A lepke és a pillangó szavak jelentése között van különbség?
Én írtam az első választ és javítom sajáűt magamat:
Valóban van a lepkék rendjén belül pillangók családja, utánanéztem.
Csak így nekem nem világos: Lepkék rendjén belül, a pillangók családjában (Papilionidae) található például a Fecskefarkó LEPKE (Papilio machaon).
Csakhogy elég zavaros legyen :)
A fecskefarkú lepke pillangó!Attól még ,hogy a nevében benne találod a lepke szót még lehet pillangó...
A farkasalma lepke is a pillangók családjába tartozik.A pillangók nagy élénk színű lepkék,néhányuk hátulsó szárnya "farokba" végződik(fecskefarkú).A hátulsó szárny belső szegélye homorú,így a test és a szárnyak között rés különül el.
A lepkék rendjén (Lepidoptera) belül megkülönböztethetünk molylepkéket (Microlepidoptera) és nagylepkéket (Macrolepidoptera). A nagylepkéken belül éjjeli (Heterocera) és nappali (Rhopalocera vagy Diurna) lepkék vannak. A nappali lepkéken belül is több család van, ezek egyike a Papilionidae, vagyis pillangók. Lepkész-nyelven tehát csak ezeket hívjuk pillangónak, de természetesen egyben lepkék is, így nem kell csodálkozni, ha mondjuk fecskefarkú lepke a neve. Minden pillangó lepke, de nem minden lepke pillangó :-) Magyarországon igazából csak 5 fajra mondhatjuk, hogy pillangó, ezek: a kardoslepke, a fecskefarkú lepke, a farkasalmalepke, a kis Apolló-lepke és az Apolló-lepke.
A trópusokon viszont számos színpompás és gyönyörű fajuk él.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!