Átállás lágy vízre?
Ha jól rakom össze és csak gerinctelenek vannak akkor ezt egy kis méretű üvegre saccolom, amibe – amennyiben csak ebben használnád – nem a megéri kategória az RO.
Ami a keménységet illeti: Milyen rákok? Milyen növények? Milyen a jelenlegi vized (kH, gH)? A kH és GH esetében az élőlények igénye legyen a mérvadó.
Amúgy nyugodtan vállald fel, relatíve friss akvarista a tagok 80-90%-a, nem is oly rég még kezdő volt a nagy részük. Maximum megköveznek, de amilyen drágák a dekorkövek az akvarisztikában, még jól is kijöhetsz belőle ;)
rákok: red cherry, és vadas, 40 darab. csigák: két nyúlcsiga, 3 sisakcsiga, 1 zebracsiga. gerincesek: 2 algázó géb, 4 guppi. a víz jelenleg 21 összkeménységgel, és ebből (rég mértem, de legutóbb 17 nk volt) kh keménységgel működik. a növényfajok: alternanthera (ebből többféle van), bacopa fajok, anubias, békatutaj (ez haldoklik sajnos), staurogyne. ezek jól megvannak a kemény vízben, kivéve a békatutajt, annak alulról lerágják a csigák a leveleit, és a rágott helyeken nyomban el is kezdenek rohadni. a héten érkezik ezekhez hirsuta, 1-2 új vörös növény és Myriophyllum guyana. tropical fish féle tápok jönnek a növényekkel együtt és gyökértabletta. szóval még új vagyok ebben a szakmában, de lelkes:)
gondoltam, nem lenne olyan rossz ötlet elkezdeni lágyítani, az lenne a tervem, hogy minden héten +20% lágyított vizet teszek hozzá, amíg el nem érem a kívánt keménységet. egyelőre még nem tudtam meghatározni, hogy mi is lenne az a keménység.
Ami a faunát illeti egyedül a gébek miatt érné meg levinni pár nk-t, ami meg a flórát illeti nyilván minél lágyabb annál jobb, észszerű keretek között egy 5 kh 10 gh vállalható a meszes házúaknak is gáz mellett is és a gáz sem megy pocsékba. Magam részéről nem vagyok egy gázhívő, a lowtechet jóval természet-közelibbnek ennélfogva szebb kihívásnak ítélem. Továbbá ha még korábban nem volt dolgod gázzal akkor fauna mellett csak erős elméleti rákészüléssel javaslom, kezdetben minimális beoldással kitapasztalva hatását a vízkémiára.
Viszont az is kétségtelen, hogy a hirsuta hisztizni szokott gáz nélkül (ez sem véletlen, lásd egyensúlyi co2 vs ártéri növények) … bár ha a stau és az az alter jól megvannak most is akkor egy próbát lehet megér csak lágyítással. A 20%os heti cserét az elérni kívánt keménységre beállított vízzel csináld, mint azt írtad is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!