Mire kell figyelni kezdő méhészként méhcsaládok vásárlásakor, hogy ne csapjanak be?
egyrészt: ne most vegyél méhcsaládot télen, mert ki tudja, abból mennyi telel ki tavaszra. tehát tavasszal érdemes, még repce előtt megvenni a méhcsaládokat, mikor először kiröpülnek.
nagyon nem mindegy, hogy milyen az anya. bár kezdőként nem lehet egyszerű eldönteni, de általában ez összhangban van a család erősségével. azaz nézz meg több családot is, és olyat vegyél, amiben nem csak lézengenek. ha sok fiasítást látsz (barna fedett sejtek, vagy kis kukacok a nyitott sejtben) az a legjobb. lehetőleg ne csak két kereten legyenek a méhek, hanem többet borítsanak be. lent a kaptár alján ne legyen döglött méh, legalábbis ne tucatjával.
azt is érdemes lenne megfontolni, hogy milyen kaptárral veszed őket.. van valami elképzelésed? hány családban gondolkodsz?
Igen, a tavaszi vásárlást sejtettem.
Kb. 10-15 családban gondolkoznék először, csak a család és pár ismerős mézigényét kielégítve. Azt még nem tudom pontosan, hogy milyen típusú kaptárat vegyek.
Én nem járnám az országot a kaptárakkal, csak kitenném őket gyümölcsfa virágzáskor, akácra és napraforgóra.
Hogyan lehet megakadályozni azt, hogy ne lopják el őket az akácosból?
A lopást megakadályozni nem könnyű. Viszont tudsz nehezíteni könnyedén: Tedd fel jó magasra a kaptárt!
Vannak olyan kaptárok, melyeket fel lehet akasztani fa ágakra. 10-15 családhoz több hektár erdő,napraforgó tábla kellene. Van közeledben ennyi?
Üdv!
Ezt az oldalt használd. Itt bizonyosan szakértők állnak majd a rendelkezésedre, jól bevált praktikák, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!