Milyen állat illene hozzánk?
Sziasztok!
16 éves lány vagyok, a szüleimmel és a húgommal élek egy kertes házban. Van két cicánk, mindketten kinti állatok, egyikük csak vacsorázni jön haza :) Van egy Golden Retriever-em, tíz éves, ő is a kertben lakik. De amint egyetemre megyek (legalábbis remélem) és albérletem lesz, rákényszerül a bentilétre :) Amúgy tiszta kutyus a kertben is csak egy kijelölt helyre piszkít, szóval szerintem azzal sem lesz gond, hogy akkor végezze majd a dolgát, ha le viszem sétálni. Van még két teknőcünk, az ő otthonuk az akvárium a szobámban, de nyáron ki szoktuk engedni őket. Természetesen ők is jönnek velem ha albérletes leszek. Szeretnék még egy kis állatot, akit lakásban lehet tartani. Viszont két fontosabb szempont van, és ezáltal elég sok állat kizárható a pakliból.
- Anyukám nem szereti a madarakat. Vagyis a kertben elnézegeti őket, de nem nyúlna hozzájuk, és a házban sem viselné el.
- A húgom allergiás a macskaszőrre. Nem tudjuk, hogy más állatokkal mi a helyzet (a kutyával nem tölt túl sok időt), de nem akarunk kísérletezgetni.
Így nincs sok esélyem újabb házikedvencre. Nektek van valami ötletetek?
Mieőtt felmerülne: A jelenlegi állataimat rendesen gondozom. A kutyával naponta nagyokat sétálunk, jórészt elengedve van, úgyhogy nem lehet panasza a kevés mozgásra.
A cicák esznek és alszanak főként, van nekik kint játék és kaparófa. a teknősöknek hamarosan veszek új akváriumot, hogy még több helyük lehessen, de szerintem most is jó nekik. Remélem ők is így gondolják :D
Azt azért gondold meg a kutyus érdekében, hogy ha albérletbe mész,egy udvarhoz szokott nem túl fiatal kutyus hogy fogja érzeni magát,bezárva egyedül a lakásba? És nem is minden albérletbe engednek kutyát.
De lehet még hörcsögöd,törpenyulad,halad, kígyód.Madarad majd akkor ha elköltöztél otthonról.
Szia!
Biztosan találok majd állatbarát albérletet. Minden követ megmozgatok érte :) Az egyedüllétet úgy ahogy elviseli, mert van kennelje is, éjszaka ott laszik, de volt már bent nappal is (amikor olyan gyerekek jöttek hozzánk, akik féltek a kutyáktól) nem nyűszített, nem is ugatott, el nyammogott magában a csonton, játékon :)
"De lehet még hörcsögöd, törpenyulad, halad, kígyód."
a) Azt hallottam, hogy a hörcsögök harapnak, és nem túl barátkozósak. Ez viszont fontos szempont lenne :)
b) Nyúlról nem is álmodom, Anyu lerendezi annyival, hogy 'Nem, szőrös.'
c) Egyelőre ő a befutó. Valami nagyszemű, cuki aranyhal :D
d) Frászt is kapnának otthon...
Szia!
RÁGCSÁLÓK
Ha "babusgatni" is akarod majd az állatot, akkor valamilyen kisrágcsálót is vehetsz. A patkány például nagyon ragaszkodó tud lenni, a tengerimalac is, az egér és a hörcsög szerintem kevésbé. A mongol futóegér az, ami egerek közül nekem barátságosabb volt, de nagyon fürge és nagy hely kell neki. Szerintem a tengeri malaccal és a patkánnyal ki tud alakítani az ember valami kapcsolatot :)
A nyulak is édesek, de lakásba nem valók.
A rágcsálók hátránya, hogy rövid életűek (hörcsög, patkány kb. 3év, malac kb 5) DE egyszerű a tartásuk.
HÜLLŐK
Kígyót is tarthatsz. Igaz, nem lesznek olyan aktívak, mint egy rágcsáló, de fele annyi koszt se csinálnak és egy jól berendezett terrárium a szoba dísze is, nem csak egy kalitka :) Tesómnak van egy pár királypitonja, nagyon nyugodtak és kezesek (és gyönyörűek :) ),egyszer sem haraptak meg senkit. Gabonasiklói is vannak, de azok hihetetlenül beszariak, mindenen felstresszelik magukat.
Aztán ott vannak a gekkók (kicsi marad), a varánuszok (nagyra nő) meg egyebek. Fajta válogatja, hogy melyik mennyire izgága.
Kaméleont ne vegyél. Aranyos, de nagyon kényes és Magyarországon nagyon nagy a halálozási arányuk :(
A vedlésben is segíteni kell a hüllőknek (párásítással vagy olyan felületekkel, amihez dörgölőzni tudnak).
A hüllők előnye, hogy sokáig élnek (persze fajtól függ) DE bonyolultabb a tartásuk, figyelni kell a terráriumban a megfelelő hőmérsékletre, páraszintre, stb.
KÉTÉLTŰEK
A békák és a varangyok is jó háziállatok, ha hajlandó vagy kitartóan takarítani a beposhadt aljazatot :D De ha 3-4 napra egyedül hagyod, egy kellemes bűz fog fogadni a lakásba belépve :D
Előnyük, hogy baromi aranyosak (több béka kellemes kis koncertet is adhat neked éjjel)DE macerás a tartásuk (az a sok szutyok :D ).
EGYEBEK (avagy ízelt lábú barátaink)
Tarthatsz pókot (tarantula félét), de mivel kutya is van, vedd számításba, hogy ha a pók netán kiszökik és a kutya találja meg, jól belecsíphet. Nem is a méreg a gáz, hanem hatalmas csáprágók. Pókot inkább ne.
Tarthatsz törpe tarisznyarákot is! Tündéri :D Neki viszont akvaterrárium kell (tehát akvárium, ahol van sziget, amire kimászhat). Nagyon mutatós kis jószág.
Ha száraz(abb) terráriumot akarsz, akkor ott a szárazföldi remeterák, nekik enyhén nyirkos talaj kell. Nagyon édesek, tényleg, de sajnos leginkább éjszaka bújnak elő vandálkodni (:D) és NAGYON kényesek. Ja és minimum kettő kell, mert egyedül depis lesz.
A pókok és a rákok is vedlenek, úgyhogy nagyon oda kell figyelni a páratartalomra, vízre, hogy simán menjen nekik.
Előnyük, hogy nagyon jól néznek ki, biztos nincs ugyanilyen állat a következő lakásban. Egy pók vagy rák terrárium is gyönyörűen tud kinézni. Nem csapnak zajt, nem szemetelnek sokat (kivéve a vízi rák). DE sok mindenre kell figyelni, hogy jól érezzék magukat nálad és nagyon óvatosan kell bánni velük, mert bizony megijednek tőled (igen, a pók is beszari :)). A remetrákot például kis időre ki is veheted és sétáltathatod, akár a kezeden is.
MADARAK
Na, én se tartanék madarat. Neveltem már 2 madárfiókát, hát elég volt a madarakból egy életre XD Aranyosak, de hihetetlen, hogy milyen koszt tudnak csinálni. Meg hangosak is.
Nekem amúgy kutyám van és remeterákjaim, de lakott már nálunk egér, hörcsög és nyúl is.
Tesómnak meg patkányai, tengeri malacai voltak, most teknőse, kígyói meg békái vannak + 1 varánusz :D
Remélem, tudtam egy kicsit segíteni a választásban :)
Ha valamelyik állat konkrétabban is érdekel, írj nyugodtan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!