Melyik élőlény él a legrövidebb ideig?
Ezt találtam végül, mert ez mégiscsak köznapibban van megfogalmazva, mint holmi rendszertan jegyzet: [link]
"[...]Mindeddig egy - az egyenlítői Afrika időszakosan feltöltődő tavaiban honos - halfajról (Nothobranchius furzeri) tartották azt, hogy mintegy két és fél hónapos életével a legrövidebb ideig élő gerinces faj. Nemrég azonban kiderült, hogy egy apró gébfaj még rajta is túltesz: az Eviota sigillata egyedei természetes módon átlagosan 59 napos korukban pusztulnak el.[...]"
2010. márc. 10. 16:00
A legrövidebb ideig élő gerinces állatok a pontylazacok, melyek csupán 1 évig élnek. De mivel a gerincteleneknek annyi faja van, nem lehet megmondani, hogy melyik a legrövidebb életű, mert a kifejlődési idő nagyon hosszú. Talán a medveállatka. Talán.
2010. márc. 10. 23:35
Jaj bocsi ezekről a gébekről még nem hallottam. Sorry.
2010. márc. 10. 23:36
14/19 A kérdező kommentje:
Húha, köszönet minden válaszért! :)
Szóval a kérész, más néven tiszavirág él a legrövidebb ideig?
Vmelyik vodafonos reklámból rémlik vmi rovar :/
De nm tom, h az e az.
Olvasd már el a válaszokat! NEM a kérész, hanem egy hal!
Minek kérdez, aki nem kiváncsi a válaszokra??
2010. márc. 11. 09:39
És ráadásul a hal a gerincesek közül, az egysejtűeknél meg ki tudja...
2010. márc. 11. 09:40
De a mondern rendszertan szerint az egysejtűek nem állatok csak nagyon közeli rokonaik egymásnak. A medveállatka a legkisebb többsejtű. Nagyon hasonlít a papucsállatkákra, de a medveállatka mégiscsak az állatok közé tartozik, tehát szerintem csak egykét napot él, aztán elpusztul. És hányszor mondjuk, hogy a kérészek sokáig élnek (tovább mint a halaim). Tehát a legrövidebb életű gerinces az a géb, amit valamelyik élőző válaszadó említett és a legrövidebb életű gerinctelen a medveállatka. Amire meg te gondoltál az nem a fürkész, aki szintén csak egy napot él kifejlett állapotban? Persze, ha csak a kifejlett állapotról beszélünk, akkor a tiszavirág és a darázsfürkész él a legkevesebbet.
2010. márc. 11. 11:10
18/19 A kérdező kommentje:
Ne haragudjatok, éjjel leblokkoltam a kérésznél :)
Ezt láttam abban a reklámban.
[link]
Elolvastam mindet. Köszi fiúk, lányok :)
Ezzel is okosabbak lettünk :)
19/19 anonim válasza:
a tiszavirág 3 évig lárva állapotban van, ami pedig már életnek minősül, így nem egy napig él
2012. aug. 20. 18:24
Kapcsolódó kérdések: