyári ajánlása 60-120 liter akkor az ~60 litert tud biztosra megszűrni.
A szűrőtöltet legalább közelítse meg az akvárium térfogatának 3%-át.
A szűrőtöltetben (pl: szivacs) telepednek meg a nitrifikáló baktériumok (csillogó nyálkás biofilm és barnás trutyis lesz a szivacs) ezért nem szabad csap alatt kimosni a szivacsot (a klór megöli a bacikat). Csakis akváriumból való vízben kell kinyomkodni akkor amikor már annyira megrakódott ,hogy alig nyomja a vizet a szűrő. Ha összeraktad az akvát akkor halak nélkül de minden mással kell járjon 3-4 hetet. Ez alatt egy kevés kaját kell szórni a vízbe ,hogy legyen ammónia amin elszaporodnak a baktériumok. Utána jöhetnek a halak, fajonként 1-1 hetes csúszással (folyamatosan termelnek ammóniát amihez hozza kell igazodjon a bacitelep mennyiségileg).
A szűrő 0-24-ben kell menjen, nem húzható ki éjszakára mert már 1 óra után elkezdenek hullani a bacik az oxigénhiánytól.
Olvasom, írom az infókat külön jegyzettömbbe, időrendbe szedem, kigyűjtöm külön miből mennyit kell szerezni, rajzolok oldal meg felül nèzetet, tervezgetem a növényeket(kiszedtem 12 egyforma igényű szerintem szépet) meg megnézem mi mennyibe kerül különböző oldalakon..
Szerintem nem haladtunk előre, legalábbis nem akarok egy adag kvarchomokot az üres akváriumba, amíg nézegetem a többi odaillő részletet, hogy na most mi a következő lépés..
Begyűjtöm mindenből a megfelelőt minden részletre figyelve, összerakom a gépeket, környezetet, aztán ráérek várni, cserélgetem részlegesen a vizet, utána jöhetnek a halak..
Még egy kérdés.. ha fontos hogy a sósav ne marja az anyagot, miért nem lehet berakni műanyag/gumi holmit? A sósavat is műanyagban tárolják, természetesen nem lenne festve vagy ilyesmi.
Ha meglesz minden, majd befotózom, mit alkottam.
A legtöbben akkor jönnek ide, amikor már összerakták az akváriumot, beüt a crach és fogalmuk sincs hogy mitől döglenek a halak...
Én a telefonomba csináltam képjegyzetet, hogy lássam is a halakat, növényeket. De az is tökéletes, amit te csinálsz.
A szűrőnél nézegetted már?
Mikor a dekorokról írtam, kifelejtettem a kerámia bújókat. Szerintem ezek képezik az arany középutat a természetesség és a giccs között. Itt jópárat találsz, és itt tuti, hogy nem árulnak bóvlit: [link]
Szóval. 12 féle növény? És mind a 12-t szeretnéd betenni, vagy ebből fogsz válogatni? 72 liter nem nagy, a halaknak kiúszótér is kell. Az akváriumi növények is fejlődnek, és nemcsak fölfelé. Ott van pl. a C. aponogetifolia: a gyökere szétterjed az aljzatban, majd fölfelé tör, s így lesz belőle új növény. Viszont ez a növény fölfelé is tör olyannyira, hogy a vízfelszínre fekszik, így kitakarva az alatta lévő növényektől a fényt. Vannak növények, amelyek nem terjedni, csak bokrosodni fognak, illetve olyan is van, amit te magad egyszerűen szaporíthatsz azzal, hogy a túl magas hajtást egyszerűen levágod, és leszúrod egy tetszőleges helyre. Ilyen pl. a Cabomba. Tehát nem kell egyből túlzsúfolni az akvát növénnyel, ...De tudod, mit? Nézegesd B. Jocit! https://www.youtube.com/c/BJoci
Azok közül válogatok majd, mit hova a méretek és kinézet alapján. Írták itt az 5 növényt, az bőven elég lesz, plusz gömbmoba.
Most nagyon belelkesedtem, a fát akkor netről rendelem majd, amire a mohát kötözöm damillal.
Még egy olyan, hogy az akváriumi lámpát estére lekapcsolhatom? Mert ha nem, akkor a másik szobába rakom majd, hogy tudjak aludni; viszont akkor nem lesz mindkét oldala “szép” hanem lesz egy fal felöli és szerzek hozzá dekortapétát kívülre és máshogy lesz berendezve is..
Végülis a természetben sincs mindig fény nekik..
Éjjelre le kell kapcsolni, sőt, napközben is legfeljebb 8-10 órát kell menjen.
Az akvárium hátára érdemes valamilyen hátteret ragasztani, a leggyakoribb az egy sima fekete háttér. Mélységet ad az akváriumnak, kiemeli a növényeket és halakat és biztonságérzetet ad nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!