Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » 1 liter vízhez hány gramm...

1 liter vízhez hány gramm kristálycukrot adjak, hogy ne fagyjon meg 0 celsius fokon?

Figyelt kérdés
Madáritató befagy mindig...

2022. jan. 9. 16:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%
Cserélni kell a vizet, ha befagy, nincs rá más megoldás.
2022. jan. 9. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:

Igen, most találtam egy külföldi oldalt. Valami nagy mennyiségű cukrot kellene hozzáadni, hogy legyen neki érdemi hatása. Ez így felejtős lesz.


[link]

2022. jan. 9. 16:57
 3/11 anonim ***** válasza:
74%
Semmi értelme a cukornak. Sóval lehet kitolni a fagyáspontot, de azt meg nem isszák meg.
2022. jan. 9. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
91%

Attól függ meddig akarsz lemenni... -13°c -ig tudsz elvileg.

Itt a fázis diagram, amiről le tudod olvasni:


[link]


A Brix fok effektíve tömegszázalék.

Azt nem tudom, hogy a madaraknak jót teszel-e ezzel, vagy hogy mekkora a maximum koncentráció, amivel még nem ártasz.

2022. jan. 9. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
80%

3# bármilyen oldott anyaggal ki lehet tolni a fagyáspontot.

Sőt az okozott fagyáspont változás alapján még meg is lehet állapítani a moláris tömeget.

2022. jan. 9. 17:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim válasza:
100%

Fogalmam sincs, hogy miért pontozták le @3 (17:09) válaszát, amikor teljesen igaza van. Bármilyen idegen anyagra, ami az oldószertől különbözik fel lehet írni a kolligatív sajátságokat.


Sőt, tovább is mehetünk: klasszikus termodinamikai képben a kolligatív viselkedés az oldószer minőségétől és koncentrációjától függ, az oldott anyag minősége nem befolyásolja. Aki esetleg azzal védekezne, hogy "hát ott a képletben a moláris tömeg, az is anyagi minőség", annak felhívnám a figyelmét a molalitás definíciójára.


Pontosan a fentiekből adódik, hogy szimplán le lehetett cserélni az utak sózására használt sót egyéb alternatívára, mivel az elképesztően erodálja az utat, illetve a sivatagosodást propagál (bár utóbbiban én magam kétkedek).

2022. jan. 9. 17:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
70%
Ugyan nem vagyok kémikus, de gondolom nem véletlenül sóval szokták csökkenteni a víz fagyáspontját... Ezért írtam, hogy a só a javaslat erre, csak mint tudjuk a sós víz nem optimális a szervezetnek. Tehát a megoldás az, hogy rendszeresen cseréljük a befagyott vizet.
2022. jan. 9. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
75%

7# a végkövetkeztetésed éppenséggel helyes.

De az, hogy a só a leggazdaságosabb, hatékony fagymentesítő, nem jelenti azt, hogy más anyag nem alkalmas fagymentesítésre.

2022. jan. 9. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ezt értem én is és igazatok van ebben is, de ha megnézzük a kérdező linkjét a cukorról... Hát semmi értelme nincsen, mert minimális hatáshoz egy egész zacskó cukrot kéne a vízhez önteni. :)
2022. jan. 9. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

Off:

A propilén-glikolra gondoltam még, ami nem mérgező.

De az se jó, a 10%-os oldat nem jut el -5°C-ig se.

2022. jan. 9. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!