Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Mire kell ügyelnem ha menhelyi...

Mire kell ügyelnem ha menhelyi kutyát sétáltatok?

Figyelt kérdés
Azt gondoltam elmegyek kutyát sétáltatni - de nem tudom mire számítsak. Kicsit félek mert még nem sétáltattam kutyát egyedül.
2023. jan. 19. 17:44
 1/8 anonim ***** válasza:
18%
Menhelyi az az amikor nem saját kutyát sétáltatsz vagy hogy kell értelmezni?
2023. jan. 19. 18:03
 2/8 anonim válasza:
85%

Szerintem nem kell aggódnod, ha odamész, el fogják magyarázni, mit kell csinálnod.

Talán kezdd egy kisebb kutyával, amit jobban tudsz kezelni, nem rángat annyira. A menhelyen lévő kutyák elég ritkán sétálnak nem szocializálódtak túl jól sem valószínűleg, ezért húzzák a pórázt és minden érdekes dolgot meg szeretnének szagolni.

Emiatt nyilván oda fognak húznak más emberekhez/állatokhoz, ezt ne hagyd, mert nem vagy a gazdája, viszont a felelősség rajtad van. Engedd, hogy pisiljen ha pedig nagyobb dolgát végzi, szedd fel és dobd ki. Én sosem sétáltattam még agresszív kutyát, szóval az ottani menhelyen is biztosan lesz egy szimpatikus kutya, akivel nem lesz nehéz sétálni.

2023. jan. 19. 18:06
 3/8 anonim ***** válasza:
85%
Szerintem mindenre oda kell figyelned ha egy ismeretlen kutyát sétáltatsz, főleg ha menhelyi. Mivel először még nem ismered a kutyát így vigyáznod kell arra, hogy ne legyen baj ha egy gyalogos vagy biciklis vagy egy másik kutyás jön szembe az utcán, vagy elszalad előtte egy macska. Figyelni kell, hogy nehogy felegyen valamit az utcán és ha törött üvegszilánk van a földön akkor azt is ki kell kerülni.
2023. jan. 19. 18:29
 4/8 anonim ***** válasza:
82%

Csak olyan kutyát fognak kiadni, amelyiket biztonsággal tudsz sétátatni. El fogják mondani, ha bármi speciális tudnivaló van a kutyával kapcsolatban. Kakizacsit vigyél magaddal. El fogják mondani, hogy hol tudod sétáltatni, mire figyelj, mi tilos. Ahová mi jártunk ott egy nagy fás-bokros réten lehetett körbe-körbe vinni a kutyákat, ott csak menhelyes kutyákkal lehetett találkozni, és kifejezetten tilos volt másik kutyushoz odaengedni. Náluk egyébként egy a kennelekhez vezető kapura egy bazinagy táblán is fel voltak sorolva a legfontosabb tudnivalók 10 pontban. Olyan is volt, hogy egy párost vittünk ki, kistermetű középkorú keverék + idősebb nagyobb termetű kutyus, és mondták, hogy inkább én (kistermetű nő) vigyem a nagyobb kutyust, és a férjem a kicsit, mert a mérete ellenére őt kell jobban fogni.

Általában húznak, rángatnak, részben mert, van amelyik ott találkozott életében először pórázzal, részben pedig mert még a legjobb helyeken is csak napi 1x 20-30 percre viszik ki őket, van ahol ennyire sem, szóval eleinte nem nagyon foglalkoznak veled. Esetleg kérheted mindig ugyanazt a kutyát, akkor tudsz vele kötődést kialakítani, jutifalatokkal egyszerűbb parancsokat megtanítani esetleg, de ez nem 2 hét alatt történik meg. Ez nem mindig jön össze, pl. ahová mi jártunk ott írták, melyik kutyát mikor vitték ki, és volt, hogy a saját kiszemeltünk után ők mondták meg, hogy kit kell kivinni, pl. amelyiket aznap még senki nem sétáltatott vagy egy idősebbet már nem engedtek ki aznap, mert túl meleg volt.

Esetleg menj baráttal, ha félsz. :-)

2023. jan. 19. 18:30
 5/8 anonim ***** válasza:
82%
3-as: mivel a menhelyi kutyák jelentős része nem jól szocializált + a menhelyek jellemzően külterületen helyezkednek el, nem jellemző az ilyen városi környezetben, utcán sétáltatás. Ha valaki állandó önkéntes, tud bánni a kutyákkal és szeretné is csinálni, akkor fogják megbízni egy-egy rehabilitáció alatt lévő kutya városi léthez való szoktatásával, már ahol foglalkoznak ilyesmivel, de egy random beeső sétáltatónak nem adják oda, hogy vigye be a kutyát lakott területre sétálni.
2023. jan. 19. 18:38
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Sétáltattam menhelyi kutyát egy patakparton lehetett menni. Készülj arra, hogy nem nagyon járnak ki, szóval veszettül húz és mindent is megszagol, megjelölt. Plusz más kutyák még menhelyi közelében se engedheted. Barátnőmmel közösen mentünk úgy adtak kutyát, hogy egy kennelből, mert azok ismerik egymást.
2023. jan. 19. 21:44
 7/8 A kérdező kommentje:
Kicsit félek attól ha sétáltatom és jön egy kutya póráz nélkül a gazdájával...olyankor mit tehetek?
2023. jan. 20. 11:43
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

A környéken lakók tudják, hogy az adott területen menhely van, valószínűleg nem viszik oda a kutyájukat, pláne nem póráz nélkül (ahol én sétáltattam így volt, maga a menhely is egy külvárosi részen volt, volt a közelben néhány ház, de amennyire emlékszem egyszer sem találkoztunk nem menhelyi kutyákkal).

Kérdezd meg a menhelyet, szokott-e ilyen gond lenni náluk, illetve hogy reagál a kutya másik kutyára.

Olyan kutyát nem fognak kiadni sétára, amelyik durván pórázreaktív és azonnal, távolról is durván triggereli egy másik kutya. Sok függ attól hogyan viselkedik a nálad lévő kutya és hogyan a másik, de alapvetően az a cél, hogy ne találkozzanak, sőt ha lehet ne is vegye észre a másik kutyát a nálad lévő, gyorsan sarkon kell fordulni/másfelé kanyarodni - ha van nálad pár virslikarika azzal valószínűleg az orránál fogva vezetheted a kutyust, hogy forduljatok más irányba még ha amúgy nem is engedelmeskedik az utasításoknak. Ha erre nincs idő, mert hirtelen bukkan fel a másik kutya, akkor kiabálj a gazdájának, hogy ne engedje oda/hívja vissza, és ugyanúgy próbáljatok a másik irányba távozni minél gyorsabban.

2023. jan. 20. 12:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!