Létezik, hogy hallom a denevéreket?
Igazából nem csak a kortól függ, hanem attól is, hogy kit milyen zajhatások, "traumák" értek. Pl. lövés, forgalmas autóút melletti huzamosabb ideig történő tartózkodás, sok hangos veszekedés akár, ja és természetesen a zenehallgatás, a zene bömböltetése stb.
Egyébként nem mindenki hallja, mert a normális tartományba nem egészen tartozik bele az a sáv, amin általában a denevérek kommunikálnak. Én például még az ultrahangok közül is sokat hallok, olyanokat is, amiket mások már nem (de ez normális, hogy ők nem). Viszont a normál tartományban akad olyan rész, amikor semmit sem hallok, abban a tartományban süket vagyok.
Viszont nálunk (is) élnek olyan fajok, amik olyan hangot adnak ki, amit elvileg mindenkinek kellene hallania, mert a normál tartományba esik. Persze a legtöbben egyébként is abban a tévhitben élnek, hogy a denevérek nem adnak ki klasszikus értelemben vett hangot (és nem is látnak, pedig sok fajnak egész elfogadható, vagy akár jó a látása).
Különben csodálatos állatok, attól a közkedvelt "fóbiától" sem nagyon kell tartani, hogy beleszáll az ember hajába, mert sokuk még egy vékony, kifeszített damilt is képes érzékelni és nem repül neki (tudományosan bizonyított). Persze olyanról már én is hallottam, hogy nyitott erkélyajtónál berepült a házba és beleakadt a függönybe, de ilyesmi szerintem akkor történik, ha a fény miatt ott talál magának táplálékot (amiket ugye vonz a fény általában). Vagy ha kicsit megzavarodik a betondzsungelben. Az ürüléke veszélyes, de amúgy maga az állat nagy problémát nem okoz. Ja és pl. nyáron éjszakánként megvan a saját ritmusuk, szinte percre pontosan érkeznek és távoznak minden éjjel (egyszer egy egész nyáron át figyelemmel kísértem a dolgot).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!