Az élő hal vásárlást hogyan lehet megoldani nyáron, hogy meg ne romoljék, amig az ember hazaér vele?
A kérdésem nem véletlen!Én ugyanis azon emberek oldalán állok,azokhoz tartozom,akik nemcsak karácsonykor,hanem az év minden hónapjában fogyasztanak halat előszeretettel.Mert a halászlével,amit én készítek egyszerűen nem tudok vele betellni.Ami jó,az jó!Egy ideje ugye az a szigorú feltétel a halárusítóknál,hogy eladás előtt csapja fejbe a halat,ne ficánkoljon,csapkodjon az a szerencsétlen.Állatkínzásnak számít,tehát jogos,és ugye télen a hidegben nincs is vele semmi baj.De mi a helyzet nyáron a 35-38,és nem ritkán a 40 fokos hőségben,amikor szó szerint nem jár még a levegő sem,és meglehet gyulladni?
Na most a következő történhet meg!Egy szép tikkasztó nyári napon,az ember a halárusító standon vesz egy szép 2-3 kilós pontyot.A halárus az állatot a kiszolgálás előtt fejbecsapja,mert kötelező.Belekerül a hal egy nejlonszatyorba.Aztán elindul vele hazafelé melegben.Ha közel lakik tán szerencséje van,de ha felül a villamosra,buszra ami még ráadásul dugba is kerül,légkondi sincs mindegyiken,attól függ milyen messze lakik.Aztán végre mikor hazaért,azt tapasztalja,hogy a fejbecsapott hal,amitt vett,hogy elkezdett büdössödni,a húsa nyálkás,kékes,a kopoltyúja beesett.Dobhatja a kukába,és futhat a pénze után!És miért?Mert a hal húsa a nagy melegben a legkönnyebben romlik,és elfogyasztása ételmérgezést okoz.Vajon gondoltak e erre a tisztelt állatvédők,mielőtt ezt bevezették?Amíg ez nem létezett,nem véletlenül vittem haza élve,és nem kínzás céljából,hanem azért,hogy meg ne romoljon.De otthon aztán azonnal feldolgoztam,lefagyasztottam,semmit se bíztam a véletlenre.És amióta ez az előírás,azóta csak úgy tudom megoldani a dolgot,hogy a nagy hőség beköszöntéig 3-4 hónapra megveszem a szükséges élőhalmennyiséget,hogy ne kelljen nélkülöznöm.Feldolgozom.lefagyasztom,semmi se megy kárba.Persze okoskodtak már nekem olyanokkal is,hogy vigyek magammal hűtőtáskát,de azt nem arra tervezték. Meg,hogy vegyem meg hajnalban amikor még nincs az a hőség.De szerintem az a 15-18 fok is sok.
Nehogy félreértsen valaki!Nem azt mondtam,hogy töröljék el ezt a halelkábítást,csak számoljon azzal az,aki nyáron halat vesz,teljesen mindegy élő-tisztított,az számoljon ennek következményeivel.Én mindíg is élőhalat veszek,a tisztítottaktól tartózkodom.Ki tudja az mióta van a pulton?
Miért szerinted az nem állatkínzás, amilyen tartályokban/akváriumokban tárolják őket, míg megveszed?
Komolyan, a 10-12 éves gyerekek nem viselkednek így! Kb ez a "nekem ez keeeeeeell" szint, kompromisszumot nem kötünk, 7 kiló túl nehéz, nem fogunk annyit cipelni (elsős gyerek iskolatáskáját mérd le, ő 6-7 éves).
A kérdezőt nem lefikázni kéne,hanem elgondolkodni azon amit írt!A baj csak az,hogy ilyenkor a legtöbb emberke nagyon okos tud lenni.Direkt a kérdés végére írta,hogy nem azt mondta,hogy töröljék el a halelkábítást,hanem azt,hogy számoljon nyáron a következményeivel.Meg az,hogy miért ebbe a kategóriába tette fel a kérdést?És akkor mi van?Összedőll a világ?Mit kell ezen ennyire kiakadni?Aztán ilyen hülyeséget se hallottam még,hogy tiltsák be a halárusítást?!Ezek szerint a halárusok nézzenek más munka után,és egyáltalán ne együnk halat,vagy mégis hogy képzelitek ezt?
Sajnos Magyarország nem egy halevő nemzet!Ez pedig komoly baj,mert a hal igenis sokkal egészségesebb,mint a többi zsíros hús(csirke-disznó-marha).De erre sokan tesznek rá a magasból.Ezért állunk első helyen a stroke,szívroham,érelmeszesedés betegségekben!
Jó napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!