Igaz lehet az az állítás mely szerint a hazai kullancsok jelentős hányada lyme kórral fertözőtt? Vagy csak lobby, hogy mindenfélét dolgot vegyünk a kullancsok ellen?
"Magyarországon évente átlagosan 1300 beteget jelentenek, de ez a szám nem tükrözi a valóságot. Egyrészt azért nem, mert csak az esetek töredékét jelentik, másrészt jelentős lehet a téves diagnózison alapuló bejelentések száma is. A Lyme-kór valódi hazai gyakoriságáról csak becslések vannak, amik azt feltételezik, hogy évente 100 ezer emberből 80-100 betegszik meg."
3 ismerősöm is elkapta, ebből az egyik meg is halt. Igaz, hogy sok munkahelyem volt már és sok az ismerősöm, de akkor is durva.
Lehet, hogy neked is van ilyen ismerősöd, kérdező, de esetleg nem tudsz róla, hogy elkapta.
Tudományos forrásokra kell támaszkodni. Egyébként területileg is változó a lyme fertőzöttség, illetve a kullancsok fejlődési stádiumaiban is más-más. Keress rá. :)
Lehet h Te olyan helyeken mozogsz ahol mindkettő alacsony.
Sajnos én tavaly átestem egy lyme-fertőzésen, nem volt kellemes... Majd 1 hónapig lázas betegeskedés, alig tudtam kikelni az ágyból, nemhogy dolgozni, aztán lebénult a fél arcom hónapokra, és az ízületi fájdalom meg a fáradékonyság is velem maradt pár hónapig.
Nálam így kb. 20 kullancscsípésből 1 az arány - attól függetlenül, hogy ez sok vagy kevés, én többet nem venném félválról.
Lobbi vagy sem, az az évi 2-3 ezer forint kullancsriasztóra szerintem semmi a Lyme-betegség okozta költségekhez és kellemetlenségekhez képest.
! De a kullancsvédelem nem csak pénzen múlik: azon túl, hogy kivenni szigorúan csak kullancskanállal szabad (nem csipesszel, tűvel stb.), minden erdőjárás után ellenőrizni kell, hogy nincs-e kullancs. Én úgy jártam pórul, hogy ezt az ellenőrzést elmulasztottam, és csak utólag vettem észre, hogy elkapartam/övcsattal felsértettem egy kullancsot magamon öltözködés közben. Kész volt a baj.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!