Az élő hal vásárlást hogyan lehet megoldani nyáron, hogy meg ne romoljék, amig az ember hazaér vele?
A kérdésem nem véletlen!Én ugyanis azon emberek oldalán állok,azokhoz tartozom,akik nemcsak karácsonykor,hanem az év minden hónapjában fogyasztanak halat előszeretettel.Mert a halászlével,amit én készítek egyszerűen nem tudok vele betellni.Ami jó,az jó!Egy ideje ugye az a szigorú feltétel a halárusítóknál,hogy eladás előtt csapja fejbe a halat,ne ficánkoljon,csapkodjon az a szerencsétlen.Állatkínzásnak számít,tehát jogos,és ugye télen a hidegben nincs is vele semmi baj.De mi a helyzet nyáron a 35-38,és nem ritkán a 40 fokos hőségben,amikor szó szerint nem jár még a levegő sem,és meglehet gyulladni?
Na most a következő történhet meg!Egy szép tikkasztó nyári napon,az ember a halárusító standon vesz egy szép 2-3 kilós pontyot.A halárus az állatot a kiszolgálás előtt fejbecsapja,mert kötelező.Belekerül a hal egy nejlonszatyorba.Aztán elindul vele hazafelé melegben.Ha közel lakik tán szerencséje van,de ha felül a villamosra,buszra ami még ráadásul dugba is kerül,légkondi sincs mindegyiken,attól függ milyen messze lakik.Aztán végre mikor hazaért,azt tapasztalja,hogy a fejbecsapott hal,amitt vett,hogy elkezdett büdössödni,a húsa nyálkás,kékes,a kopoltyúja beesett.Dobhatja a kukába,és futhat a pénze után!És miért?Mert a hal húsa a nagy melegben a legkönnyebben romlik,és elfogyasztása ételmérgezést okoz.Vajon gondoltak e erre a tisztelt állatvédők,mielőtt ezt bevezették?Amíg ez nem létezett,nem véletlenül vittem haza élve,és nem kínzás céljából,hanem azért,hogy meg ne romoljon.De otthon aztán azonnal feldolgoztam,lefagyasztottam,semmit se bíztam a véletlenre.És amióta ez az előírás,azóta csak úgy tudom megoldani a dolgot,hogy a nagy hőség beköszöntéig 3-4 hónapra megveszem a szükséges élőhalmennyiséget,hogy ne kelljen nélkülöznöm.Feldolgozom.lefagyasztom,semmi se megy kárba.Persze okoskodtak már nekem olyanokkal is,hogy vigyek magammal hűtőtáskát,de azt nem arra tervezték. Meg,hogy vegyem meg hajnalban amikor még nincs az a hőség.De szerintem az a 15-18 fok is sok.
Nehogy félreértsen valaki!Nem azt mondtam,hogy töröljék el ezt a halelkábítást,csak számoljon azzal az,aki nyáron halat vesz,teljesen mindegy élő-tisztított,az számoljon ennek következményeivel.Én mindíg is élőhalat veszek,a tisztítottaktól tartózkodom.Ki tudja az mióta van a pulton?
Jaj, te szegény! Ez legyen életed legnagyobb problémája!
Apám nagy horgász, volt szerencsém végignézni, ahogy a szerencsétlen hal élve vergődik kb egy órán át a vödörben.
Miért nem jó a hűtőtáska? Mire tervezték akkor?
Nem értem mit vársz, ennek nem ez a megfelelő kategória.
Ez a kategória a díszhalakról és egyéb akváriumi élőlényekről, illetve magukról az akváriumokról szól. Szerintem az előhal árusítást úgy kellene eltörölni, ahogy van. És attól, hogy te nem állatkínzás céljából veszel élőhalat még állatkínzó vagy. Nem az állatok vannak értünk, nem szabad az gondoljunk, hogy egy állatkínzása megéri azt, hogy azt vacsorázzunk, amt legjobban akarunk, ez önző dolog. Gondolj bele, a romlott halnak hogy örülnének sok helyen? Ehelyett mi egyszerűen barbár módon kidobjuk, hogy segítsük még 1 hal kínzását.
Egyébként feltalálták a hűtőtáskát, hűtőládát, légkondit, autót... De te mindemellett itt siránkozol. Gratulálok, hogy csak ennyi problémád van.
Ez megfelelő témakör számodra: http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok
Mi a gond a hűtőtáskával??? De, pont erre tervezték! Hűtésre!
Nyáron legalább egy órát utazunk rendszeresen a hétvégi házunkba, lefagyasztok főtt kajákat és a hűtőtáskában visszük. Soha semmi baja nem lett, nem olvadt ki, nem kaptunk ételmérgezést.
Akkor miért ne lehetne egy halat hazavinni benne?
A 15-18 fok meg egyáltalán nem sok. Akkor ennyi erővel semmit se lehetne vásárolni már tavasztól kezdve :) Még a jégkrém se olvad meg 30 fokban, mire hazavisszük a boltból.
Szerintem ezt nagyon eltúlzod.
Ha az a gondod a hűtőtáskával, hogy nagy, akkor jó ha tudod, hogy vannak már szatyor formájú, méretű táskák, nem csak a nagy kemény dobozszerű. És ezeket pont arra találták ki, hogy ne legyen baja a hűtött élelmiszereknek, mire hazaérsz vele a boltból.
Egyébként én úgy oldom meg, hogy se télen, se nyáron nem főzök. Imádom és rendszeresen, kb. kéthetente eszem.
De étteremben :D
Találtam egy fantasztikus helyet, és olyan jót még soha, sehol nem ettem, otthon sem. Szóval azóta oda járunk :D
9: Akkor viszed kettőben! :)
Mindent meg lehet oldani :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!