Hullanak a red cherry garnéláim. Mi lehet a gond?
Alapvetés, hogy egy cseppteszttel beméregeted a vizek paramétereit. A manado a GH-t növeli (szulfátok és kloridok), amaz pedig nincs hatással a pH-ra. Ergo, ha uazt a csapvizet használod a két üvegben, akkor csakis úgy lehet eltérő pH-d, ha vmi vmelyikben folyamatosan savasít. Pl fadekor, különösen vasfa, mangrove, falevél. Eltérő TDS értékektől sokkot kaphatnak, ennek az eltérésnek lehet az alapja a víz sav- és sótartalma (+ folyékony/gyökértáp + halkaja/végtermék). Amennyiben a GH az oka azt cseppteszttel gyorsan ki tudod zárni.
Egyébként meg beleteszed őket egy pár literes üvegbe a régi vizükkel, fölé raksz egy ásványvizes palackot feltöltve az új vízzel, egy levegőztetőkhöz használt szilikon csövön (a végén egy csappal) cseppenként adagolod az új vizet a régihez. Így lesz idejük fokozatosan egy nap alatt átállni.
Ma megmértem a víz keménységet neptun csepp teszttel Összkeménység 26 csepp, karbonát keménység 7 csepp. Ph elvileg 7,5 nél van de lehet nagyobb. Nh4 et is mértem az 0.
A csapvíz összk. 8 csepp karbonát.7 Ph 7
Akkor elég szépen megemeli a manado a GH-t, ahogy egyébként a rossz híre is szól, viszont így számokban látni mindig elég durva. Ez megmagyarázza a tapasztalt jelenséget.
Lassan szoktasd őket – lásd fentebb – akkor nem lesz gebasz, hiába uaz a kH és a pH ha a TDS alsó hangon 150el eltér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!