Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Póniló vagy "rendes" méretű ló?

Póniló vagy "rendes" méretű ló?

Figyelt kérdés
Nem tudom melyik legyen, ugyanis a póniló kisebb és kevesebbe kerül a táplálása meg minden de attól félek (lehet hogy most hülyének néztek) hogy nem fog elbírni(46 kg vagyok), csak mert hogy olyan kicsik 150 cm, kb. akkora mint én, nagyobb ló mondjuk egy félvér vagy valamilyen biztos elbír, de ha egy ponira ránézel olyan mintha megroskadna... Javítsatok ki ha tévedek. :)
2009. febr. 13. 19:58
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

Attól is függ mennyire tudsz lovagolni. Mert a póni elég szemét tud lenni(tapasztalat), viszont a legtöbb fajta szívós és szinte igénytelen, télen nyáron kinn lehet tartani. A rendes méretű lora szavaznék, és abból a tudásodnak megfelelőt, mert lehet hogy a kinézett paci nagyon szép, de lehet az első adandó alkalommal lepakol. Szóval először ki kell próbálni a lovat és úgy megvásárolni.

Tartási költésegekben talán a póni olcsóbb egy kicsivel, de ha bértartásban tartod ugyan annyit kell fizetni, sőt az állatorvos és a kovács is uyan annyiba kerül. Lótartási költég, még a takarmány zab, széna, nyalósó esetleg lótáp. A szemestakarmány és a széna árát nagyban befolyásolja, hogy milyen az évben a termés.

Ui: egy kis shetlandi póni is elbírna mindenféle nehézség nélkül, de én a "nagy" lóra szavazok.

2009. febr. 13. 20:31
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

Lovas edző vagyok, tenyésztek, versenyzek, saját lovaim vannak. Jó lenne kicsit többet tudni rólad, korod, lovastudásod, stb.

Nálunk 35 ezer a bértartás, ebben benne van a box, az alom, a takarmány, a legelő és a pályahasználat is. Pónit ugyan valamivel olcsóbban vállalnánk, de nem feltétlenül jársz jól vele. Hidd el, az sem öröm, ha kinövöd a lovadat. Akkor mi lesz? Eladod? és ha nagyon a szívedhez nő? Akkor nagyon nehéz megválni tőle és az állattal szemben se tartom jó ötletnek.

Előttem is írták, és teljesen igaz, hogy hiába kerül esetleg kicsit kevesebbe maga a tartás egy póni esetében, de azért érdemes gondolni a többi költségre, patkolás, állatorvos, rendszeres oltás, féreghajtás (normális lovardában alapkövetelmény, hogy ezek rendben legyenek), a felszerelés semmivel sem olcsóbb pónira, mint nagy lóra.

A ló fajtáját attól is tedd függővé, milyen szinten lovagolsz és mit szeretnél vele csinálni. Javasolták a hucult előttem, nos, azt csak akkor vegyél, ha semmi mást nem akarsz, mint néha kibandukolni vele terepre. Nem valami nagyeszű lófajta, sokkal találkoztam már, nekünk is van, ritka közöttük az értelmes és együttműködő. Arab lovat csak nagyon jó lovas vegyen, mert bár extra értelmes, de menős, ijesztő és balesetveszélyes lehet gyengébb lovasnak. Angol telivérek gyakran ijedősebbek, érzékenyebbek, betegek is könnyebben lesznek, érteni kell hozzájuk. A magam részéről én a félvér, elsősorban kisbéri lovakat kedvelem. Türelmesek a kezdőkkel, kellemesen lovagolhatók, ha később szeretnél, lehet velük ugrani vagy szinte bármelyik sportágat kipróbálni kicsiben (nagyobb versenyekhez, eredményekhez persze megfelelő ló kell). Általában elég nyugodtak, nem túl igényesek, tehát nem lesznek könnyen betegek, elég stabil az izomzatuk, ízületeik, ha nem csinálsz hülyeséget, viszonylag nem olyan könnyen sérülnek, bár akár legelőn is csinálhatnak olykor magukkal valamit, mint minden ló, de alapvetően nem beteges fajta.

Ha van még kérdésed, írj akár priviben is, szívesen válaszolok, de jobb lenne részletesebben tudni rólad, úgy könnyebb tanácsot adni.

2009. febr. 14. 09:26
 13/26 A kérdező kommentje:
köszönöm a kiadós válaszokat, 13 éves vagyok hobbilovaglás céljából szeretnék lovat.
2009. febr. 14. 10:15
 14/26 A kérdező kommentje:
én is félvérre gondoltam :) nem kellenek nekem extra vagány ló hogy járjak vele kiállításra meg minden, csak lovagolni szeretnék rajta.
2009. febr. 14. 10:17
 15/26 A kérdező kommentje:
ja, és még valami: még nagyon kezdő vagyok.
2009. febr. 14. 10:34
 16/26 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Az edző vagyok megint. Akkor neked a póni már nem ideális, hamar kinövöd. A félvér lenne számodra legmegfelelőbb. Már viszonylag jó áron hozzá lehet jutni. Ha nem vagy tapasztalt lovas, érdemes heréltet választani, esetleg nyugodtabb kancát, de mindenképp legalább7-8 éves, nyugodt, könnyen kezelhető ló legyen. Ne magad válassz, kérj meg hozzáértőt (a szomszéd Pista Bácsi vagy a Jóska bácsi nem feltétlenül az!) hogy segítsen választani. Nagyon meg kell nézni mit veszel! Ha van rejtett hibája, gyakran előforduló sántaság, pataprobléma, tüdőtágulat, az bizony nem csak megkeseríti az együtt töltött időt, hanem rengeteg állatorvosi költséggel jár. Érdemes inkább rászánni és megkérni valakit, akár az állatorvost, hogy vizsgálja meg a lovat és először a gazdája lovagoljon rajta a szemed láttára, majd egy tapasztalt lovas, akit magaddal viszel, végül ülj rá te magad és próbáld ki, mire mentek egymással. Kellemetlen tulajdonság a rúgás, harapás, csipkedés is, figyelj rá, hogy mentes legyen ezektől a tulajdonságoktól. Sok szerencsét a választáshoz és sok boldogságot, vidám percet és élményt a pacival!
2009. febr. 14. 12:23
 17/26 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a jó kívánságokat és a segítséget. Egy félvér paci kb meddig él? Nem késő ha 7-8 éves korában vesszük meg?
2009. febr. 15. 12:12
 18/26 anonim ***** válasza:
Tényleg keveset tudsz a lovakról, ez nem baj, csak legyen melletted olyan ember, akitől tanulhatsz. A lovakat legkorábban 3 éves koruk körül kezdik belovagolni, igazából 5 éves korára lesz felnőtt egy ló. S a legtöbben akkor még korántsem megbízhatók, kivételek természetesen vannak. Egy 7-8 éves ló még fiatal, tartási körülményeitől, a végzett munkától illetve az élete során elkapott betegségektől valamint sérülésektől függően elélhet akár 20-25 évig. Van 20 éves lovunk, egészséges, gyerekek lovagolják és még tavaly csikója volt.
2009. febr. 16. 08:49
 19/26 A kérdező kommentje:
Csak azért nem tudom hogy kb meddig él, mert minden ló máshogy van, fajtától függ. Egy félvérről pedig nem sokat olvastam, régen a pónikat olvastam naphosszat ezért róluk valamivel többet tudok...
2009. febr. 17. 15:01
 20/26 anonim ***** válasza:

Hello, én már 15 éve lovagolok... szerintem a haflingi egy csodás jószág 60 kilóig gond nélkül elbír, és a legtöbb pónival ellentétben állt. nem szemétkedik. És egy hatalmas előnye a póniknak én úgy tapasztaltam hogy egyszerűen mindent kibírnak, túlélnek... sántaságot a pónik szinte nem is ismerik. Megfázás, kólika... nem jellemző.

Én a pónira szavazok, főleg ha hobby lovas vagy!

2009. febr. 20. 13:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!