Miért mozog kevesebbet a bettám? Mi lehet a probléma?
Én is kérdeznék:
Ugye a történet ott kezdődik, hogy miért lett meg előbb a hal, mint az akvárium és a technikai feltételek?
A „fűtetlen, szűretlen” akváriumban nem mellesleg meg is fázhatott.
Mekkora most az akvárium? Hány fokon tartod? Mit mutat a hőmérő? Fedett az akvárium? Milyen szűrő dolgozik a vízen? Vízcserékkel, hogy állsz? Milyen vizet használsz (előkezeled-é)? Növényzet élő?
„ő két és fél évet élt” most akkor ezt úgy értsem, hogy szűrés és fűtés nélkül vagy 2.5 évnyi haltartás után újra nullázódott a megszerzett tapasztalat?
A tanácsom: ha az űrmérték nem éri el a 30 (de ezzel a tudásbázissal még inkább 50) litert akkor szerezz be egy méretes üveget neki és a többit lásd alább avagy válj meg tőle.
3 naponta etesd minimális fagyasztott (artemia, mysis, fehér szúnyog) kajával, annyival amit rögtön elfogyaszt, etetések után 15-20% vízcsere előkezelt vízzel, a szűrő ha motoros akkor esőztetővel lásd el, addig is minimum az üvegre nyomja a vizet, úszó növényzetet telepíts (tüskéshínár, békatutaj, békalencse etc) 27-28 fokot mutasson a hőmérő, az üveget fedd, és ne ijesztgesd van elég baja. Egy hónap múlva vissza lehet állni a heti cserére és a napi kajára.
Ezek szerint gond van akkor vele?
Én megértem amiket írsz , természetesen 30 liter, szűrés megy, fűtő 24 fok egyelőre, mert 25.5 fokon se lett jobb a mozgás. Egyébként sok mindent olvasni sok helyen és többen állítják, hogy a haluk temperamentuma egyszerűen csak ilyen. Nem tudom, mert nem értek hozzá annyira sajnos. Arra vagyok kíváncsi, hogy miért lehet, hogy a másik akváriumban aktívabb volt.
A 30 liter kiindulásnak megteszi, ha van étvágya az is bíztató. A kérdéseket prevenciós jelleggel tettem fel, hogy én vagy vki más átlássa a jelenlegi állapotot és segíthessen. A válaszokból kiderült volna, hogy gond van vagy lesz-e.
Ha ott pangott a víz szűrő/áramlás nélkül, itt meg egy motoros szűrő miatt erősebb az áramlás egy hasonlóan üres üvegben, akkor fárasztja a halat nehezek az úszói, diszkréten mozgó víz ideális neki, ehhez vagy okosan kell alakítani a belső szűrőt, vagy szivacsszűrőt használni. A betták alapból nem cikáznak fel és alá ez is igaz, viszont ha fél napokat „fekszik” egy helyben az a másik véglet.
A másik kritikus pont a hőfok, az említett hőfokra vidd fel és figyeld a hatást. Ha fázik szintén elhagyja magát.
Itt feltétlen olvasgass, többször sem szégyen:
Simán kell 27 fok!!!
Azért nem aktívabb 25 fokon se, mert lehet, hogy megfázott. 24 fok egy bettának végzetes!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!