1 liter vízhez hány gramm kristálycukrot adjak, hogy ne fagyjon meg 0 celsius fokon?
Igen, most találtam egy külföldi oldalt. Valami nagy mennyiségű cukrot kellene hozzáadni, hogy legyen neki érdemi hatása. Ez így felejtős lesz.
Attól függ meddig akarsz lemenni... -13°c -ig tudsz elvileg.
Itt a fázis diagram, amiről le tudod olvasni:
A Brix fok effektíve tömegszázalék.
Azt nem tudom, hogy a madaraknak jót teszel-e ezzel, vagy hogy mekkora a maximum koncentráció, amivel még nem ártasz.
3# bármilyen oldott anyaggal ki lehet tolni a fagyáspontot.
Sőt az okozott fagyáspont változás alapján még meg is lehet állapítani a moláris tömeget.
Fogalmam sincs, hogy miért pontozták le @3 (17:09) válaszát, amikor teljesen igaza van. Bármilyen idegen anyagra, ami az oldószertől különbözik fel lehet írni a kolligatív sajátságokat.
Sőt, tovább is mehetünk: klasszikus termodinamikai képben a kolligatív viselkedés az oldószer minőségétől és koncentrációjától függ, az oldott anyag minősége nem befolyásolja. Aki esetleg azzal védekezne, hogy "hát ott a képletben a moláris tömeg, az is anyagi minőség", annak felhívnám a figyelmét a molalitás definíciójára.
Pontosan a fentiekből adódik, hogy szimplán le lehetett cserélni az utak sózására használt sót egyéb alternatívára, mivel az elképesztően erodálja az utat, illetve a sivatagosodást propagál (bár utóbbiban én magam kétkedek).
7# a végkövetkeztetésed éppenséggel helyes.
De az, hogy a só a leggazdaságosabb, hatékony fagymentesítő, nem jelenti azt, hogy más anyag nem alkalmas fagymentesítésre.
Off:
A propilén-glikolra gondoltam még, ami nem mérgező.
De az se jó, a 10%-os oldat nem jut el -5°C-ig se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!