Póniló vagy "rendes" méretű ló?
Attól is függ mennyire tudsz lovagolni. Mert a póni elég szemét tud lenni(tapasztalat), viszont a legtöbb fajta szívós és szinte igénytelen, télen nyáron kinn lehet tartani. A rendes méretű lora szavaznék, és abból a tudásodnak megfelelőt, mert lehet hogy a kinézett paci nagyon szép, de lehet az első adandó alkalommal lepakol. Szóval először ki kell próbálni a lovat és úgy megvásárolni.
Tartási költésegekben talán a póni olcsóbb egy kicsivel, de ha bértartásban tartod ugyan annyit kell fizetni, sőt az állatorvos és a kovács is uyan annyiba kerül. Lótartási költég, még a takarmány zab, széna, nyalósó esetleg lótáp. A szemestakarmány és a széna árát nagyban befolyásolja, hogy milyen az évben a termés.
Ui: egy kis shetlandi póni is elbírna mindenféle nehézség nélkül, de én a "nagy" lóra szavazok.
Lovas edző vagyok, tenyésztek, versenyzek, saját lovaim vannak. Jó lenne kicsit többet tudni rólad, korod, lovastudásod, stb.
Nálunk 35 ezer a bértartás, ebben benne van a box, az alom, a takarmány, a legelő és a pályahasználat is. Pónit ugyan valamivel olcsóbban vállalnánk, de nem feltétlenül jársz jól vele. Hidd el, az sem öröm, ha kinövöd a lovadat. Akkor mi lesz? Eladod? és ha nagyon a szívedhez nő? Akkor nagyon nehéz megválni tőle és az állattal szemben se tartom jó ötletnek.
Előttem is írták, és teljesen igaz, hogy hiába kerül esetleg kicsit kevesebbe maga a tartás egy póni esetében, de azért érdemes gondolni a többi költségre, patkolás, állatorvos, rendszeres oltás, féreghajtás (normális lovardában alapkövetelmény, hogy ezek rendben legyenek), a felszerelés semmivel sem olcsóbb pónira, mint nagy lóra.
A ló fajtáját attól is tedd függővé, milyen szinten lovagolsz és mit szeretnél vele csinálni. Javasolták a hucult előttem, nos, azt csak akkor vegyél, ha semmi mást nem akarsz, mint néha kibandukolni vele terepre. Nem valami nagyeszű lófajta, sokkal találkoztam már, nekünk is van, ritka közöttük az értelmes és együttműködő. Arab lovat csak nagyon jó lovas vegyen, mert bár extra értelmes, de menős, ijesztő és balesetveszélyes lehet gyengébb lovasnak. Angol telivérek gyakran ijedősebbek, érzékenyebbek, betegek is könnyebben lesznek, érteni kell hozzájuk. A magam részéről én a félvér, elsősorban kisbéri lovakat kedvelem. Türelmesek a kezdőkkel, kellemesen lovagolhatók, ha később szeretnél, lehet velük ugrani vagy szinte bármelyik sportágat kipróbálni kicsiben (nagyobb versenyekhez, eredményekhez persze megfelelő ló kell). Általában elég nyugodtak, nem túl igényesek, tehát nem lesznek könnyen betegek, elég stabil az izomzatuk, ízületeik, ha nem csinálsz hülyeséget, viszonylag nem olyan könnyen sérülnek, bár akár legelőn is csinálhatnak olykor magukkal valamit, mint minden ló, de alapvetően nem beteges fajta.
Ha van még kérdésed, írj akár priviben is, szívesen válaszolok, de jobb lenne részletesebben tudni rólad, úgy könnyebb tanácsot adni.
Hello, én már 15 éve lovagolok... szerintem a haflingi egy csodás jószág 60 kilóig gond nélkül elbír, és a legtöbb pónival ellentétben állt. nem szemétkedik. És egy hatalmas előnye a póniknak én úgy tapasztaltam hogy egyszerűen mindent kibírnak, túlélnek... sántaságot a pónik szinte nem is ismerik. Megfázás, kólika... nem jellemző.
Én a pónira szavazok, főleg ha hobby lovas vagy!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!