Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Milyen állatot választanátok...

Milyen állatot választanátok 2 kisgyermek mellé?

Figyelt kérdés

Nem olyan "ma kitaláltam, holnap megcsinálom" gondolat ez, már mérlegeltem egy párszor magamban, de egyenlőre bele vágni semmibe nem akartam még, tavaszig adtam időt magamnak is, hogy jól át tudjam gondolni. Akkor is, ha végül egy rövidebb élettartamú állat mellett döntünk.

2 (3 hónap híján 3), és 4 (2 hónap híján 5) éves gyermekek mellé szeretnék valamit. Igazság szerint nekem már majdnem minden háziállatból volt, de akkor még magam is gyerek voltam, így nekem sokat besegített a nagybátyám mindenben. Ő egy egzotikus állattartó a mai napig, az ő gyűjteményéből kaptam néha én is egy-egy ritkaságot. Nem idegenek a hüllők, pókok, skorpiók, egerek, patkányok, hörcsögök, tengerimalacok, törpe nyuszik, deguk, kis-törpe és nagy papagájok, négy lábú állatok sem. Amikor Pestre kellett költöznöm az iskola miatt csak a macskánk jött velem (a nagybátyámnál például az egyik teknősöm még vígan éldegél), de ő már korából adódóan nem élhette meg, hogy lássa a gyermekeim.

A férjemnek minden mindegy, a gyerekek meg még kicsik ahhoz, hogy a döntést rájuk bízzam, így kellene egy pár szülő, és állattartó közös hangja. :D

<---------------

Először is: Szülők, ti mit választottatok a gyerekeknek, és miért? Hogyan sült el, érdekelte a gyerekeket?

Másodszor: Állattartók, a háziállatotok alapján ti milyen korosztálynak ajánlanátok a háziállatotokat? Mennyire pesztrálható, mennyire érdekes, mennyire tudnád elképzelni lakásban?

------------->

Nekem is megvannak a magam ötletei, majd lejjebb azokat felsorolom, de a szempontokra kitérnék még, hogy legyen valami kép a mondvacsinált dillemmáimról. Járunk rendszerint terraplázázni (most is leszünk novemberben), menhely és föri rendezvényekre/nyílt napokra, a tesómnak akváriuma és macskája is van, úgyhogy teljesen a gyerekeknek sem idegen minden.

1) Rövid vagy hosszabb élettartam?

A rövid élettartam lehetőséget ad arra, hogy ha rajtam kívül mindenki mégis érdeklődését vesztené az állatok felett ki lehessen próbálni más alternatívát is. Ha viszont mégis túlzottan a szívükhöz nő akkor kiskorban talán rosszabb megtapasztalni azt, hogy milyen korán elmennek például a kis Robi hörcsögök (2 év kb). Egy hosszabb élettartamú állat esetében mélyebb kötelék ki tud alakulni, de az jellemzően nagyobb felelősség is, így ezek mellé mást bevállalni nem olyan egyszerű/nem érdemes. Például egy nyúl emlékeim szerint 6-8+ évet simán megél normális tartás mellett.

2) Hely, higiénia: ketrec, kalitka, röpde, terrárium, akvárium?

Egy szobányi helyet tudok erre áldozni, kertem viszont nincs. A társasház nem szellőzik annyira jól, és a folyamatos hangos zajt sem feltétlenül tolerálja, így számításba kell vennem azt is, hogy mennyire "szagos" vagy hangos egy adott állat. Nem mindent lehet olyan sűrűn, és teljesen áttakarítani, így például kisállattartóktól fontos információ lenne az, hogy mennyire szaglanak az állataik. Tudtommal a nyuszi például tiszta ketrecben is olyan.. erős nyúlszagú (vagy ivartalanítás itt is segít?).

A madár tisztán emlékszem, hogy az egyik legkoszosabb állatka, a hulló toll, a maghéjak, és az ürülék napi mennyisége miatt, de "madár szagra" én nem emlékszem. A zajra viszont igen, ha viszont csak nappal ricsajoznak az nem baj. Röpdét például tudom, hogy tök szupereket össze lehet eszkabálni, a nyúlnak vagy tengeri malacnak való nagy ketrecek viszont nem tudom, hogy mennyire beltér barátok. Kis helyen nem akarok tartani semmit csak azért, hogy legyen.

Kutya, macska az szerencsére könnyebben elhelyezhető, még akkor is, ha kapnak szoba kennelt.

3) Mennyire pesztrálható?

Na most.. nekem pont két féle gyerek jutott mindenből. Van az "A" terv alapján készült kislányom, akinek minden "de cuki", tapizni való, simogatni való, ami már nem szőrös vagy cuki attól a falra mászik és van a "B" terv fiam, aki szenzoros, autista, így max ujjal bökdös meg mindent, amúgy egy akváriumot vagy érdekes alagutas höri/patkány rendszert, alig-alig mozgó hüllőt órákig bambán elbámul, illetve nem tudom, hogy mennyit fog fel a dologból, de simán a kezére enged még skorpiót is.

284827283) Mégiscsak a méret a lényeg?

Megint csak bajban vagyok, mert egy 2-3 évesnek egy kisállat kicsi, törékeny, de egy közel 5 éves gyerek már azért érti, hogy hogyan bánjon valamivel szelíden. Az is opció, hogy senki nem nyúlka-piszka, csak etet és bámul (az az egyiknek érdekes, a másiknak nem..), ebben az esetben a pici állat oké, ha viszont a támogatni valókat kellene preferálni akár a szoktatás érdekében is, akkor a kicsi semmiképpen. Egy kisgyerek aktív, ugrál, felpörög és akaratlanul is kárt tehet olyasmiben amin mondjuk keresztül tud esni, így pl kis méretű kutya és nyúl mégis csak lehet problémás. A nagyobb meg.. nem tudom, nagyobb kutyával egyenlőre nem találtam kifogást azon kívül, hogy az én s*ggem fog lefagyni, ha morzsit -5 fokban vinni kell sétálni. ~~

Én egyenlőre amit számításba vettem:

Tapogatható: Tengerimalacok, Patkány, Nyuszik, macska, közepes vagy "kisebb nagy" kutya, kis méretű papagájok.

Nézni való: Kaméleon, Béka/Varangy, Szárazföldi teki, hörcsög, süni

Ki melyiket ajánlaná, és miért?

Pénz lényegtelen, tenyésztővel és ivartalanítással tisztában vagyok, ezek most nem lényegesek. Túl kellene jutnom a mindent, és semmit dilemmán. Én mindent szerettem tartani, de mindennek tudom a hátrányát is.🤷🏽‍♀️

#háziállat #terrárium, akvárium, ketrec, kennel, röpde, kalitka #kisemlős, hüllő, rovar, bogár #kisgyermek, bölcsis, óvodás, anyuka #mit tartsunk először? #mivel vezetnéd be az állattartást?
okt. 24. 12:44
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
89%
Van olyan díszcsirke ami szőrös vagy mi, és nem fél az emberektől én olyat vennék
okt. 24. 12:58
 2/11 anonim ***** válasza:
87%
Préda állatot (nyúl, papagáj, hörcsög, tengerimalac, patkány) semmiképp nem ajánlom, nem tesz jó a túl sok tapizás, vagy erősebben megböki, nyomja az egyik gyerek és vége is az állatnak. Még kicsik a gyereket ahhoz, hogy finoman bánjanak vele. Rövid életű állatok sem javasoltak, mire rendesen megszeretitek, elpusztul, megviseli a gyerekeket. Macska esetleg, amit tudnék mondani, de az auti gyerek miatt az is félő, mert a macska vissza állhat, nem szereti a csesztetést. Terráriumi állat szerintem jó lehet. Ebben a korban és egy problémás gyerekkel inkább csak "nézőset" válasszatok.
okt. 24. 13:01
 3/11 anonim ***** válasza:
40%
Medvét
okt. 24. 13:10
 4/11 A kérdező kommentje:

..problémás? Honnan veszed a bátorságot, hogy ismeretlenül más gyerekét problémásnak nevezd?

Semmi probléma nincs a fiammal, ne kezeld ismeretlenül is úgy, mint egy fogyatékost, mert nem az.

Természetesen egyik sem húz-nyúz egyetlen állatot sem, nem véletlenül tettem a hörcsögöt például nézni való kategóriába.

A kutya, macska pedig nem idegen számukra, rendszerint jelen vagyunk állatos rendezvényeken és az óvodák már tartanak terápiás jellegű állatos foglalkozásokat (noé), és az öcsém macskájára is vigyázunk amikor külföldre utazik. Nem tudom, hogy milyen ostoba szülő-gyerek kombóba botlottál, de egy jól nevelt gyerek nem bántja az állatokat. Emelni, nyomogatni (???), bökdösni (?!), ráülni, ütni-rúgni, üldözni egyértelműen senki nem fogja őket, nem kell azonnal a végletekben elveszni. A gyerekeim teljesen normális kölykök, szóval chill, nem hentelni veszünk semmit. 😅

okt. 24. 13:27
 5/11 anonim ***** válasza:
91%
Szenzoros, autista. Te írtad. Problémásnak szokás nevezni, ha beteg. Ezen minek húzod fel magad?Egy autista sosem fog úgy állni a dolgokhoz, ahogy egy egészséges gyerek. Van, amelyik dührohammal reagál,ha valami nem tetszik neki. Még csak 2 éves, nem tudhatod, később milyen dolgok jönnek benne elő.
okt. 24. 13:54
 6/11 anonim ***** válasza:
81%
Barátnőmnél volt kutya meg macska is, de a gyereke mindig tépte, csúnyán játszott vele, így elajándékozták. 3-4 éves lehetett akkor a gyerek, a kutya idősebb, így nagyon rosszul viselte szegény, ha nem szépen bántak vele.
okt. 24. 14:04
 7/11 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem várjatok még.

Egy állat szocializálása amúgy is nehézkes fél év, ha a gyerek is ott a mixben, nem biztos hogy jól sül el.

Én is egy nyugisabb kutyát vagy cicát ajánlanék majd, ha a kicsi elérte legalább az ovis kort.

Már nem löki fel véleten, a gyerek is érti, hogy hol vannak a határok. Meg aktívabban részt tud venni a kutya életében.

Cicánál mrg megérteni azt, hogy egyszerre ragadozó és préda állat, szóval félős, és bizony odakaphat ha valami túl sok neki.

Igen, tudom sok cuki videó van arról, hogy a kutyát ölelgetik, rajta alszik a macska stb.

De ez csak az után lesz, amíg az új állat odaszokik, összerázódnak.

Opció a, kölyök állat, ami fél évig kamasz, azaz a velociraptor szoftver fut nála.

Opció b, egy felnőtt, örökbe fogadott állat, ami pár napig sokkban lesz a változásoktól, aztán kb szintén fél év, mire odaszokik. A két gyerek mellett lesz elég hangoskodás, stb ami szintén megnehezíti a dolgot.

Szóval várj még.

Addig járjatok állatkertbe, lovardába, lásson állatot nyugodtan.

okt. 24. 14:11
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Nekem ennyi idősen halaim voltak egy kis akváriumban. Rengeteget ültem előtte.
okt. 24. 21:42
 9/11 Lulsa válasza:
Valami kisebb állatka például hörcsög vagy nyúl? De szerintem még a hal is jó megoldás.
okt. 25. 14:32
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Állattartóként és anyaként mondom, hogy olyan állatot vennék, amilyet ÉN akarok, mert a gyerekeket kb. 5 percig fogja érdekelni. Nekünk most van 2 macska és egy kutya. Mindet én akartam. A gyerekek szeretik egyébként őket, szívesen megsimizik őket, örülnek, ha a cicák melléjük fekszenek, de amúgy nem mondanám, hogy nagyon pörögnek, hogy foglalkozzanak velük. Volt egy kis akvárium is, na az is vagy 2 napig érdekes volt, aztán csak nekem volt nyűg takarítani.
okt. 25. 16:26
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!