Lovasok! Csak játszik vagy támad?
Szóval. 14 éves vagyok,és van a hugomnak (5 éves) egy olyan pónia, akit én lovagoltam be.Nagyon kedves,érdeklődő herélt paci,de néha nagyon szemét. Két kérdésem lenne. Az egyik:
1.Ma kimentem hozzá egy kicsit ellenni vele.Nyerítéssel fogadott és mindenemet végig szagolta.Megszeretgettem és elindultam a karámba.Követett.Ahogy elkezdtem futni/kocogni,azonnal elkezdett rohangálni körülöttem,hozzám nagyon közel felágaskodott és kirugott felém,de egyszer sem rontott nekem.Aztán kipróbáltam valamit.Beálltam középre és elkezdtem hajtani.Elkezdett rohanni,ahogy mozdultam ő is mozdult.Közben kirugdosott felém meg ugrált,dobálta a fejét. Aztán megálltam és ő is megállt, aztán odajött hozzám. Kérdésem: miért rugott ki felém, miért ágaskodott? megakart támadni,vagy csak játszott? ha megakart támadni,akkor miért nem rugott meg egyszer sem?
2.Másik:Olyan a paci, hogy mindig csipked. Vagyis csak próbál,de kilehet előle térni.Odamegyek hozzá, ő szagolgatja a kezemet,aztán talál egy olyan pontot, ahol megakar harapni és már nyitja a száját.Én elrántom ő meg felkapja a fejét és megijed. Kérdésem: miért akar megcsípni? játszik, vagy nemakarja hogy vele legyek?
Nagyon fontosak lennének a kérdések,mihamarabb várom a válaszotokat, mert nemtudok eligazodni hogy játszik vagy támad.
Köszönöm előre is!
És te belovagoltál egy lovat úgy, hogy ilyen alapkérdéseket teszel fel?:O Hogy?:O
1. Valszeg támad, csak nincs bátorsága befelyezni, magyarul blöfföl, de látni kéne a lovat, mivel ők nonverbálisan kommunikálnak.
Hajtásnál a kirúgás az ellenszegés, a fejrázás azt jeletni nem tetszik neki a feladat.
2. Ezt csikók szokták, ismerkedik a világgal, mint ahogy az ember életében is van időszak, mikor mindent a szájába vesz.
Egyébként olvass már kicsit a lovak viselkedéséről valami könyvet könyörgöm, mert nem csak támadni és játszani tudnak...
1. Játszott. Az enyém is ezt szokta csinálni, emiatt ne aggódj.
2. Csipkedés. Ebből is lehet játékot csinálni. Vagyis mi ezt csináltuk. Mindig mikor már látod, hogy csípni akar, a lábaddal érintsd meg a lábát. Nem belerúgásról beszélek, csak a lábfejeddel simítsd végig a lábát
vagy csússz végig a sarkaddal a patáján. Ha elvontad a figyelmét, lépj arrébb és vezesd magad után. Ha újra csípni próbál, ugyanez.Egy kis gyakorlás után amikor a ló csipkedni akar elkezdeni,akkor megáll és lenéz a sípcsontjára. Figyelemelterelés. És felejtsd el a kézből etetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!