Elég egy 85 literes akváriumba: - 2db Vitorláshal - 3db sárga zebradánió - 4db "sima" zebradánió - 5db Tetra - 2db Cápamárna - 2db Paradicsomhal - 2db Bicolor - 3db algaevő? Kezdő akvarista.
Hello.
Az ételek szempontjából szerintem jól állok, mert 3 féle kaját vettem neki, minden "réteg" számára.
A fentieknek van : Sera Flocken-Menü
A középvíz lakóinak(gondolok itt a márnákra): Tropical Supervit Granulat(általános granulátum)
A harcsák számára pedig vettem: Sera Wels Chips-et!
Ezzel szerintem beérik.Vagy rosszul gondolom?
A növényekre térve: Az lenne a kérdésem, hogy miért van a növények levelein PIROS színű alga??
Azt olvastam erről az algáról, hogy lehet alkalmatlan megvilágítás(amit én kizártam, hisz 1 hetes a fénycső, és akváriumba való), a másik ok, pedig a Nitrit-Nitrát felhalmozódása(szerintem ez az ok, hiszen ma egy hetes az akvárium, és még nem tudtak "kifejlődni" a hasznos baktériumok).Kezdettől fogva használok Sera Nitrit-és Nitrát kezelőt!!!Ezért nem értem, hogy miért van ez!!!
A növényeknek meg veszek valami tablettát, hogy szépen növekedjenek!
Köszönöm ismét a választ.
Megkérdezhetem, hogy Ön ír Nekem kezdettől fogva?
Üdv, szép napot
Igen, köszi a kérdésedet, minden válasz tőlem jött.
És most bocsi, amiért kezdettől fogva tegeztelek - ez valahogy közvetlenebb forma (legalábbis nekem), mint a magázódás. Közelsem vagánykodni akartam a tegeződéssel, de ebben a formában írva nekem könnyebben mentek a válaszok.
Mi lenne, ha kölcsönösen tegeződnénk?
Ami az eleségeket illeti: jók ez az eleségek, amiket használsz, azokról biztosan állíthatom: valóban el van látva étellel minden egyes vízrétegben élő hal.
Azonban - a lehetőségeidhez mérten - ne ragadj le egynél, hanem próbálj a halaknak változatos táplálékot adni.
Annál is inkább, mert az eleségeknek nemcsak a nevük más, hanem az összetételük is. Emiatt, ha többféle eleséggel etetsz - a különféle haltápokban lévő sokféle alkotórész miatt - a halak intenívebben fognak növekedni, erősebbek lesznek, ellenállóbbak a különféle betegségekkel szemben. Így pl. a SERA GVG-Mix jóddal van dúsítva, ami véd a pajzsmirigybetegséggel szemben. Na ez nincs meg a SERA Flocken-menüben (amit jelenleg használsz). Ettől eltekintve ez a "Flocken-menü" jó kaja.
Ugyanezt tudnám javasolni a többi - általad használt - eleségekkel kapcsolatban is. pl. A "SERA Wels-chips" gazdag az emésztéshez szükséges fa-összetevőkben (fűzfakéreg és égerfa), ellenben az "SERA O-Nip" tartalmaz vákuumban szárított halászati takarmány-állatokat, amire különösen szükségük van a harcsáknak.
Tudod, a változatos táplálás azért előnyös, mert jobban, gyorsabban fejlődnek a halak, hiszen valamennyi tápanyagot magukhoz tudják venni - legyenek ezek halászati termékek: krill-rákok, szúnyoglárvák, stb., vagy spirulina-algák, de bármi más is.
Ami a növényeket illeti: piros algát én még nem láttam. Nem más színű akar lenni? Barna, illetve zöld algák esetén: a fény- és a vízviszonyok játszanak szerepet: így pl. 28 fokos kemény vízben könnyebben szaporodnak az algák, mint ugyanilyen hőmérsékletű lágy vízben.
A feltevésed, miszerint az algaszaporodás részben ahhoz köthető, hogy nem alakultak ki a káros anyagok lebontásáért felelős tisztitóbaktériumok - IGAZ.
Sajnos általános tendencia szokott lenni - és ezért ne haragudj, eszemben sics személyeskedni - hogy az akvarisztikával foglalkozók túlnyomó többsége nem ad elegendő időt a hasznos baktériumoknak, hogy szok szaporodni tudjanak - ha egyáltalán tudnak ezekről.
Ami Téged illet, az ténylegesen előny, hogy felismerted ezeknek az anaerob baktéiumoknak a jelentőségét. Viszont több idő kellett volna nekik: 1 hét az átlagidő a baktériumoknak a szaporodáshoz.
Ezért lásd el a szűrődet még több ilyen baktériummal (SERA Nitrivec - 10ml/ 100 liter víz), és ügyelj az állandó szellőztetésre (ne legyen se túlzott, se durva-buborékú a levegő, ami a porlasztóból kijön).
(megint én vagyok - az előbbi válaszadó)
Ami a növények tápanyag-ellátását illeti:
Feltétlenül fontos őket is ellátni értékes összetevőkkel, amiket a különféle növénytápok tartalmaznak. A szálas jellegű (pl. hínárfélék) és azok, amik a leveleiken keresztül veszik fel a tápanyagot, azoknak a folyékony-táp az ideális (a "SERA Florena" esetében 5 ml/ 20 liter víz).
Ellenben ha gyökerest tartasz, akkor feltétlenül kell a tablettás forma ("SERA Florenette A": 1 tabletta/ 20 liter víz)- a gyökér közelébe dugd be az aljzatba.
Annak eldöntése, hogy mikor kell adagolni a növénytápot, "Fe (vas)-teszttel" lehetséges.
Hello
Rendben van, kölcsönösen tegeződjünk.
Nem vettem vagánykodásnak, és semmi hasonlónak,hogy tegeztél!
Rátérve a "lényegre".
Ami a kaját illeti: ha megyek venni a növényeknek tápanyagokat,(kell folyékony, mert van 12 szál hínárom, és kell tablettás is mert vannak nemes növényeim is) egyúttal veszek még különféle ételeket is.
Az algáról: hát tényleg inkább barna alga, mint vörös(van ilyen is Fekete ecsetalga: Vörös algák).
Mit vegyek, hogy eltűnjenek??Olvastam, hogy a moly-k megeszik őket, és látom is, mert a 2 ezüst moly szokta enni néha(a többi hal is).
A másik kérdésem, hogy miközben ma reggel nézegettem az akváriumot, az egyik vitorlásom fekete csíkja, hirtelen eltűnt!!Számomra ez igen furcsának tűnt, de később visszajött az eredeti fekete, majd megint eltűnt és így tovább... Azt figyeltem meg, hogy minél feljebb úszik a víz tetejéhez, annál jobban eltűnik a csík.
Talán fél valamitől?Vagy beteg?
Előre is köszönöm a választ, szép napot.
Üdv
Szia!
Ami a növényeket illeti: feltétlenül ültesd le a szálas növényeket is a talajba! Ez különösen fontos, mert másképp tönkremennek. Jó megoldás, ha háztartási gumigyűrűvel (vagy cérnával) összecsomózol kb. 10 szálat egy kőre, és úgy ülteted be őket.
Ami a haleleségeket illeti: ahogy írtam, indokolt és hasznos a változatos táplálás. Lehet kapni márkás "kimérős" eleségeket, amik olcsóbbak, mintha gyári dobozban vennéd meg. Ezekkel viszont vigyázz: lehetőleg csak akkor vegyél kimérve kaját, ha új a nagyméretű tartódoboz (tehát ha nem régen bontották ki őket). Ugyanis minden egyes nyitásnál fény és levegő éri az eleséegt, ami miatt fokozatosan veszít a tápértékéből.
Ami az algákat illeti: mint tudjuk, két esetben képződik barna alga: egyrészt akkor, ha a káros anyagok lebontását végző baktériumkultúrák nem tudtak kellőképpen elszaporodni a szűrőben, illetve ha kevés a fény.
Ha lehetőséged nyílik rá - vagyis nem túlságosan terhelt az akváriumod - szerezz be Otocinclust (az igényükhöz mérten, kis csapatban). Az Aymonieri-t Neked nem ajánlom.
Apropó, világítás... Milyen a világításod?
Közvetlenül a víz felett vannak a fénycsövek, vagy a fény és a víz között van egy tető? Nem mindegy, mert előbbi esetben a fény közvetlenül hatol be a vízbe, az utóbbinál viszont van egy zavaró tényező: a tető.
Azt írod, a fénycső 1 hetes, és direkt akváriumba való. Ez remek, csak tudod, különböző akváriumi fénycsövek léteznek, más-más értékekkel, T5 és T8 foglalatokkal.
Nem mindegy, milyen!! Sőt olyan fénycső is van, ami direkt tengeri akváriumba való.
Én annak idején rengeteget kinlódtam a fénycsöveimmel: pedig direkt akváriumba valók voltak. Azonban a növényeim szemlátomást nem érezték jól magukat tőle. Ezért kénytelen voltam kicserélni őket, ami bizony sok utánajárásomba került., mert - mint megtudtam akor - nem mindegy azok párosítása.
Minden esetben úgy kell kombinálni a csöveket, hogy passzoljanak egymáshoz. Azonos foglalatoknál és méreteknél sem lehet minden fénycsövet egymáshoz tenni.
Nem tudom, a Tied milyen. Így látatlanban azt javaslom, égesd a fénycsövet napi 10 órán át. Ha ilyen barna algákat látsz akkor is - és a hasznos baktériumok már kialakultak a szűrődben -, akkor nagy valószínűséggel a fénycső a hibás.
Ami a Vitorláshalakat illeti: betegség esetén a színek nem szoktak így vándorolni. Inkább a stessztől lehet, aminek döntő oka az adott fajnak nem megfelelő körülmények, illetve a nem megfelelő táplálékok.
Nálad inkább az lehet a gond, hogy a Vitorláshalak (amik nyugodt mozgásúak) élénk halak társaságában vannak, és nem csoportosan. A Vitorláshalak nem annyira csapathalak (mint pl. a pontylazacok), viszont párválasztóak. Ezért kell belőlük legalább 6 db-ot tartani - egy kellőképpen tágas akváriumban - erről (vagyis a Vitorláshalak eme különös igényéről) a múltkor írtam Neked.
Ezért fontosa tudni: közelsem lehet minden halat összerakni. Fontos szerepet játszik az elhelyezésben:
- a várható kifejlett méret
- táplálkozás: ragadozó, mindenevő, vagy növényevő-e
- a vízigény (a kemény, középkemény, vagy inkább a lágyabb vizet szereti-e az adott hal)
- temperamentum: élénk vagy nyugodt; békés vagy csipkelődős.
- úszótér-igény: mennyire mozgékony.
Szóval, ha a Vitorlásod nem mutat más tünetet - pl. légzési nehézség, apró pöttyök, fekélyek, stb. - akkor nagy valószínűséggel nem beteg.
Lehetőségeidhez mérten próbáld a stresszt kiváltó tényezőket negszüntetni.
Hy.
A növényeket már délután elültettem.
Kedden megveszem nekik a táptablettákat, meg a folyékony tápanyagot is, és egyúttal ceszek kaját is(Sera GVG-Mix, Sera O-nip).
A fénycsövekről:
Marva márkájú fénycsövek, 2x15W , és közvetlen a víz felett vannak, nincs üveg tető , meg semmi sem közte, mert a tetőbe vannak beépítve.
A fénycsöveket égetem elég sokat, mert reggel 7től este 8-9ig!!!
A vitorláshal:
Most, hogy megcsináltam véglegesre az akváriumot(beültettem a növényeket), nem váltogatja annyira a gyakran a színét!Külsőleg semmilyen elváltozást nem látok szerencsére.
A boltból bevásárláskor elhoztam rengeteg Sera tanácsadó füzetet, és azokat olvasgatom, ha nagyon unatkozom!:)
Rengeteg hasznos tipp van benne, amik Nekem kezdőknek jól jönnek.
Ha gondolod a mail címedre küldök pár képet az akváriumról!
Köszönöm ismét a választ!
Üdv
Szia!
Örülök, hogy kezdenek alakulni a dolgok!
A növénytápokat feltétlenül vedd meg.
De ugyanúgy fontos a "Fe (vas)-teszt" is, hogy megtudd, mikor kell adagolni a vízbe a növénytápot.
Ez a két eleség (amiket írtál) egyszerűen szuper. Nagyon jó választás volt.
Ami a Vitorláshalat illeti: örülök, hogy nincs komolyabb baja. Ha lehetőség nyílik rá, vegyél még hozzá társakat (jobban fogják magukat érezni) - de minden esetben figyelj a helyes össznépességre (ne telepítsd túl az aksit).
/ha esetleg érdekel valamelyik halfajnak a tenyésztése, ne habozz: írj. Szívesen segítek benne/
/megint én vagyok (az előbbi)/
Szívesen fogadom a képeket az akváriumodról.
Biztosan nagyon szép.
Küldhetsz nyugodtan, majd én is küldök.
Örülök, hogy ennyire kitartó vagy az akvarisztika terén.
Meglátod, milyen kellemes kikapcsolódás ez az egész!
Kérlek írj egy privát mailt a címemre: adidb29@vipmail.hu
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!