Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Lovasok! A lovam rakoncátlanko...

Lovasok! A lovam rakoncátlankodik (részletek lent). Mitől lehet ez?

Figyelt kérdés

2 éve van saját lovam. Holland melegvérű és gidrán keveréke.

11 éves, herélt pacesz. Előttem iskolaló volt.

A problémám a következő:

Ha futószárazom és nincs rajta senki gyönyörűen megy. Mindent egy pöcre megcsinál, nem akar elhúzni, a nyomvonalon marad.

Ha ül rajta valaki lépésben ugyanez a helyzet, de ha elkezd ügetni, felemeli a fejét, kakaskodik, rohan, és próbál minél kisebb körön menni. Csak úgy tudom távolabb tartani, ha az ostort a farához tartom, de ilyenkor még gyorsabban megy, néha még bakol is.

Valahogy le kéne szoktatnom róla, mert lennének lovasaim, és ha a lovam így viselkedik, nem sokáig maradnak :(

Mit tanácsoltok?

2010. aug. 22. 22:21
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Sokat kell gyakorolni tényleg.Esetleg vegyél neki gumis,nagyon szájkímélő zablát.De a legfontosabb,hogy mostanába ne ültess rá gyakorlókat,ha nem akarsz baj magadnak se meg nekik se.Mondok egy bevált dolgot=)

Minden nap,ha lovagolod fáraszd le jó alaposan,úgy értem csinálj egy tervet mondjuk 1-2 hónapra. 1 héten 1óra lovaglás és fél óra futószárazás. 2.héten mehet másfél óra mozgás és fél óra futószár. 3. héten 2 óra mozgás és fél óra futószár. 4.. héten 2-3 óra mozgás és szintén fél óra futószár. A mozgás alatt intenzív lovaglást értek,azaz 10 perc séta sok alakzattal,parancsok gyakorlása, majd 20-25 perc ügetés,gyakorlással és alakzatokkal, esetleg járóiskola,sok kiskör,nagykör átváltás átlóváltás...a lényeg,hogy ne legyen egy perc pihenője se az agyának,folyamatossal dolgozz vele,majd jó sok vágta megspékelve a parancsokkal szintén.Folyamatos idomítás kell,hogy alaposan elfáradjon! Lesétáltatás, és mehet futószárra,ahol csak sétáltasd magába,dícsérd meg sokszor,majd ügetés. A hónap végére ha több órát lovagolsz rajta el fog fáradni annyira,hogy nem lesz kedve az alapos munka után még bakolgatni is! A 2 órás munka lehet ilyenkor már tereplovaglás is.Ha jól lefárasztod,hidd el nem fog ugrálni.De csak akkor ültess rá mást futószáron,ha alattad már nem csinálja egyáltalán.Feltételezem meg tudsz kérni valakit,hogy futószárazzon titeket.Ha pedig rajta ülsz a futószárazás közben,folyamatosan előre kell hajtani.Esetleg próbálkozzatok ostor nélkül.Most így ennyi jutott eszembe ami bevált nálunk.

2010. aug. 22. 23:08
 12/19 anonim ***** válasza:
Szerintem is te ülj fel futószáron, de egy olyan ember fogja a szárat aki ért is hozzá. Esetleg megpróbálnék egy gumis kikötőt is rá lovas alatt.
2010. aug. 22. 23:18
 13/19 anonim ***** válasza:
Ha naponta lovagolsz akkor nagyon sok ügetés vágta és akkor majd egy kis futószárazás. Ahogy mondják egy ÉRTŐ futószárazó ember legyek középütt te meg a lovadon. Nem lehet h ügetésbe azért mert visszahuppannak? az is lehet nem mindegyik ló tűri pl.: a Én lovam sem tűri:(
2010. aug. 23. 08:47
 14/19 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek a segítséget, akkor először lefárasztom, aztán futószárazom, de ha így se megy, akkor majd én ráülök :)
2010. aug. 23. 09:13
 15/19 A kérdező kommentje:

22:39-esnek:

Hát a ló 5 éves koráig fedezőmén volt aztán pár évig iskolaló. 7-8 évesen kerülhetett az előttem lévő tulajhoz, akit ismertünk, és ugyanott volt a ló, ahol most mi tartjuk, tehát lovardaváltás sem történt. Ő pedig azért adta el mert külföldön talált munkát, meg nem is volt ideje lovagolni.

2010. aug. 23. 09:15
 16/19 anonim ***** válasza:
Ez a viselkedés lehet rejtett hátprobléma is, vagy valami azon a tájékon. Szabadon lehet te helyesen ülsz és megtalálod az ideális egyensúlyt, de ez egy kezdőnek még nem igazán megy és a helytelen egyensúlyra illetve a "hupogásra" reagál így ló. Persze ez csak feltételezés így látatlanba. Sokszor használnak kezdő lovasok alatt nyeregemelő szivacsot, ami felfogja a hupogásukat. Egy próbát megér, de először te próbáld ki, hogy alattad, hogy megy futószáron.
2010. aug. 23. 21:35
 17/19 anonim ***** válasza:
Lődd le!
2010. aug. 25. 12:24
 18/19 anonim ***** válasza:
Ha ennyire nem értesz a lovakhoz, hogy ezt itt kérdezed meg, akkor felelőtlenség lovagoltatást vállalnod, már ne haragudj!
2010. aug. 25. 15:25
 19/19 A kérdező kommentje:

12:24 : az ilyen barmok minek írnak be?

15:25 : azért írtam ide, mert kíváncsi vagyok mások elképzelésére. Nekem is volt egy gyanúm, hogy miért csinálja, ami az ide írók segítségével be is igazolódott. Miből gondolod, hogy nem értek hozzájuk? Te talán ránézel, és egyből tudod, mi a baja? Tapasztalt emberektől is megkérdeztem, mondtak valamit, de mindenki mást. Ezért gondoltam, hogy megkérdezem itt is, ha esetleg valakivel előfordult, mi volt a baj, és hogy kezelte. Ja és még annyit mindkettőtöknek hogy ha nincs hasznos válaszod a kérdésre, NE írj!

2010. aug. 26. 12:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!