MOralizálhatunk egyet? Van joga az embernek megcsonkítani egy állatot, a saját kényelme érdekében?
Emberek is sterilizáltatják magukat, sőt, rengeteg nő is ki van pakolva mellrák miatti előrelátásból.
Egyébként nem kötelező az az állatot ivarérett kor előtt ivartalaníttatni.
Valóban érdekes dolgot vet fel a kérdésed. De szerintem ez az amire addig nem kapunk választ míg egy állat meg nem szólal és el nem mondja a véleményét. Én sem vagyok az ivartalanítás ellen, de azért abban van valami, hogy ez tulajdonképen csak az emberek érdekeit szolgálja e?
És igen van olyan ember aki sterilizáltatja magát, de ő ezt általában szabad akaratából teszi. Míg egy kutya nem tudja elmondani, hogy ő ezt akarja e, gyakorlatilag a feje fölött döntünk az életéről.
Az emberek eltudják dönteni hogy feltudnak e anyagilag nevelni egy gyereket vagy sem (persze vannak jópáran akik a szutyokba szülnek, pedig saját maguk se tudnak mit enni), de egy kutya erre nem képes. Ezért nekünk embereknek kell ezt befolyásolnunk.
Mivel a lánc tetején az ember áll ezért van jogunk befolyásolni a természetet.
De inkább megakadályozom hogy 1 szukától évente 5-24 kutya szülessen, és azok éhen pusztulnak, vagy inkább nem is adok lehetőséget ennek a dolognak.
Az állatoknak gyártott fogamzásgátló megemeli a rák kialakulásának esélyét, ezt már nem egy állatorvostól hallottam. Macskáim is folyamatosan betegek lettek tőle, mindenféle alhasi gyulladást összeszedtek. Ha nem kapták, nem volt semmi gond.
Ha már moralizálunk, szerintem az embereknek sem kellene ilyen szaporának lennie. És igen, én is szemétségnek tartom, hogy az állatoktól elvesszük ezt a lehetőséget.
DE. Ezeket az állatokat háziasítottuk, tehát nincs már lehetőség arra - mint a természetben - hogy egy természetes ellenségük szinten tartsa az állomány létszámát. Az pedig, hogy Mari néni egy vödör vízben megfojtja, vagy Pista bácsi falhoz csapkodja a nem kívánt újszülötteket, vagy ha mind életben marad, aztán éhezve, betegen kóborolnak az utcákon, az egyáltalán nem egy kellemes opció. Gondolj bele, ha tudnád, hogy a születendő gyermekeidet majd hasonlóképp meggyilkolják, vagy éheznének, az utcán élnének, vagy nevelőotthonba kerülnének, te is inkább a meg nem születésük mellett döntenél. Miért szenvedjenek, ha elkerülhető.
Macskáknál a - mellékhatások mellett - az is nehezen megoldható, hogy a fogamzásgátlót tényleg időben megkapják. Főleg, ha csavarognak is néha, de sokszor már azelőtt tüzelnek, hogy te észrevennéd a viselkedésükön.
Szóval lehet ezen a kérdésen rágódni, de sajnos nem sok választás marad.
Ha megnéznél egy pár videót menhelyekről, akik pl. gázkamrákat használnak a felesleges állatok megölésére, (vagy vegyük pl. Romániát, ahol épp most folyik a kóbor állatok államilag támogatott szervezett kivégzése botokkal, vasvillával, késsel...stb.) akkor te is inkább az ivartalanítás mellett döntenél.
ugye volt már rá példa atörténelemben, hogy velünk is megtették a hatalmak hogy előirták kinek, mikor, hogyan születhet gyereke.
Végül is az állatok ilyetén szabályozásától már csak egylépés újra a kék szem, szőke haj favorizálása. Ráadásul akkor én korcs leszek :) apukám szőke-kék szemű, anyu meg barna-barna. :))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!