A sima angol kantárnál jobb az aminek nincs orrszíja?
Sok ember használ olyat itt a környéken, mi viszomt az angolt használjuk. Van köztük lényeges különbség?
Amúgy képeken úgy láttam hogy Overdose is orrszíj-nélkülit (nemtom van-e külön neve) használ versenyen kívül, gondolom van ennek is jelentősége.
Az angol kantár olyan orrfékes kantár, amit a pofaszíjak alá kell befűzni (a hannoveri orrfékeset a pofaszíjak fölé). Többek között annyi a funkciója, hogy erre szokták kapcsolni az orrzót, ami viszont a zabla előtt megy el. Ez akkor van, ha a ló lovaglás közben nyitogatja a száját, vagy a zablával játszik. Ez önmagában nem baj, de lovaglás közben a ló erre figyel és nem rád. Tehát ha a lovad nyugodt, és nem játszik a szájával, vagy a zablájával, akkor nyugodtan leveheted az orrféket, és csak a tarkó, torok és a homlokszíj marad. Így egyszerűbben kantározhatod fel és le a lovat, de egy esetleges leesésnél, vagy földön lévő ellenszegülésnél is pillanatok alatt leránthatod a kantárt a ló fejéről. Az orrfékessel ez egy kicsivel nehezebb.
Remélem tudtam segíteni. Ha a lovad nyugodt, nem bohóckodik a szájával és a zablával és jól ismeritek egymást, akkor én is az orrfék nélkülire szavazok. Kényelmesebb a lónak.
Én is az orrfékes változatot használnám a helyedben. Arra az egyre kell odafigyelni csak, hogy mindig legyen leápolva a kantár normálisan (no meg persze a nyereg, a nyeregtakaró, stb.stb.), nehogy feltörés legyen a vége. Egyébként érdemes kipróbálni a hackamore-t is, de ahhoz nagyon finom kéz kell, és pánikmentes mozdulat bármi történik is, mert agresszív szerszám tud lenni. De nincs zabla a ló szájában, így kényelmesen tud enni, inni felkantározott állapotban is.
Amikor még lovagoltam, akkor viszont én is az egyszerű angol kantárt részesítettem előnyben orrfékkel és üreges csikózablával. Sok sikert a lovadhoz, és a lovagláshoz. Irigyellek egy kicsit, hogy saját lovad van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!