A vegánok mivel etetik a házikedvenceiket?
A 9- est nem értem miért pontoztátok le, teljesen korrekt választ írt.
Vegánként én is azt látom hogy valamiért -tévesen- mindneki at feltételezi, hogy salátával etetem a cicaimat.
De akik reggelre tehéntejet!!, ebédre maradék túrós csúszát vacsira meg száraz kenyeret adnak a cicáknak, na azokat senki nem kérdőjelezi meg vagy nevezi állatkinzónak holott azok...
Lakóhelyem könyékén volt már olyanra precedens, hogy a 'kedves' húsevőknek nem tetszett, hogy egy vegán nem az ő elveik szerint etette a kutyáját, állatkínzásért feljelentést tettek, de persze amikor kiderült, hogy az eb teljesen egészséges, csak körberöhögték őket :D
Néhány pofon egyszerű szabály betartásával egy kutyát minden gond nélkül lehet vegán étrenden tartani. Az étrendjének kb 50%-a fehérjéből kell, hogy álljon (növényi fehérjét ugyanúgy képes hasznosítani), kapnia kell B12 vitamint és L-karnitint (ennek hiánya testsúly és szívproblémákhoz vezethet).
Ennyi az egész. Ettől függetlenül a kutyának a legtermészetesebb étrend persze nem ez (hanem a szürke farkas étrendje áll hozzá legközelebb), de így is ugyanúgy képes teljes értékű életet élni.
Megjegyzem én nem tartok kutyát, csak olvastam pár tanulmányt a témáról :)
A cicákat viszont szinte lehetetlen vegán étrenden tartani. Ha valaki van olyan elvetemült, hogy a macskáját így akarja etetni, akkor ugyanazokat a szabályokat kell betartani mint a vegán kutyatartásnál, csak a macskáknak még a B12 és L-karnitin mellé, pluszba taurint is adni kell, mert a hiánya vakságot és szívproblémákat okoz.
Összességében nem javaslom senkinek, hogy macskát vegán étrenden tartson. Valamennyire persze sarkítja a helyzetet az, hogyha a macska tud fogni magának valamilyen zsákmányt, de ez városi közegben nem igazán lehetséges.
OFF:
" Kisgyereket sem szabad vegánnak nevelni. Majd ha ő szabad akaratából úgy dönt, amikor már képes felmérni a helyzetet, akkor lehet vegán. "
Jah, csak húsevőnek szabad nevelni ugye, mert épp az a társadalmilag elfogadott? :D
Egy 0-5 éves gyerek nem képes autonóm döntéseket hozni, így az étkeztetése minden esetben a szülő felelőssége. Egy vegán szülő pont ugyanolyan jogon eteti egészséges gyümölcsökkel zöldségekkel gabonákkal és magvakkal a csemetéjét mint egy húsevő szülő döglött állatokkal.
#12 pedig ha nem adsz a gyereknek húst igenis vegánnak neveled, ez miért is jobb minta "húsevőnek" nevelnénk?
Szerintem meg néha ehessen a gyerek húst, ha nem szereti úgyis szól hogy nem kér, ha meg szereti nem fogom rákényszeríteni az én életmódom.
Utolsó: minden gyerek úgy egyik, ahogy a szülei esznek.
Ahogy neked természetes húst adni a gyerekeidnek, úgy nekem természetes vegánként nevelni őket.
Nem tiltom őket semmitől, a nagyszülőknél, óvodában azt ehetnek amit akarnak (bár nem akarnak), de otthon nem fogok ilyesmit főzni.
Nyilvánvalóan toleranciára, állatszeretetre nevelem őket, és már 3 évesen tisztában voltak vele, hogy miért nem eszünk otthon ilyesmit.
Innéttől kezdve egy gyermek automatikusan el is utasítja ezeket a dolgokat.
Jó értem én hogy mit mondasz, engem azért mérgesít ez a téma mert mindig ilyen hülye előítéletekkel találkozom amik nem igazak egyáltalán.'ha húst vennél nem magadnak vennéd hanem a húsevő állatnak az rendben van.
Vannak 70-80% hús, 20-30% víz/zsír/szaft tápok ezek persze drágábbak de én ilyet veszek. Ezek tökéletesen kielégítik az igényeiket, gluténmentesek de legalább nem olyan undorítóak mint a nyers hús.
A nyers húsos etetésnél rendszeresen kell belsőségeket, bőrt stb. Is adni az nekem már sok(k).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!