Van olyan állat, amelyiknek szivárványszínű a szeme? És ha van, akkor melyik az?
Azt tudom, hogy a szivárvány nem egy szín, de tudtommal van olyan szó, hogy szivárványszínű - de lehet hogy nincs.
Úgy gondoltam, hogy arra mondják, amikor a szivárvány összes színe szerepel valamiben.
Megnéztem. Van ilyen kifejezés.
szivárványszín főnév és melléknév
I. főnév (ritka) Szivárványszín(ek): a szivárvány színei, ill. hozzájuk hasonlóan több szín együtt. Szivárványszín(ek)ben játszik, tündöklik vmi; szivárványszínben lát vmit: (átvitt értelemben is) szépnek, jónak, reményt keltőnek látja. Az élet árnyát, fellegét is Szivárványszínbe látja lelkem. (Reviczky Gyula)
II. melléknév Szivárványszínű. Szivárványszín harmatcseppek. Egy szőke özvegy jött, szivárványszín lobogót tartva … kezében. (Vörösmarty Mihály) Akkora volt [a gyémánt], mint egy galambtojás; s szórta magából a szivárványszín szikrát. (Móra Ferenc)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!