Milyen állat illene hozzánk?
Sziasztok!
16 éves lány vagyok, a szüleimmel és a húgommal élek egy kertes házban. Van két cicánk, mindketten kinti állatok, egyikük csak vacsorázni jön haza :) Van egy Golden Retriever-em, tíz éves, ő is a kertben lakik. De amint egyetemre megyek (legalábbis remélem) és albérletem lesz, rákényszerül a bentilétre :) Amúgy tiszta kutyus a kertben is csak egy kijelölt helyre piszkít, szóval szerintem azzal sem lesz gond, hogy akkor végezze majd a dolgát, ha le viszem sétálni. Van még két teknőcünk, az ő otthonuk az akvárium a szobámban, de nyáron ki szoktuk engedni őket. Természetesen ők is jönnek velem ha albérletes leszek. Szeretnék még egy kis állatot, akit lakásban lehet tartani. Viszont két fontosabb szempont van, és ezáltal elég sok állat kizárható a pakliból.
- Anyukám nem szereti a madarakat. Vagyis a kertben elnézegeti őket, de nem nyúlna hozzájuk, és a házban sem viselné el.
- A húgom allergiás a macskaszőrre. Nem tudjuk, hogy más állatokkal mi a helyzet (a kutyával nem tölt túl sok időt), de nem akarunk kísérletezgetni.
Így nincs sok esélyem újabb házikedvencre. Nektek van valami ötletetek?
Mieőtt felmerülne: A jelenlegi állataimat rendesen gondozom. A kutyával naponta nagyokat sétálunk, jórészt elengedve van, úgyhogy nem lehet panasza a kevés mozgásra.
A cicák esznek és alszanak főként, van nekik kint játék és kaparófa. a teknősöknek hamarosan veszek új akváriumot, hogy még több helyük lehessen, de szerintem most is jó nekik. Remélem ők is így gondolják :D
Egy dolog, hogy néha bent van a házban, és egy másik dolog, hogy bent ÉL a házban. A golden retrievert vadászathoz tenyésztették ki. Ennél fogva alapvető természete a játék, a rohangálás, a SZABADSÁG. Ezt hordozza a génjeiben. Mint ahogy az agárnak lételeme a futás, vagy az orosz őrkutyának a területe védelmezése. Pont az ilyen buta (már bocs) hozzáállás miatt szenved rengeteg kutya a világban, mert a gazdája jobban tudja, hogy mi a jó neki. Az őrkutyát, kuvaszt nem tarthatod megkötve, mert nem tudja őrizni a területét, beleőrül. Az agarat nem tarthatod csak kennelben, ahol nincs lehetősége mozgásra, meg megőrül. A goldent nem tarthatod lakásban, mert nincs lehetősége figyelni a környezetét, nem tud szaladgálni, játszani, a levegőbe szimatolni, előbb utóbb depressziós lesz, ritkább esetben meg is vadulhat, bár a goldenre nem jellemző.
Örök érvényű szabály az állattartásban, legyen szó haszon, vagy hobbi állatról, hogy SOHA nem lehet az akaratunk az elsődleges, hanem mindig a lehetőségeink, és az adott állat igényei a LEGFONTOSABBAK. Ennek szellemében nem tartunk aranyhalat kicsi gömb akváriumban, nem tartunk nyulat olyan ketrecben, ahol csak rácspadozat van, nem tartunk nagytestű, mozgásigényes kutyát lakásban, nem tartunk 10 disznót 3 helyén, stb stb stb... Egy dolog, hogy mit AKARUNK, és más dolog, hogy mire van LEHETŐSÉGÜNK. A fenti tétel evidensnek hangzik, de ha belegondolsz, hány állatot tartanak az igényeinek nem megfelelő körülmények között, pusztán azért mert a gazdájuk úgy AKARJA, és csak arra van LEHETŐSÉGE, akkor láthatod, hogy nem is annyira egyértelmű. Te is azok közé akarsz tartozni, akik a saját akarata szerint tartja az állatait, vagy inkább azok közé, aki az állat igényei szerint tartja őket? A döntés a tied, én ennél egyértelműbben nem tudom elmagyarázni.
Értem. Így leírva igazad van.
Akkor csak nekem lenne igazából rossz, hogy kéthetente majd csak egyszer találkozunk? Kéthetente sétálunk, a többit meg ülheti a kertben. Én meg szenvednék, hogy nem lehet ott velem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!