Mennyire életszerű vagy "normális", hogy valaki szereti az állatokat, de az elvesztésük miatt inkább nem vállalja be?
Nem tudom, hogy ide, ebbe a rovatba illik-e vagy sem, ha gondolja az admin, átteheti az önismeretbe vagy az emberi tulajdonságokba, rá bízom.
Arra gondolok, hogy az állatok túlnyomó többségben lényegesen rövidebb ideig élnek, mint a gazdáik, azaz ha állattal osszuk meg az életünket, számolni kell azzal, hogy az az állatka bizony egyszer el fog menni és ha szeretjük, bizony az gyásszal jár.
Még a "reális" élettartamvégi halál elfogadható, tehát, ha mondjuk veszel egy kutyát és 11 évesen elmegy, azt, bár nem kicsit szomorúság, de elfogadod jobban, mintha idő előtt. Mert ha mondjuk 3 vagy 5 évesen valami betegség vagy baleset elviszi, azt még rosszabb feldolgozni.
Ismerek olyan embert, akinek volt egy kutyája, szerette, de ő maga is meglepődött, hogy mennyire megviselte, amikor elpusztult az állat és ő azóta pont ezért nem vesz újra, holott imádja őket. Ilyenkor jön a mérlegelés, hogy egy állat által átélt élmények összessége ellensúlyozza-e a végén átélendő gyászt vagy sem. Illetve, hogy a gyász jobban lehúzza-e az embert, mint amennyire felelemelő élményeket adott az állatka az életében? Kíváncsi vagyok véleményekre, tapasztalatokra stb.
Én pl tuti nem fogok másik macskát venni. Sziámim van, össze vagyunk tapadva. Mindenkitől jobban szeretem. Ha majd meghal, tuti mély depresszióba esek. Nem fogom sosem elfelejteni és nem tudnék más cicát ennyire szeretni se.
Mindig hozzá hasonlítanám az újat.
Az új elvesztése is fájdalmas lenne, ha kötődnék hozzá fele ennyire is.
"valaki szereti az állatokat, de az elvesztésük miatt inkább nem vállalja be?"
Mit? Az otthoni tartásukat?
Én olyan körülmények közt élek, hogy nincs rá módom. Ettől függetlenül szeretem az állatokat. Volt egy korszakom, amikor volt annyi pénzem, hogy rendszeresen segítettem egy menhelyet egy adott összeggel. Néha besegítettem a menhely munkatársainak is. Aztán volt egy mogorva nagytestű kutya, aki elfogadott engem. Őt, amíg haza nem vitte valaki, hetente kétszer megsétáltattam. A menhely dolgozóival nem volt hajlandó sétálni menni. Csak velem. De nem szaporítom a szót. Arra akartam kilyukadni, hogy az állatszeretet kiélésének tucatnyi más módja is lehet. Nem csak az, hogy otthon tartasz egy állatot.
"Arra akartam kilyukadni, hogy az állatszeretet kiélésének tucatnyi más módja is lehet. Nem csak az, hogy otthon tartasz egy állatot."
Jó! Igen, igazad van, ez tetszik.
Röviden:
Van a gyászfolyamat, ami egyszer lezárul: így idővel az átélt élmények ellensúlyozzák a gyászt..
Én úgy gondolom, hogy sokkal nagyobb veszteség kihagyni az "együttélést" mintsem egyszer átélni a gyászt..
Nos, nekem cicám volt, betegség miatt került altatásra mindössze 4 évesen. A szemünk fénye volt, imádtuk, babusgattuk, legjobb orvosi ellátás, legjobb táp. Jobban élt, mint mi. Pedig nem is terveztük, csak kiskorában idecsapódott. Nagyon megviselt a betegsége és végül a nehéz döntes, hogy el kell engedni. Aztán a hónapokon át tartó gyász. Nem is akarunk új állatot, annyira megviselt minket, hogy eldöntöttük, többé nem megyünk át ezen akkor se, ha amúgy szép hosszú élete lenne, stb.
"Ilyenkor jön a mérlegelés, hogy egy állat által átélt élmények összessége ellensúlyozza-e a végén átélendő gyászt vagy sem."
Azt mondom igen. Ennek ellenére soha nem bántam meg, hogy abban a kis időben volt nekünk, mert annyi örömet okozott.
"Illetve, hogy a gyász jobban lehúzza-e az embert, mint amennyire felelemelő élményeket adott az állatka az életében?"
Eleinte igen. Most is elpityeredek, ha eszembe jut, sokáig ostoroztam magam, hogy mit kellett volna máshogy csinálni, talán ha ahhoz az orvoshoz viszem elejétől fogva, akihez a végén is, jobban tudott volna segíteni, vagy se, stb.
De mostmár inkább azokra a pillanatokra gondolok, ami örömet okozott. Megvoltak a maga kis hülyeségei meg a szokásai, rutinja, amit felemlegetünk néha, hogy most ezt vagy azt csinálná.
Volt kutyám, éreztem amikor leállt a szive amikor a doki elaltatta, évekig nem akartam másikat, aztán mégis lett. Őt is a kezemben tartottam amikor elment.
Az egyik 13 a másik 11 évig volt a család része.
Köszönöm, de nekem ennyi elég volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!