Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért nem maradnak meg a...

Miért nem maradnak meg a növényeim?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Valamiért nem maradnak meg a növényeim az akváriumban. JBL manado/ JBL táptalaj van alatta. Világításom az 2x45w neon ( cserélni akarom 2x32w Ledre.) Növényekből mindennel probálkoztam cryptokkal, anubiassal (anubiasból csak a nano marad meg, és az már durva szerintem. Hajtani hajtanak, de foszlik a levelük. JBL manadoról már hallottam, hogy keményíti a vizet. echinokkal is próbálkoztam, mindennel. az aki 190l-es. Szűrésem: 2 belsőszűrőm van, egy tetratech 1000l /h sima szivacsos és egy belső komplex szűrőm. abban van minden, szivacs, nitrátszűrő gyanta, kerámia gyűrű. Tápoztam is többfélével de az sem segített. gyanakodom, hogy nagyon kemény a víz és talaj cserére van szükség, vagy tudnám lágyítani a vizet? vagy valami ötlet, hogy anövények fejlődjenek? Addig nem akarok új növényt venni még a problémát meg nem találom. több mint egy éve van meg az akim, és már mindennel próbálkoztam. Aki tud kérem segítsen. csigák halak szépek benne, pedig a csiga kényes a víz minőségére.

#rossz vízminőség #JB manado #JBL táptalaj
2019. aug. 23. 17:18
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

Pontosabban kéne tudni, hogy mivel tápozol.

Meg azt, hogy mi a bánatnak bele nitrátkötő gyanta, mikor a nitrát az egyik legfontosabb makro elem, ha az nincs, bármivel tápozhatsz, semmit nem tud felszívni, így nem csak nitrát hiányuk lesz, hanem minden más is.

2019. aug. 23. 18:04
 2/18 A kérdező kommentje:
Nitrát szűrőt nem régóta használok, és előtte is fennállt ez a probléma.
2019. aug. 23. 19:11
 3/18 Skid05 ***** válasza:
100%

Valójában GH, kH ismerete nélkül nem is kellett volna belekezdeni, mert ha nem jók az értékek az egész csak a pénzt nyeli.

Mivel 45 wattosak a csöveid és nitrát eltávolító van a szűrődben élek a gyanúval, hogy megint egy juwel-károsulthoz van szerencsénk. Náluk ez az egyedi gyári felszereltség. Viszont ha min egy éve benn van a nitrátmegkötő akkor már nem igazán köt az semmit, de felesleges bele.

A cryptoknak és az anubiasoknak nem feltétlen van baja a keményebb vízzel, viszont ha szikes az egészen más tészta. Be kell mérni a vizet (GH, kH), addig ne vásárolgass semmit.

A manado emeli a GH értékét pár hónapig, (tehát mostanra már biztos nem) viszont ettől még fejlődésnek kéne/kellett volna lenni.

Emellett lehet túl és alultápozni, részletezd a próbálkozásaidat, mivel és mennyit. Illetve, hogy mennyi hal/állati szennyezés jut a növényzetnek, mekkora a lakóállomány.

2019. aug. 23. 19:24
 4/18 anonim ***** válasza:
Az előttem szóló jól összefoglalta, viszont a GH/KH szinttel annyira nem értek egyet. A növényeknek is szüksége van Ca, Mg ionokra, plusz azért a legtöbb növény nem fog amiatt kipusztulni, vegetálni, mert nem full lágy a víz... Az extrém alacsony gh, kh, amúgy is veszélyes stabilitás szempontjából. Persze én is használok RO vizet, de amikor kezdtem az akvarisztikával foglalkozni bőven voltak növényeim sima csapvízben is. Persze kinek mi vált be. 10-12 GH, 7-8 KH alá nem is nagyon szeretek menni, kell az a puffer szerintem.
2019. aug. 23. 22:10
 5/18 Salx Narval ***** válasza:
100%
Hát nem tudom, ezek a növények nálam a homokban, ill gyökérhez kötözve(anubias nana) is nőttek, közepes fény és közepesen kemény vízben, max tőzegtablettát kaptak időnként és 1-2 hetente 20-30% vízcserét. Vagy valamilyen agyontápozott, előnevelt növényeket vettél, vagy tényleg nagyon kemény a vized. A táptalajhoz nem tudok hozzászólni nem használtam még ilyent. Az anubiast érdemes valamihez kötözni és így időnként könnyen kiveheted egy kis tisztogatásra. A cryptok, kardfüvek szeretik a gyökértápot de gondolom a táptalaj miatt pluszban nem igénylik, én mást nem adtam nekik csak tőzegtablettát és tőzegkivonatot, plusz a halak tápozása és ami a cserevízben volt. Én is vettem már olyan növényt amivel semmire nem mentem pedig előtte ugyanott és ugyanúgy tartottam.
2019. aug. 24. 04:00
 6/18 Skid05 ***** válasza:

#4: nem értem az egyet nem értés min alapszik.

Az továbbra is tartom, hogy ezt a hobbit a GH-kH ismerete nélkül nem szabadna űzni. Alapvetően határozzák meg a közeget melyben élőlényeket tartunk.

Meg azt is, ha szikes a vize (nem tudjuk, ő gyanakszik, nem zárható ki) akkor hiába rak fölé akármilyen fényerőt, tápozhatja alul-fölül bármivel, a legtöbb növény nem fog megindulni. Pontosan amiatt, hogy a Na randán beleszól a minimum-elvbe, az említett Ca és Mg, valamint a K felvételét akadályozva, ezzel az érdemi növekedés esélyét elvágva.

Viszont az is igaz, hogy a növények számára a mikroelemek felvétele könnyebb alacsonyabb pH mellett, fajoktól (az echino pont ilyen) és kelátoktól függően eltérő mértékben. Ezért lenne lényeges a tápozást részletezni. Lehet egy félregondolt tápozási séma is mögötte.

2019. aug. 24. 05:19
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Én értem mire mondta a 4-es (1-es vagyok, bár a % megtévesztő, nem ugyanazok vagyunk)

mert én is tartottam / tartok ilyen növényeket probléma nélkül kemény vízben.

A szikes vizet nem ismerem, mármint gyakorlatban nem használtam, viszont nálunk 25-28 -as a víz összkeménysége , és ilyen "alap növények" simán elnövögetnek benne.

2019. aug. 24. 14:50
 8/18 Salx Narval ***** válasza:
Az biztos, hogy elég hosszú idő kell az alkalmazkodásukhoz, és ez idő alatt gyakran ledobálják a meglévő levélzetüket de van esély arra, hogy az új levelek már alkalmazkodnak akár még a zordabb körülményekhez is. Már-már igénytelennek mondott akváriumokban is megél ha "békén van hagyva".Én általában ültetés előtt csutkára nyírom, megelőzve a levélhullást és az ezzel járó esetleges rothadást. Nehezen tűrik a vízértékek, a fény és a tápanyag akár csak kis mértékű változásait, az átültetést, mozgatást még nehezebben gyakran végzetes lehet a növény számára az is ha 10cm arrébb tesszük.:D Mondjuk én kemény vízben nem próbálkoztam velük, de ezek szerint ott is elvannak. Fura "gazok" az biztos.:D
2019. aug. 25. 05:07
 9/18 A kérdező kommentje:
A helyzet az, hogy most vettem TF aqualine növénytápot, liqui carbo co2 forrást, ioncsrélt vizet, és minden vizcsrénél adok a vizhez, és vettem easylife 25 root növényi táprudat is. vettem cryptot, de kezdenek a tünetek megjelenni egy hét után. ráálltam az 1 hetes vizcserére, 2 hét helyett a világytást gyengytettem, ledre cseréltem. kb 90w helyett 50w erösségü a világitás. Akvrisztikai boltban ajánlották ezeket a megoldásokat. 50w nak felele meg a ledvilágitás erössége. bocsi az ékezetek miatt de tablet billentyüzetröl irtam.
2019. aug. 31. 14:34
 10/18 A kérdező kommentje:
Elfelejtettem leírni, hogy esetleg a váci vízet nem igazán kedvelik a növények? (Nem hiszem mert más is akvarisztikázik ezzel a vízzel, és nincs problémája érdeklődtem másoktól)
2019. aug. 31. 14:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!