Mi van a mezőhegyesi lovakkal? Mit tudtok a viharról? Azt olvastam, hogy több ló is elpusztult és a ménes egy része elszabadult!
Ennél többet egyelőre én sem nem tudok, várom a Híradót a részletekért. Bár az is lehet, hogy csak hallgatni fogom, nézni nem, mert már a hírre is összeszorul a torkom.
Nagyon szeretek minden állatot, de a háziállatok közül a ló van az első helyen. Mindjárt bőgök:-(
Magyarország legjobb díjugrató lovai és lovasai voltak ott...
Azt se tudták hova meneküljenek és repkedtek mindenfelé a mobilboxok meg a fák meg a jégdarabok...borzalmas...
jópár lovat vihettek összevarrni Üllőre, ha egyáltalán megtalálták...
Mi jöhet még az árvíz és a tornádó után? 2012?
Te milyen tornádóról beszélsz? Lefotózta valaki a felhőtölcsért, esetleg látta valaki? Tornádó = felhőtölcsér, ha nem volt akkor csak orkán erejű szél fújt.
Paci.hu-n a MeteoroLÓgia topikban írtak valamit, meg érdemes a régiós fórum részt is figyelni.
A 2010. június 18-20-i hétvégén rendezték volna a Békés megyei Mezőhegyesen a XVI. Mén-Kanca versenyt és díjugrató országos minősítőt. Az esemény legfontosabb versenyszáma évről-évre a vasárnapi Szuperdöntő 145 centiméteres magasságon, amelybe a mének és kancák közül a három nap eredményei alapján a legjobb 5-5 páros kerül be.
Az elmúlt évben Sándor Balázs győzött Karolina nevű kancájával (Koppány x Lupus). 2008-ban Grózner Szilárd és Thália (Karthago x Ulft), 2007-ben Kovács Kaarlo és Amazon (Légiós x Kemecse-671), 2006-ban Stróbl Dorottya és Príma (Justboy x Goliath), 2005-ben Tóth László és Piruett (Justboy x Merano-1) nyerték a Szuperdöntőt.
Idén azonban a pénteki napon, nem sokkal a verseny kezdete után óriási vihar csapott le az amúgy is „Viharsarok” névre keresztelt tájegységen. A vihar a mintegy 10-15 percig tartott, miközben diónyi jég hullott az égből, ezzel holdbéli tájjá alakítva a lovaspályát.
A lovakat a többnapos lovas rendezvényeken általában mobilbokszokban szállásolják el. A vihar ezeket a mobil építményeket kártyavárként döntötte össze, vitte el a lovasok és lovak feje felől, ezzel komoly baleseteket okozva. Meg nem erősített információk alapján egy lovast egy mobilboksz-elemmel együtt egy négy méter magas fára fújt fel a szél. Tizenkét ember sérült meg, közülük négyen súlyosabban. Többeknek eltörte a kezét a jég.
A versenyre érkezett több, mint 200 ló egy része elszabadult, mások a mobil építmények darabjai közé szorultak. Két lovat a helyszínen el kellett altatni, mert menekülés közben olyan súlyosan megsérültek. Információink szerint hét lovat szállítottak az üllői Nagyállat Klinikára, és még néhány ló került Dunaföldvárra. A lovasok próbálták minél gyorsabban elhagyni a helyszínt, így a kisebb sérüléseket már otthon látták el.
A sérülések mellett komoly probléma, hogy a lovasok és a lovak közül is sokan sokkot kaptak. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy nem csak a versenyre érkező lovak szabadultak el, hanem a mezőhegyesi ménesből is mintegy 60 ló elszabadult a városban.
Egy versenyző így mesélte a történteket: „De talán a legnehezebb az volt, hogy összeszorított foggal kibírd, hogy ne sírj a tulajdonosok előtt, amikor viszed oda hozzájuk a lovaikat, ők pedig a többit keresik. Nem is kell mondanom, úgy fájt a szívem mikor könyörögve arra kér, segíts a lovamon. Én csak álltam, és a könnyeimmel küszködtem, miközben tudtam, hogy a családtagja megsérült, és a lovait se találja. Azt látta az ember, hogy 100 lóra 20 ember van, mert a többiek az embereket mentették. Valaki egyszerre 2 lovat is vitt egy kötéllel a ló nyakában. Szörnyű volt.”
Ezt a vihart valószínűleg semmilyen mobilboksz nem bírta volna ki, bár nem ez volt az első eset, hogy elvitte a szél a bokszokat.
Képek:
Itt az első két képen látszanak a fekete vihar felhők is.
Videó:
http://www.youtube.com/watch?v=bVv7e9k5BGs
http://www.youtube.com/watch?v=F3Obr0IoHJY&NR=1
Percek alatt csapott le a vihar Makóra és a közeli falvakra. Idő sem volt arra, hogy riasszák az embereket. Először orkán erejű szél fújt, utána jött az eső és a jég. A sérültek közül többen most is kórházban vannak.
Olyan fehérek voltak az utcák a jégtől, mint télen.
A városban lóversenyt tartottak volna a hétvégén, de az istálló is összedőlt, ahol a lovakat tartották. Két ló annyira megsérült, hogy el kellett altatni őket. A kár, amit a vihar okozott, több százmillió forint lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!