Kutya macska összeszoktatása?
A cicát ne fogjátok meg, ne tartsátok ott, amikor az ismerkedés zajlik. Ne kényszerítsétek egyik állatot se, hogy egymás közelében legyenek, egymáshoz érjenek.
A cica úgyis pontosan tudja, hogy ott van a kutyus. Ez elég. Hagyni kell, hadd bújjon el, vagy üljön fel a magasba, ahol nem éri el a kutya. Időt kell számára hagyni. Eleinte elég, ha egy légtérben vannak, és a cica a saját tempójában szokja meg, hogy ott a kutya. Mindezt saját tapasztalatból írom, én is úgy próbáltam az elején, hogy megfogtam a cicát. Nem kellett volna. Felém is sérült a bizalma átmenetileg. Ez pár nap múlva ugyan helyreállt, mert nem engedtem oda a kutyát hozzá, hogy piszkálja. Bőven elég először (vagy akár végleg is), ha megtűrik egymást.
A kutyus oldaláról: határozottan tiltani a cica kergetését, harapdálását. A cicát a védelmünk alá kell venni, a kutya fölé helyezni, ezzel kifejezve számára, hogy nem bánthatja. Nálunk a cica eszik először, a kutya nem mehet oda ilyenkor például. Ott van most már mellette fél méterre, de hagynia kell a cicát enni.
Ezt a rendszert mindketten megértették, elfogadták. A cicám újra bízik bennem, a kutya szót fogad. (Érdekesség: minden más macskát üldözne, és látszik rajta, hogy nem játékból, hanem zsákmányként tekint rájuk. A saját viszont tabu.)
Én egy kamaszkorú menhelyi stafforddal és egy félénk cicával csináltam végig.
Most már ott tartunk, hogy a cica kezdeményezi találkoznál az üdvözlést, összedugják az orrukat. :) Soha nem hittem volna kezdetben.
Szóval legyetek kitartóak, és a cicát védjétek, a kutya legyen "alul" a rangsorban.
Ha már összeszoktak, nem fog bekattanni a kutya. Játékból valószínűleg fogja zaklatni a cicát (én ezt is tiltom neki, mert az csak a kutyának játék, a cicát zavarja és fél), de megölni nem. A cica meg nem fogja hagyni magát, el fog menekülni (legyen lehetősége mindig magas helyre menni, ahol nem éri el a kutya), vagy visszapofoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!